UPRKOS PADU TENZIJA NATO DRONOVI I DALJE IZVIĐAJU RUSKU GRANICU: Pod opservacijom kompletna istok Ukrajine!
Foto: EPA/INGO WAGNER, Printscreen/Twitter

Kriza na istoku Evrope

UPRKOS PADU TENZIJA NATO DRONOVI I DALJE IZVIĐAJU RUSKU GRANICU: Pod opservacijom kompletna istok Ukrajine!

Planeta -

Uprkos tome što Rusija danas nije izvršila invaziju na Ukrajinu, kako su najavljivali zapadni obaveštajci i snimcima povlačenja ruskih jednica sa Krima, NATO izviđački dronovi od ranog jutra lete inznezivno iznad Ukrajine.

Međutim, posebno sfera interesovanja dronova NATO je seo istok Ukrajine uz granicu sa Rusijom, koji je pod višečasovnom opservacijom s obzirom da izviđački dron RQ-4 Globalhawk i dalje leti.

Naime, još od sinoć ovaj dron osmatra severnu granicu Ukrajine sa Rusijom sa posebnim fokusom na reku Prijapjat gde su prema snimcima koje su načinili izviđački sateliti otkriven pontonski most preko reke.

RQ-4 Global Hawk

Ovaj izviđački dron na letove iznad istoka starog kontinenta poleće sa juga Evrope, pre svega iz dve baze jedne u Italiji, zapravo Sigonela na Siciliji i baza Suda na ostrvu Krit u Sredozemnom moru odakle vrši intenzivne letove uz obalu poluostrva Krim, kao i zonu razdvajanja na istoku Ukrajine u oblastima DONBAS i LUGANSK gde intenzivno več pune dve godine uz povremene prekide prate siuaciju i dešavanja.

RQ-4 Global Hawk je nastao kao zamisao američke odbrabmene agencije DARPA za osmatranje na velikim visinama i udaljenostima, Jedan od sedam prototipova preleteo je 2000 godine Atlantik, a godinu dana kasnije i Tihi okean. Srve ove bespilotne letelice čine senzori za izviđanje, poverljiv paket sastavljen od radara sa sintetičkom antenom i indikatorom pokretnih ciljeva, elektrooptičkih i IC uređaja, kao i GPS i iNS navigacioni sistem. Prva borbena upotreba ovog drona bila je nad Avganistanom 2001. a korišten je i u Iraku 2003. Ovaj dron izrađen je u dve varijante. Prema jedno RQ-4A završen je u februaru 2003, a nakanadno u narednim godinama i RQ-4B sa većim trupom za smeštaj eletronike. Glavni stajni trap je premešten u posebna kućišta pod krilima. Ovaj dron se koristi kao uređaj za elektronsko izviđanje.

TT podaci za RQ-4B

Proizvođač: Northop Grumman Integrated Systems

Namena: Izviđačka bespilotna letelica

Pogonska grupa: turboventilatorski motor Alison Rolls -Royce AE 3007H

Dimenzije: dužina: 14,5 m, visina 4,64 m, razmah krila 39,89 m

Maksimalna masa pri poletanju 14.630 kg

Makismalni korisni teret: 1.361 kg

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track