ZAPAD UPOZORAVA RUSIJU: U slučaju napada čekaju vas teške ekonomske posledice
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

konferencija u minhenu

ZAPAD UPOZORAVA RUSIJU: U slučaju napada čekaju vas teške ekonomske posledice

Planeta -

Zapadni čelnici upozorili su Rusiju da će platiti visoku političku i ekonomsku cenu za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Američka potpredsednica Kamala Haris rekla je da će Sjedinjene Države pojačati istočni blok NATO-a da bi dodatno uticale na odvraćanje Rusije od bilo kakve vojne akcije uz pretnju sankcijama.

"Nacionalne granice ne bi se smele menjati silom", rekla je Haris u subotu na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, prenosi Hina

"Pripremili smo ekonomske mere koje će biti brze, oštre i delovaćemo jedinstveno", rekla je. "Ciljaćemo ruske finansijske institucije i ključne grane industrije."

Bezbednosni zvaničnici upozorili su da je Rusija razmestila vojne snage koje su spremne za invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku te su dodali da bi Moskva mogla stvoriti izgovor za invaziju uz pomoć takozvane operacije pod lažnom zastavom.

Rusija je u subotu otvorila istragu o izveštajima ruskih medija po kojima su u ruskoj regiji Rostov, samo kilometar od granice, eksplodirale dve ukrajinske granate.

U subotu je Rusija započela i strateški važne nuklearne vežbe koje uključuju lansiranje balističkih projektila, no tvrdi da one nisu povezane sa raspoređivanjem vojnih snaga duž ukrajinske granice.

Učesnici minhenske konferencije rekli su da žele da nastave dijalog sa Rusijom, a nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da postoje jasne naznake o tomu da je Rusija još uvek otvorena za diplomatsko rešenje problema.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je u subotu da će, ako zapadne zemlje ne ispune svoja obećanja o podršci nezavisnosti Ukrajine, to imati štetne posledice u celom svetu, uključujući i Tajvan.

"Ne znamo u potpunosti šta predsednik Putin namjerava, ali predznaci su sumorni", rekao je Džonson. "Ako Ukrajina bude ugrožena, to će biti šok za svet. A ti odjeci će se čuti u istočnoj Aziji, čuće se u Tajvanu", dodao je.

Kina gleda na Tajvan kao na deo svoje teritorije i nije isključila upotrebu sile kako bi ponovno preuzela kontrolu nad ostrvom, koji ima samoupravu od 1949. godine.

Britanija je u utorak saopštila da bi mogla da blokira ruske firme u povlačenju kapitala u Londonu i donela je zakon za proširenje sankcija ruskim firmama i pojedincima ako zemlja napadne Ukrajinu.

"Sankcioniraćemo ruske pojedince i firme od strateške važnosti za rusku državu i onemogućićemo im finansiranje na londonskim tržištima kapitala", rekao je Džonson i poručio Evropi da mora da se "odvikne" od ruskih zaliha nafte i gasa, kako ne bi bila izložena riziku da bude ucenjivana.

Džonson je rekao i da će Rusija platiti visoku vojnu cenu ako napadne Ukrajinu.

"Bojim se da bi nakon munjevitog rata usledilo dugo i grozno razdoblje odmazde, osvete i pobune. I ruski roditelji bi tugovali zbog gubitka mladih ruskih vojnika", rekao je on.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je u subotu Moskvu da prestane s pripremama za napad na Ukrajinu ili se suoči s teškim posledicama.

"Nikad nije kasno da Rusija odstupi, prestane da se priprema za rat i počne da se upušta u diplomatske pregovore s NATO-om i NATO saveznicima kako bi se pronašlo političko rešenje", rekao je on.

"Ako Rusija želi da nas podeli, oni zapravo dobijaju suprotno, dobijaju ujedinjeniji NATO. A ako Rusija želi manje NATO-a na svojim granicama, dobija suprotno - dobija više NATO-a", dodao je.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track