JUNIS NAPRAVILA HAOS U BRITANIJI Najmanje 13 mrtvih u jezivoj oluji koja je protutnjala Evropom, hiljade domaćinstava bez struje
Foto: EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk

nagore u uk

JUNIS NAPRAVILA HAOS U BRITANIJI Najmanje 13 mrtvih u jezivoj oluji koja je protutnjala Evropom, hiljade domaćinstava bez struje

Planeta -

Najmanje 13 ljudi poginulo je od posledica oluje Junis koja je u petak i subotu poharala Evropu, "udarivši" na neke njene delove vrlo snažnim vetrovima koji su rušili stabla, ostavljajući za sobom krš i lom.

Oluja je zahvatila delove Velike Britanije, Irske, Holandije, Belgije, Nemačke i Poljske, objavile su hitne službe tih zemalja.

Prema tim službama u subotu su se njihovi pripadnici svojski trudili da ponovno uspostave snabdevanje električnom energijom u stotinama hiljada britanskih domova, prenose agencije.

Junis je nastala u centralnom Atlantiku, a prema Evropi ju je odnela struja s Azorskih ostrva, podaci su britanske meteorološke službe.

Britanski operateri vozova pozvali su stanovništvo da ih ne koristi. Vozni red je u haosu a putevi su zatvoreni od kada je Junis u Englesku "donela" najsnažniji udar vetra ikada evidentiran u toj zemlji - 196 km/h.

Paralizovana je i žejeznička mreža u Holandiji, a međunarodne usluge Jurostara iz Britanije i Talisa iz Francuske prekinute su zbog oštećenja nadzemnih dalekovoda.

I u Francuskoj je bez električne energije ostalo oko 75.000 domaćinstava, a veći deo zemlje suočen je s prekidom železničkog saobraćaja.

Najgore je pogođena Velika Britanija gde je bez struje ostalo gotovo 400.000 domova. Ovakvo se nevreme ne pamti još od 1987. godine, kada je Britaniju i severnu Francusku pogodila 'Velika oluja'.

Britanska meteorološka služba, u subotu je izdala manje snažno "žuto upozorenje" o vetru za veći deo južne obale Engleske i Južnog Velsa, uz napomenu da bi vetar i dalje "mogao da ometati napore hitnih službi za oporavak zemlje od posledica oluje Junis".

Naučnici su rekli da su i oluja iz 1987. i Junis nastale kao posledice retko viđenog meteorološkog fenomena koji nastaje zbog neuobičajenog atmosferskog sklopa nad Atlantikom, koji je u petak ojačao.

Trajekti preko Lamanša, najprometnijeg brodskog puta na svetu, obustavljeni su pre nego što je engleska luka Dover ponovno otvorena za plovila u petak poslepodne.

Londonske ulice su u vreme kada je u uobičajenim okolnostima najveća gužva, u petak bilepuste jer su mnogi stanovnici glavnoga grada UK poslušali vladin savet da ostanu kod kuće.

Stotine letova na Getviku i Hitrou je otkazano, kao i u Amsterdamu.

Londonska vatrogasna brigada je prijavila čak 550 hitnih poziva građana u nešto više od dva sata.

Istovremeno je automoto savez RAC izvestio da su primili neuobičajeno malo poziva sa britanskih puteva, što je dokaz da su vozači "ozbiljno shvatili savete i upozorenja o tome da zbog vremenskih nepogoda ne kreću na put".

Stručnjaci kažu kako se učestalost i intenzitet oluja ne treba nužno povezivati s klimatskim promenama.

Oni veruju da će se "poplave koje će nastati kao posledica olujnih udara i obilnih padavina pogoršati kada nas ovakve retke, iznenadne oluje pogode u još toplijem svetu".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track