NOVI SATELITSKI SNIMCI Rusija premešta vojsku, ali stiže druga oprema
Foto: AFP/Profimedia

ukrajinska kriza

NOVI SATELITSKI SNIMCI Rusija premešta vojsku, ali stiže druga oprema

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju da je Rusija premestila deo svoje vojne opreme koja je bila raspoređena u blizini Ukrajine, ali je pristigla druga oprema i Moskva još uvek ima puno vojnika i opreme blizu svog bivšeg sovjetskog komšije, objavila je u četvrtak privatna američka kompanija.

Rusija je u utorak najavila delimično povlačenje svojih snaga blizu granice sa Ukrajinom, ali zapadne sile su upozorile u sredu da se ruska vojna prisutnost ne smanjuje, već raste. Moskva i dalje poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri snimke koje je objavila kompanija Maxar Technolodžis sa sedištem u Sjedinjenim Državama, koja nedeljama prati gomilanje ruskih snaga. Na snimcima se vide lokacije u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i na anektiranom Krimu od ponedeljka, utorka i srede.

0662587669, satelitski snimci, ruske trupe
foto: AFP / AFP / Profimedia
0663104267, satlitski snimci
foto: AFP / AFP / Profimedia

I dalje veliki broj vojnika

Rusija je objavila snimke sa Krima koji prikazuju povlačenje tenkova i vojne opreme, a Maxar je snimio oklopna vozila postavljena na železničkoj stanici u Jevpatoriji koja bi mogla da se priprema za polazak.

Međutim, vojnici i oprema još uvek su raspoređeni na drugim mestima na poluostrvu koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., uključujući područje za obuku Opuk, jezero Donuzlav i Novoozernoje, navodi kompanija.

U Belorusiji, gde Rusija održava velike vojne vežbe, Maxar je ukazao na novi vojni pontonski most preko reke Pripjat, koji se nalazi manje od šest kilometara od granice sa Ukrajinom te na veliku terensku bolnicu na prostoru za obuku.

Na aerodromu u Belorusiji raspoređena je nova jedinica od gotovo 20 jurišnih helikoptera, ali su otišle značajne jedinice kopnenih snaga koje su nedavno tamo bile raspoređene, naveo je Maxar.

Vojnici i oklopna oprema još uvek su raspoređeni na drugim mestima. Nema većine opreme i smeštajnih objekata koji su se nalazili u blizini Rechitse na jugoistoku Belorusije, navode, dodajući da je viđen vojni konvoj kako ide prema zapadu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track