UKRAJINA NA IVICI RATA Sastanak Bajdena i obaveštajaca trajao četiri sata! Predsednika uverili da Rusija napada Ukrajinu?!
Foto: Shutterstock

BLOG

UKRAJINA NA IVICI RATA Sastanak Bajdena i obaveštajaca trajao četiri sata! Predsednika uverili da Rusija napada Ukrajinu?!

Planeta -

Poslednjih dana došlo je do eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine.

U jučerašnjim separatističkim granatiranjima zone konflikta u Donbasu poginula su dva ukrajinska vojnika. SAD, Britanija i NATO upozoravaju da je pitanje trenutka kada će Rusija napasti invaziju. Moskva i dalje to demantuje a ruski predsednik Vladimir Putin juče je nadgledao veliku vojnu vežbu "Grom" tokom koje je bio simuliran nuklearni napad. U Minhenu, svetski zvaničnici su se okupili na bezbednosnoj konferenciji.

Putin i Makron razgovarali sat vremena u nedelju veče

Francuski predsednik Emanuel Makron imao je u nedelju veče drugi telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi BFMTV. Francuski TV kanal navodi da je telefonski razgovor trajao sat vremena.

Stejt department: Raspoređivanje NATO uvek defanzivno i proporcionalno

Vojno raspoređivanje Severnoatlantskog saveza (NATO) nije osmišljeno da izazove sukob, rekao je portparol američkog Stejt departmenta za Sputnjik komentarišući vežbe koje su u toku u Poljskoj u kojima učestvuju američki vojnici.

"Kao što smo rekli, raspoređivanje NATO-a je uvek defanzivno i proporcionalno. Oni nisu dizajnirani da izazovu sukob, već da spreče sukob", rekao je portparol. Poljski ministar odbrane Marijus Blažcak rekao je na Tviteru u nedelju da su američki vojnici koji su nedavno stigli u Poljsku započeli vojne vežbe blizu granice sa Ukrajinom.

Serija eksplozija na periferiji Luganska

Još jedna serija eksplozija čula se iz predgrađa Luganska, odmah posle ponoći u nedelju, javio je dopisnik Sputnjika. U trenutku kada su se čule eksplozije na ulicama grada nije bilo ljudi ni vozila. U gradu je trenutno na snazi policijski čas.

Sastanak Bajdena i Saveta za nacionalnu bezbednost trajao četiri sata

Kao je saopštio bivši ambasador SAD pri NATO Ivo Dadler Obaveštajci su uverili predsednika SAD da je Kremlj naredio napad na Ukrajinu. Sve to ukazuje na vojnu akciju u narednih nekoliko sati ili dana.

SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima poslata naređenja da nastave sa napadom na Ukrajinu, kažu dva američka zvaničnika i još jedan izvor upoznat sa američkim obaveštajnim službama.

Obaveštajni podaci u vezi sa naređenjem taktičkim komandantima i obaveštajnim operativcima jedan su od nekoliko pokazatelja na koje SAD gledaju kako bi procenile da li su ruske pripreme ušle u završnu fazu za potencijalnu invaziju.

Drugi pokazatelji, kao što su elektronsko ometanje i široko rasprostranjeni sajber napadi, još uvek nisu primećeni, prema nekim izvorima. Izvori su upozorili da se naređenja uvek mogu povući ili da bi to mogle biti dezinformacije koje imaju za cilj da zbune i dovedu u zabludu SAD i saveznike.

Troje civila povređeno u Donbasu

Kako javlja Sputnjik Internacional tri cila su povređena noćas u eksalaciji garantiranja u Donbasu

Ruska krstarica u Jonskom moru

Više američkih monraičkih izviđačkih aviona P-8 Posejdnon poletelo je iz baze Sigonela na Siciliji u praćenje ruske krstarice Maršal Ustinov 055 koja plovi Jonskim morem.

Bajden u situacionoj sobi sa Savetom za nacionalnu bezbednost

Bela kuća saopštila je da je predsednik Džo Bajden danas održao sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost na kome je glavna tema bila Ukrajina i gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom. Sednici su prisustvovali Načelnik združenog generalštaba general Mark Majli i sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Ruska poljska bolnica u regionu Belogoroda

Bajden otkazao put u Delaver

Predsednik SAD otkazao je večeras svoj put u Delaver, ovo je usledilo nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost o Ukrajini.

1 / 8 Foto: Kurir/Andrej Mlakar

Ukrajinsko -ruska granica 35 kilometara severno od Harkova

01:01

Ukrajinsko-ruska granica 35 km severno od Harkova

Detonacije ozvanjaju Luganskom

Oglasila se ambasada SAD u Moskvi

Ambasada SAD u Moskvi izdala je bezbednosno upozorenje svojim građanima u Rusiji u vezi sa mogućim pretnjama napada na brojna javna mesta, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg. Takođe, ambasada SAD savetuje građane da pripreme i plan za evakuaciju.

Upozorenje koje je objavljeno na veb stranici ambasade glasi: "Prema medijskim izvorima, bilo je pretnji napadima na tržne centre, železničke i stanice metro, kao i druga mesta javnih okupljanja u glavnim urbanim područjima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, kao i u područjima pojačane napetosti duž ruske granice s Ukrajinom."

Detonacije odjekuju Donjeckom

U Donjecku odjekuju detonacije, čuje se i dečiji plač, što znači dai ma dece koja nisu otisla u Rusiju!

SAD odbile da uvede sankcije Rusiji

SAD su danas odbile da uvedu sankcije Rusiji uprkos sve većim kritikama iz Kijeva, javlja Rojters.

Ova vest dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji pozvao da se Rusiji odmah uvedu sankcije.

-Svrha sankcija je u prvom redu da pokušaju da odvrate Rusiju od rata. Čim ih aktivirate, odvraćanje neće biti moguće, rekao je državni sekretar Entoni Blinken za CNN.

OEBS sazvao vanredni sastan o Ukrajini

OEBS će sutra održati venredni sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rešenje za ukrajinsku krizu, saopštilo je u nedelju poljsko predstavništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Sastaje se američki Savet za nacionalnu bezbednost

Američki državni sekreatr Entoni Blinken rekao je da će se američki Savet za nacionalnu bezbednost sastati kako bi pregledalo najnovije obaveštajne podatke o Ukrajini. Ponovio je da su SAD uverene da je Putin doneo odluku o napadu.

Švajcarska avio kompanija otkazuje svoje letove za i iz prestonice Ukrajine i Odese

Švajcarska aviokompanija Svis er otkazuje sve letove za i iz glavnog grada Ukrajine i Odese, a odluka stupa na snagu odmah.

Neverovatna tišina u Donbasu

Očevici kažu da prvi put od 2014. godine večeras se ne čuje ni "puškaranje" koje je bilo prkatično uobičajno.

Ruske trupe dobile naređenje da nastave invaziju na Ukrajinu?

Američki obaveštajci veruju da su ruske trupe dobile naređenje da nastave invaziju na Ukrajinu, prenosi CBS.

Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne postoje planovi za invaziju

Ruski ambasador u Vašingtonu odbacio je tvrdnje Zapada da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

-Rusija ne pokušava d aoduzme teritoriu drugih zemalja, rekao je ambasador Anatolij Antonov, a prenosi ruska državna novinska agencija Ria-Novosti.

-Ne postoje planovi za invaziju na Ukrajinu, rekao je Antonov.

Blinken: Ovo je smrtno ozbiljno, na rubu smo invazije

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da sve ukazuje na to da je invazija spremna.

-Sve što vidimo sugeriše da je ovo smrtno ozbiljno, da smo na rubu invazije. Verujemo da je predsednik Putin doneo odluku, ali dok se tenkovi zaista ne zakotrljaju i avioni ne polete, iskoristićemo svaku priliku i svaki minut da vidimo može li diplomatija još uvek da odvrati predsednika Putina od toga, dodao je Blinken.

Ministarstvo odbrane Rusije ''zatvara'' veći deo vazdušnog prostora iznad Azovskog mora od 21. do 26. februara.

Misteriozne oznake na ruskim tenkovima

Na ruskim tenkovima na granicama Ukrajine belom bojom je ispisano slovo "Z", primetili su analitičari, što je dovelo do nagađanja o tome šta oznaka simbolizira.

NA POMOLU OBRT? Jelisejska palata tvrdi da je dogovoren plan za rasplet krize

Francuski predsednik Emanule Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se danas da će intenzivno raditi kako bi omogućili održavanje trilateralnog sastanka u sledećih nekoliko sati, objavila je Jelisejska palača.

U saopštenju se navodi da će cilj sastanka biti "dogovor svih umešanih strana o prekidu vatre". Na sastanku će učestvovati predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kako se dodaje u saopštenju, Putin i Makron su se složili da je potrebno "dati prioritet diplomatskom rešenju trenutne krize i učiniti sve što je moguće da se to postigne".

Francusko predsedništvo je saopštilo da će se "intenzivan diplomatski rad" nastaviti "u narednim danima i nedeljama", a uskoro će se sastati francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Danas plakati u Donjecku: Donbas je naša zemlja

Objavljeni detalji razgovora Putina i Makrona, ruski lider optužuje Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je "ukrajinske provokacije" za eskalaciju trenutne situacije u Donbasu u današnjem razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

-Ruski predsednik je istakao da su razlog eskalacije provokacije ukrajinskih bezbednosnih snaga, navodi Kremlj i dodaje da dvojica čelnika "smatraju da je važno da se intenziviraju napori za pronalaženje rešenja kroz diplomatska sredstva''.

Kremlj je takođe naveo da je Putin rekao Makronu da zemlje NATO-a nastavljaju "da pumpaju Ukrajinu modernim oružjem", što "gura Kijev da situaciju reši vojnim sukobom".

-Civili u Donbasu pate i moraju da se evakuišu u Rusiju kako bismo ih zaštitili od rastućeg nasilja, navodi Kremlj.

Kancelarija francuskog predsednika objavila je svoju verziju razgovora sa Putinom:

"Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se u današnjem razgovoru o potrebi pronalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu. Ministri spoljnih poslova dve zemalje sastaće se u narednim danima i radiće na mogućem samitu na najvišem nivou sa Rusijom, Ukrajinom i saveznicima kako bi se uspostavio novi bezbednosni poredak u Evropi, saopštila je Jelisejska palata.

Zašto je Donbas središte ukrajinske krize, pročitajte OVDE

Ukrajinci dovlače artiljeriju u mesto Lugino

Mesto Lugino svega par kilometara od fronta Ukrajinci dovlače artriljeriju haubice Msta-b 152 mm.

Vraćen pontonski most u blizini Černobilja

Pontonski most udaljen oko 19 km od nukelarne elektrane Černobilj vraćen na reku Pripjat.

Snimak lanisranja protivoklopne rakene na ukrajinski bunker

Na ruskom vojnom kanalu pojavio se snimak trenutka kada su proruski borci lansirali protivoklopnu raketu na ukrajinski bunker.

Granatiranje sela u Donjecku

Granatiranje donjeckog sela Zajcevo od strane oružanih snaga Ukrajine. Video je snimio gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko, koji je danas tamo stigao sa politikologom Dmitrijem Kulikovom. Pucnjava se čula dok su razgovarali sa jednom meštankom.

Opet sirene

Po drugi put danas, sirene za uzbunu oglasile su se u Lugansku.

Zelenski pozvao na hitan prekid vatre

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na hitan prekid vatre u Donbasu.

Makron i Zelenski završili razgovor

Francuski i ukrajinski predsednik završili su telefonski razgovor koji je trajao znatno kraće nego što je to bio slučaj sa Vladimirom Putinom.

Emanuel Makron, Vladimir Zelenski
foto: EPA / Thibault Camus / POOL, EPA

Zelenski je tokom razgovora sa Makronom rekao da je Kijev za aktiviranje Mirovnog procesa, za smirivanje tenzija i sazivanje kontakt grupe.

Završen razgovor Putina i Makrona

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 30 minuta, odmah nakon dugog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Telefonski razgovor s predsednikom Putinom trajao je sat i 45 minuta", saopštila je Jelisejska palata.

Detalji razgovora još nisu objavljeni.

Šta Rusija u stvari hoće u Ukrajini?

Ima oružja, ima i vojske. Ali ruski plan za Ukrajinu pre svega predviđa hibridni rat: informacijama, hakerskim udarima, iscrpljivanjem ekonomije. Sagovornici DW kažu da je cilj da se Ukrajina vrati u „rusku orbitu“.

Reci "njet" TikToku

Moskva je pokrenula reklamnu kampanju u kojoj poziva vojnike da ne koriste društvene mreže kao što je TikTok iz straha od odavanja vojnih tajni.

Ruska vojska je objavila postere na kojima se vidi vojnik kako govori "njet" (ne) dok mu dodaju telefon sa logom aplikacije TikTok.

ruska vojska, tiktok
foto: Printscreen/DailyMail

Gardijan: Šire se lažni snimci o navodnim planiranim napadima na žene i decu

Dopisnik Gardijana Alek Lun kaže da se šire dezinformacije koje se koriste za podizanje napetosti. Juče je, kaže on, objavljen video na kojem separatisti navodno uklanjaju eksploziv iz automobila. Eksplozivom je navodno trebalo da bude raznesen voz sa ženama i decom koji su evakuisani u Rusiju. Ispostavilo se da je snimak iz 2019. godine.

Kijev: Početi sa sankcijama

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je vreme da Zapad primeni bar deo sankcija koje je pripremio protiv Rusije.

"Rusija mora biti zaustavljena odmah. Vidimo kako se događaji odvijaju”, rekao je Kuleba Rojtersu nakon što su Moskva i Minsk najavili produženje vojnih vežbi u blizini ukrajinskih granica, sukobi u Donbasu se pogoršavaju a Zapad upozorava na skoru invaziju.

"Vreme je za akciju. Postoje svi uslovi da se sada primeni barem deo sankcija koje su pripremljene protiv Rusije“, rekao je Kuleba u Minhenu.

Ispovest Ukrajinke koja je došla u Srbiju

Ljudi se plaše, bombe odjekuju, rekla je za Kurir Svetlana koja živi u Zaječaru.

02:40

UKRAJINKA SVETLANA IZ ZAJEČARA STRAHUJE ZA SVOJE NAJMILIJE: Moja majka se jako plaši! Za Kurir otkrila kakvo je STANJE U UKRAJINI

"Da biste razumeli Putina, morate čitati Dostojevskog"

Šta motiviše i pokreće ruskog lidera, pročitajte OVDE.

Peskov: Zašto bi Rusija nekoga napadala?

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je danas da "nema smisla da Rusija bilo koga napada“ i pozvao zapadne partnere da razmisle o tome.

"Zapitajte se: Zašto bi Rusija nekog napadala? Koja je svrha?", rekao je Peskov u intervjuu za televiziju Rusija 1.

Dugogodišnji Putinov portparol takođe je kritikovao Zapad, ocenivši da im istorija nije jača strana i tvrdeći da Rusija nikada nije izvršila invaziju na drugu zemlju.

"Podsećamo da Rusija nikada nije nikoga napala u svojoj istoriji. A Rusija, koja je preživela toliko ratova, poslednja je država u Evropi koja uopšte želi da govori, čak i da izgovori reč 'rat'“.

Anatomija lažne zastave ruskih separatista

Eliot Higins, osnivač veb-sajta za istraživačko novinarstvo Belingkat, objavio je na Tviteru temu pod naslovom: "Anatomija lažne zastave ruskih separatista“.

U opisu snimka navodi da je milicija Donjecka objavila pre dva dana snimak koji navodno pokazuje operaciju sabotaže čiji su cilj rezervoari sa hlorinom.

Diplomatija i dalje ima šansu?

Ukrajinski ministar spoljnih poslova ocenio je danas da u konfliktu sa rusijom diplomatija i dalje "radi".

Upozorenje Kremlja

Tenzije u Donbasu dovedene su do maksimuma i bilo kakva varnica ili manja provokacija mogu da dovedu do nepopravljivih posledica, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Holandija privremeno iselila ambasadu

Hilandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su odlučili da privremeno presele ambasadu u Ukrajini iz Kijeva u Lavov iz bezbednosnih razloga.

Počeli pregovori Makrona i Putina o Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi još jednom pokušao da diplomatskim putem spreči eventualnu rusku invaziju na Ukrajinu, saopštila je Jelisejska palata.

Haris: Verujemo da je Putin doneo odluku!

Američka potpredsednica Kamala Haris izjavila je u Minhenu da Vašington veruje da je ruski lider doneo odluku vezano za invaziju na Ukrajinu i dodala da je Evropa na ivici mogućeg "rata".

Ranjen ukrajinski vojnik

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihovi položaji u Donbasu granatirani 20 puta i da je tom prilikom ranjen jedan ukrajinski vojnik.

Vežbe Rusije i Belorusije nastavljene mimo plana

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije u blizini beloruske granice sa Ukrajinom trebalo je da se završe danas, ali je belorusko ministarstvo odbrane saopštilo da će se one nastaviti.

Rusija i Belorusija će nastaviti vojne vežbe zbog eskalacije situacije u Donbasu i pojačanog NATO prirustva duž granica, najavio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.

"U vezi sa povećanjem vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica Unije (Rusije i Belorusije) i zaoštravanjem situacije u Donbasu, predsednici Republike Belorusije i Ruske Federacije odlučili su da nastave provere snage za odgovor države Unije“, rekao je Krenjin u nedelju.

Ministar odbrane je precizirao da će vežbe uključivati pitanja operativne obuke koja nisu obuhvaćena vežbama koje se završavaju, pri čemu će njihov fokus ostati nepromenjen – obezbeđivanje sposobnosti da se adekvatno odgovori i deeskaliraju vojne pripreme bilo kakvim zlobnicima na granicama Belorusije i Rusije.

Vežbe Zapad vidi kao značajan element u pretećem stavu Kremlja prema svom susedu.

Pojavio se snimak jučerašnjeg napada na ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i novinare.

Napadnuti novinari?

Lokalna TV ekipa iz Donjecka saopštila je danas da su se našli pod paljbom. TV Unija, koju vode lokalne vlasti, navela je da je do incidenta došlo u selu Sahanka u pobunjeničkom delu teritorije. Izveštaja o eventualnim žrtvama nema, ali ni video ili foto dogaka o incidentu. Stanica nije navela odakle je paljba došla niti ko bi mogao da bude odgovoran.

Sirene za vazdušnu opasnost se oglasile nad Luganskom

Strahuje se od napada ukrajinskih aviona ili helikoptera.

Nema više maslinove grančice?

Zapadni saveznici ne mogu da nastave da nude maslinovu grančicu dok Rusija nastavlja da pojačava tenzije duž ukrajinske granice, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Ostaje veliko pitanje: da li Kremlj želi dijalog?", pitao je Mišel na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Ne možemo zauvek nuditi maslinovu grančicu dok Rusija sprovodi raketne testove i nastavlja da gomila trupe“, dodao je on.

Rusija: Primili smo 40.000 izbeglica iz istočne Ukrajine

Rusija tvrdi da je primila desetine hiljada ljudi koji su pobeglo od sukoba na istoku Ukrajine.

Ministar civilne obrane Aleksander Čuprijan rekao je da je 40.000 izbeglica stiglo u južnu rusku regiju Rostov i da su smešteni u 92 skloništa za hitne slučajeve.

Moskva zapadnim procenama ne veruje

Procenama američkih i britanskih špijuna o Ukrajini ne može se verovati s obzirom na pogrešne obaveštajne podatke uoči američke invazije na Irak, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama. Dmitrij Poljanski za Skaj.

"Ne verujemo američkim i britanskim obaveštajnim službama, oni su nas izneverili, ceo svet, u mnogim prilikama. Ddovoljno je setiti se oružja za masovno uništenje u Iraku", rekao je Poljanski.

Ukrajina priprema napad na Donbas?

Dok zapadni lideri nastavljaju da optužuju Moskvu za širenje dezinformacija koje bi im poslužile kao izgovor za moguću invaziju, poslanik ruske Dume optužio je Ukrajinu da planira napad na Donbas.

Invazija i posledice

Ruske kompanije bi mogle biti finansijski blokirane ako Ukrajina bude napadnuta, upozorava London.

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je Moskvu da će, u slučaju invazije na Ukrajinu, sankcije biti mnogo gore nego što se ranije sugerisalo u javnosti, odnosno da će biti blokirane ruske kompanije koje "trguju u funtama i dolarima", a naročito one bliske ili važne Kremlju.

Ukrajina privremeno zatvara kontrolni punkt u Donbasu zbog granatiranja

Ukrajina je obustavila operacije na jednom od sedam kontrolnih punktova na teritoriji u istočnom regionu Donbasa zbog teškog granatiranja, saopštila je ukrajinska vojska.

Uzimajući u obzir "eskalaciju situacije... i nemogućnost da se garantuje bezbednost civilnog stanovništva” korišćenjem kontrolnog punkta, komanda je obustavila njegovu upotrebu od 8 ujutro tokom "perioda pretnji".

Incidenti granatiranja preko linije koja razdvaja vladine snage i separatiste naglo su porasli prošle nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom.

Tras: Ako ga ne zaustavimo, ko je sledeći?

Vladimir Putin će ratovati sa susednim zemljama ako mu bude dozvoljeno da izvrši invaziju na Ukrajinu, upozorila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Ako Ukrajina padne sledeće nedelje, ko je sledeći na redu?"

Ukrajinska nacionalna garda: Sve je pod kontrolom!

Ukrajinska nacionalna garda kaže da nastavlja da obezbeđuje istok Ukrajine.

"Sve je pod kontrolom u regijama Donjecka i Luganska", objavile su snage u tvitu u nedjelju rano ujutro, upozoravajući stanovnike da prate samo zvanične izvore informacija.

Donjeck: Ovako je izgledao napad na ukrajinske specijalce

Ukrajina
foto: screenshot Twitter/The Rage X - Conflict News

Vlasti DNR objavile su snimak noćnog napada na kuću gde su se krili ukrajinski specijalci. Dva specijalca ranjena su tom prilikom.

DNR: Ukrajina planira invaziju

Ukrajina je, uz odobrenje Zapada, pokrenula plan za invaziju na teritoriju Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je u nedelju šef Narodne milicije DNR Denis Sinenkov.

"Oružane snage neprijatelja spremne su za nasilno preuzimanje Donbasa. Kijev je, uz odobrenje Zapada, počeo da sprovodi plan za invaziju na teritoriju naše republike“, saopštilo je Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu.

Sinenkov je naglasio da su se tokom cele nedelje "čuli pucnji i eksplozije na liniji kontakta”.

Istovremeno, zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko saopštio je da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu položaje Narodne milicije republike

Pucnjava po Donjecku

Jaka artiljerijska paljba po Donjecku se nastavlja od ranog jutra. Eksplozije se čule u različitim delovima grada. Po širem rejonu grada je palo 25 granata.

Ukrajinske snage granatirale su više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, saopštila je rano misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm lansirano je na naselja Komunarivka i Staromihajlivka, saopštile su vlasti DNR. Tokom noći, granatirana su u naselja Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajcevo, sva u okolini Donjecka.

Prema neproverenim i nepotvrđenim informacijama zarobljeno je nekoliko ukrajinskih divezanta, a ranjena su dva DNR specijalca.

Donjeck jutros

Džonson: Rusija planira najveći rat od 1945

Britanski premijer Boris Džonson rekao je BBC-u da Rusija planira "najveći vrat u Evropi od 1945. godine".

"Svi znaci su tu da je plan na neki način već krenuo", upozorio je on i dodao da obaveštajni podaci pokazuju da Moskva planira invaziju i opsadu Kijeva. "Ljudi moraju da shvate koliko će to biti skupo u ljudskim životima", rekao je Džonson.

Zelenski traži razgovor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rešenje krize. "Ne znam šta predsednik Ruske Federacie želi, tako da predlažem sastanak", rekao je Zelenski i dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj pripravnosti

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL). "Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. "Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području", navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Ni na teritoriji DNR noć nije bila mirna

Na teritoriji Donjecka bila je blokirana diverzantsko-teroristička grupa protivnika koja je planirala da digne u vazduh trafostanice, gasovode i stanice za prečišćavanje vode na teritoriji republike, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost DNR. Prilikom hapšenja, diverzanti su pružili otpor, zbog čega su dvojica pripadnika specijalnih snaga bila ranjena.

Lugansk: Ukrajinske snage bombardovale selo

Vojska samoproglašene Luganske republike saopštila je da je selo Pionerski noćas bilo na meti ukrajinskog granatiranja. Prema prvim informacijama poginula su dva civila.

Civili su stradali prilikom jutrošnjeg napada ukrajinske vojske. Napad je izvela 79. desantna-jurišna brigada koja je napala položaje Narodne milicije na položaju Pionirski.

NATO: Sve ukazuje na to da Rusija planira potpuni napad

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susednu Ukrajinu. "Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", rekao je u subotu glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ARD-u. Uprkos tome, on je rekao da Zapad i Ukrajina žele da "nateraju Rusiju da promeni stav i sedne sa nama".

Bela kuća: Rusija bi mogla da napadne bilo kad

Bela kuća smatra da Rusija može da napadne Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsednik Džo Bajden zbog toga za danas sazvati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti.

Blinken zbunjen Putinovim motivima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je zbunjen motivima ruskog predsednika vezano za Ukrjainu.

Putin je ubrzao sve što je navodno želeo da spreči, rekao je Blinken u razgovoru za nemački list Sudojče Cajtung.

Na primer, velika većina Ukrajinaca sada je protiv Rusije i želi da njihova zemlja uđe u NATO, rekao je on i dodao da je, uz to, NATO sada snažniji što je posledica ruskih "agresivnih mera.

"On je to hteo da spreči, a sada je doprineo tome", rekao je Blinken i još jednom upozorio Moskvu da ne napada Ukrajinu inače će se suočiti sa "mnoge teškim sankcijama".

Ako Rusija do tada ne napadne, on će se u sredu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Svetska banka priprema pomoć za Ukrajinu

Svetska banke saopštila je da priprema 350 miliona dolara pomoći Ukrajini, koju će čelnici grupacije razmotriti do kraja marta u sklopu plana o kratkoročnoj i dugoročnoj finansijskoj pomoći toj državi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track