AMERIKANCI PORUČILI: Rusija LAŽE, dovezli su još 7000 vojnika na granicu, spremaju priču o navodnim masovnim grobnicama u Donbasu
Foto: Shutterstock

ukrajinska kriza

AMERIKANCI PORUČILI: Rusija LAŽE, dovezli su još 7000 vojnika na granicu, spremaju priču o navodnim masovnim grobnicama u Donbasu

Planeta -

Sjedinjene Države ne veruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika sa ukrajinske granice.

Kako je rekao jedan neimenovani zvaničnik američke administracije, Vašington naprotiv veruje da je Moskva povećala njihov broj za 7000.

"Ruske vlasti rekle su juče da povlače vojnike s granice s Ukrajinom..., ali mi sada znamo da je to bila laž", rekao je zvaničnik, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje.

Administracija Džoa Bajdena je, rekao je zvaničnik, potvrdila da je "Rusija povećala prisustvo vojnika duž granice s Ukrajinom za sedam hiljada" od kojih su mnogi stigli u sredu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da su vojne vežbe blizu ukrajinske granice završene i da se deo ruskih snaga vraća u svoje baze. Kao dokaz su objavili snimak na kojem se vide ruske snage kako, navodno, napuštaju Krin.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u intervjuu za MSNBC da se ključne jedinice približavaju granici.

Džo Bajden je u utorak, pak, rekao da Sjedinjene Države procenjuju da je Ukrajinu okružilo 150.000 vojnika, što je povećanje u odnosu na ranije procene koje su govorile o 100.000 vojnika.

Neimenovani zvaničnik je rekao da SAD i dalje dobijaju podatke koji sugerišu da Rusija može u svakom trenutku da upotrebiti lažni izgovor kao opravdanje za napad na Ukrajinu.

SAD su u srijedu izrazile zabrinutost da Rusija kao opravdanje za napad na tu bivšu sovjetsku republiku može da upotrebi lažne tvrdnje o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas, uključujući izveštaje o masovnim grobnicama i navodnoj proizvodnji hemijskog oružja.

Sputnik je jutros preneo da su ukrajinske snage navodno teškom artiljerijom .granatirale mesta u Donjecku i Lugansku.

Sa druge strane, američke procene o datumu ruske "invazije" pokazale su se kao netačne. Rusija je navodno planirala da upadne u Ukrajinu u sredu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track