Najnovije vesti

LUKAŠENKO STIGAO U MOSKVU NA RAZGOVORE SA PUTINOM Juče pretio nuklearnim oružjem
Foto: Andrei Stasevich / TASS / Profimedia

sastanak sa ruskim kolegom

LUKAŠENKO STIGAO U MOSKVU NA RAZGOVORE SA PUTINOM Juče pretio nuklearnim oružjem

Planeta

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je danas u Moskvu na razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli da odrede koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja se na severu graniči sa Ukrajinom.

Ruske vojne vežbe u Belorusiji treba da traju do nedelje, a produbile su strahove Zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja se graniči sa obe zemlje.

Rusija odbacuje da planira invaziju, a i Minsk i Moskva tvrde da će se ruske trupe, raspoređene u dosad najvećem broju u Belorusiji od Hladnog rata, povući kada završe manevre.

Iz Lukašenkovih izjava se iščitava da bi ruski vojnici mogli ostati duže

Međutim, iz Lukašenkovih poruka naslućuje se da bi ruski vojnici zapravo mogli ostati duže.

-Kakvu god odluku doneli sutra, tako će biti, rekao je Lukašenko, prenela je agencija BelTa u četvrtak.

-Ako odlučimo, povućićemo ih u roku od 24 sata. Ako odlučimo mesec dana, onda će ostati mesec dana. Oružane snage ostaće koliko bude potrebno, rekao je beloruski predsednik.

Dodao je da su Moskva i Minsk odlučili ostave municiju u Belorusiji i da bi Minsk mogao vojnu opremu da kupi od Rusije ili bi to bio jednostavno ruski poklon.

Vojne vežbe pokazuju da je Moskva stegla Minsk u sve jači zagrljaj.

Pretio i nuklearnim i još naprednijim oružjem

Lukašenko je rekao čak i da bi u Belorusiji moglo biti postavljeno nuklearno i još naprednije oružje ako se suoči sa bilo kakvim spoljnim pretnjama.

-Ako naši protivnici preduzmu takve apsurdne korake, u Belorusiju će biti raspoređeno ne samo nuklearno, već i naprednije oružje kako bismo zaštitili našu teritoriu, rekao je Lukašenko.

-Ako neće biti pretnji neprijateljskih zemalja, onda nam ovde ne treba nuklearno oružje, rekao je.

Ko je Lukašenko

Predsednik Belorusije Lukašenko, koji gvozdenom rukom vlada Belorusijom od 1994. godine, godinama se odupirao ideji da na svojoj teritoriji dopusti stalnu rusku vojnu bazu predstavljajući se kao političar koji ne zauzima stranu ni Istoka i Zapada.

Međutim, otkako mu je Putin pružio političku i privrednu pomoć kako bi ugušio protivdemokratske proteste 2020., koje je predvodila beloruska opozicija, Lukašenko se više ne trudi da održava privid autonomije.

Franak Viačorka, savetnik beloruske opozicione čelnice Svetlane Tihanovske, opisao je Lukašenka kao moskovskog vazala.

-Vidimo kako Lukašenko predaje beloruski suverenitet, napisao je Viačorka na Fejsbuku.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja