OGLASILO SE MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA UKRAJINE Ne sprovodimo niti planiramo ikakve sabotažne akcije u Donbasu
Foto: Shutterstock

ukrajisnka kriza

OGLASILO SE MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA UKRAJINE Ne sprovodimo niti planiramo ikakve sabotažne akcije u Donbasu

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine oglasilo se u vezi sa optužbama, koje dolaze sa ruske strane, za navodnu pripremu Ukrajine za oružanu ofanzivu u Donbasu.

Ukrajinski državljani žive sa obe strane linije dodira. Njihov mir, bezbednost i prosperitet su apsolutni prioritet za ukrajinsku državu.

Neistiniti su navodi da ukrajinske vlasti navodno nameravaju da pokrenu ofanzivu na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, navodi se u saopštenju.

Ukrajina takođe ne sprovodi niti planira ikakve sabotažne akcije u Donbasu.

Kategorično odbacujemo pokušaje Rusije da zaoštri ionako napetu bezbednosnu situaciju. Ostajemo nepokolebljivo odani političko-diplomatskom rešenju i zajedno sa našim partnerima ulažemo maksimalne napore da smanjimo tenzije i održimo situaciju u skladu sa diplomatskim dijalogom, dodaje se.

Umesto toga, gledamo kako Ruska Federacija pokreće kampanju za širenje masovnih dezinformacija, povećava broj granatiranja ukrajinskih položaja i civilne infrastrukture oružjem zabranjenim Minskim sporazumima i eskalira bezbednosnu situaciju.

Pozivamo međunarodnu zajednicu, strane države i međunarodne organizacije da odmah osude provokacije Ruske Federacije i njenih okupatorskih uprava u Donbasu, koje podrivaju proces političko-diplomatskog rešavanja.

Nedostatak odgovarajuće reakcije ili neutralan stav samo će podstaći eskalaciju situacije od strane Rusije, zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja