KANADSKIM VLASTIMA PREKIPELO Šef policije Otave poručio kamiondžijama: Odstupite ili ćemo vas sve pohapsiti!
Foto: EPA / ANDRE PICHETTE

konvoj slobode

KANADSKIM VLASTIMA PREKIPELO Šef policije Otave poručio kamiondžijama: Odstupite ili ćemo vas sve pohapsiti!

Planeta -

Demonstrante koji u glavnom kanadskom gradu Otavi nedeljama kamionima blokiraju centar grada protiveći se kovid merama, policija je pozvala da odstupe ili će biti uhapšeni.

Privremeni šef policije Stiv Bel obećao je da će narednih dana u potpunosti vratiti pod kontrolu gradsko središte i sve zauzete javne površine.

Ministar za javnu bezbednost Marko Mendisino optužio je ekstremističke grupe da pomažu u organizaciji protesta kamiondžija u Otavi i na granici sa SAD, ponovivši sumnje da neki učesnici žele da zbace s vlasti liberalnu vladu.

Policija je demonstrantima podijelila letke, pozvavši ih da smesta prekinu sa nezakonitim aktivnostima i napuste područje jer svatko ko blokira puteve ili pomaže drugima u tome čini kazneno delo i može biti uhapšen.

Sa druge strane učesnici takozvanog "konvoja slobode" i demonstranti traže prekid vanrednog stanja, obavezne vakcinacije i kovid mera.

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je da će aktivirati retko korišćena ovlašćenja za vanredne situacije kako bi prekinuo proteste, frustriran zbog neuspeha policije da okonča demonstracije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track