FINANSIJSKE PREVARE TRAMPOVE ORGANIZACIJE: Bivši predsednik SAD, njegov sin i ćerka moraju da svedoče
Foto: AP/Ross D Franklin

sad

FINANSIJSKE PREVARE TRAMPOVE ORGANIZACIJE: Bivši predsednik SAD, njegov sin i ćerka moraju da svedoče

Planeta -

Njujorški sudija presudio je da bivši predsednik SAD Donald Tramp i dvoje njegove odrasle dece moraju da, u roku od 21 dana, odgovore na pitanja pod zakletvom u okviru građanske istrage državnog tužioca koja se vodi protiv Trampove porodične kompanije.

Sudija Artur Engoron presudio je u korist državnog tužioca Letiše Džejms, koja je zahtevala svedočenje Trampa, njegovog sina Donalda Trampa mlađeg i njegove ćerke Ivanke Tramp..

Sudija je izjavio da Džejms, koja tri godine istražuje Trampovu organizaciju i proverava izveštaje o mogućoj prevari, ima “očigledno pravo” da uputi sudske pozive i ispita Trampove nakon otkrića “brojnih dokaza o mogućoj finansijskoj prevari”.

“Neodazivanje na sudske pozive bi bilo očigledno kršenje dužnosti”, naveo je sudija suda na Menhetnu.

Na takvu odluku je odmah reagovanla tužiteljka koja je ocenila da je “danas pravda pobedila”.

“Nikome neće biti dozvoljeno da stane na put traganju za pravdom, ma koliko moćan bio. Niko nije iznad zakona”, poručila je Džejms.

Trampovi advokati optužuju Džejmsovu za “selektivno krivično gonjenje i loše tužilačko ponašanje” a sam Tramp je optužbe protiv njega nazvao lažnim i političkim.

"To je nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji - i zapamtite, ne mogu da dobijem fer saslušanje u Njujorku zbog mržnje prema meni od strane sudija i pravosuđa. To nije moguće!", naveo je Tramp.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track