Počeo samit nesvrstanih u Teheranu

Počeo samit nesvrstanih u Teheranu

Planeta -
Srbiju predstavlja ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić. Srbija ima status posmatrača u pokretu čiji je osnivač bila 1961. godine

TEHERAN - Šesnaesti samit Pokreta nesvrstanih koji okuplja 120 zemalja počeo je danas u Teheranu u prisustvu 20 šefova država ili vlada, prenosi iranska državna televizija.

Većina od 120 zemalja predstavljena je na ministarskom nivou. Na samitu će Iran preuzeti trogodišnje predsedavanje Pokretom nesvrstanih.

Iranske vođe i lokalni mediji predstavljaju ovaj samit kao diplomatski uspeh zemlje i dokaz da Zapad nije uspeo da izoluje Teheran, i pored namera da to uradi zbog iranskog spornog nuklearnog programa.

U uvodnom govoru na otvaranju samita vrhovni vođa islamske republike ajatola Ali Hamnej rekao je da Iran "nikad neće nastojati da stekne atomsko oružje". On je međutim dodao da Iran neće odustati od "prava iranskog naroda da koriste nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe".

Zapadne zemlje strahuju da pod plaštom mirnodopskog programa Iran razvija nuklearne bojne glave, što Teheran stalno demantuje. Hamnej je osudio "diktaturu" Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija."Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ima iracionalu strukturu, nepravednu i potpuno antidemokratsku, koja predstavlja očiglednu diktaturu", rekao je Hamnej u svom uvodnom govoru na otvaranju samita kome prisustvuje i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Glavne zemlje predstavljene na samitu najvišem nivou su Indija (premijer Manmohan Sing), Egipat (predsedik Mohamed Morsi), Pakistan (predsednik Asif Ali Zardari), Irak (premijer Nuri-al-Maliki) i Sirija (premijer Vael al-Halaki).

Od susednih arapskih monarhija iz Persijskog zaliva samo je Katar predstavljen na najvisem nivou, pošto je došao emir Ahad Be Kalifa Al Tani. Među tradicionalnim saveznicima Irana prisutni su predsednici Sudana Omar el-Bešir i Zimbavvea Robert Mugabe.

Dve zemlje bliske Teheranu Venecuela i Kuba su na samit poslale svog ministra inostranih poslova odnosno potpredsednika. Samitu pored generalnog sekretara UN Ban Ki-muna prisustvuje i sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi.Na samitu učestvuje i ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić. Srbija ima status posmatrača u pokretu čiji je osnivač bila 1961. godine.

Crna Gora je na samitu nesvrstanih u Teheranu predstavljena na nižem diplomatskom nivou, iako je ona, kao republika bivše Jugoslavije, bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih 1961. godine.

Inače, sirijska delegacija napustila je salu u kojoj se održava samit Pokreta nesvrstanih tokom govora egipatskog predsednika Mohameda Morsija koji je nazvao sirijski režim "represivnim", prenela je egipatska novinska agencija MENA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track