Ahmadinedžad pozvao na stvaranje Novog svetskog poretka

Ahmadinedžad pozvao na stvaranje Novog svetskog poretka

Planeta -
Kada sve zemlje budu učestvovale u upravljanju svetskom zajednicom, onda neće biti mesta diskriminaciji, agresiji i hegemoniji i svaka nacija će biti u prilici da realizuje svoje mogućnosti

TEHERAN - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ocenio je na samitu Pokreta nesvrstanih u Teheranu da nesvrstani treba da preispitaju svoje ciljeve i pozvao na stvaranje novog svetskog poretka.

"Kada sve zemlje budu učestvovale u upravljanju svetskom zajednicom, onda neće biti mesta diskriminaciji, agresiji i hegemoniji i svaka nacija će biti u prilici da realizuje svoje mogućnosti", rekao je Ahmadinedžad u govoru učesnicima 16. samita Pokreta nesvrstanih.

On je pozvao šefove države i vlada i druge visoke zvaničnike da primene partnerstvo ustanovljeno na miru, slobodi i ljudskom dostojanstvu u globalnom upravljanju kako bi se omogućio trajan mir u svetu.

Ahmadinedžad je kritikovao Savet bezbednosti UN, navodeći da se ratovi i ubistva dešavaju sa njegovim odobrenjem.Iran je danas i zvanično na ceremoniji od Egipta preuzeo predsedavanje Pokretom, koji okuplja 120 članica, prenela je agencija IRNA.

U međuvremenu je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi izjavio da je, na inicijativu Irana, oformljena grupa koja će raditi na pronalaženju rešenja za Siriju, takozvana Trojka, koju čine Iran, Egipat i Veneceula (sadašnji, bivši i budući predsedavajući Pokreta) i još Liban i Irak.

"U trenutku dok su druge međunarodne organizacije uključene u sirijsko pitanje, Pokret nesvrstanih ne može da ostane po strani", rekao je Salehi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja