UZBUNA U PENTAGONOVOJ TAJNOJ SLUŽBI: Mi špijuniramo jedni druge zbog sitnih, podlih podmetanja, to preti nacionalnoj bezbednosti!
Foto: Profimedia

problemi, problemi

UZBUNA U PENTAGONOVOJ TAJNOJ SLUŽBI: Mi špijuniramo jedni druge zbog sitnih, podlih podmetanja, to preti nacionalnoj bezbednosti!

Planeta -

Kolege špijuniraju jedni druge, dele se štetne informacije, uznemiravaju žene, pritužbe su na koje se žali vojna diplomatija

Američka vojna diplomatija žalila se na toksične radne uslove u Evropi, koji uključuju kolege koji špijuniraju jedni druge, rušenje ugleda otkrivanjem potencijalno štetnih informacija te uznemiravanje koleginica.

Vol Strit žurnal pregledao je 30ak izjava svedoka i pritužbi dostavljenih glavnom inspektoru koji daju uvid u radne uslovee ogranka Obaveštajne agencije za obranu (DIA). Sve pritužbe i anketa o atmosferi na radnom mestu dostavljeni su odborima Predstavničkog doma Kongresa i Senata.

Izjave je prikupio nedavno penzionisani pilot i ratni veteran koji sebe smatra uzbunjivačem u DIA.

- Toksična kultura unutar DIA-e je pretnja nacionalnoj bezbednosti, rekao je Rajan Svizi, koji se početkom meseca penzionisao kao potpukovnik vazdušnih snaga. Smatra da potezi agencije dovode do otuđivanja i obespravljivanja obaveštajnog osoblja.

Potpukovnik tvrdi da je postao meta odmazde nakon što je nadležnima izrazio zabrinutost. Pritužbe je podneo glavnom inspektoru DIA-e i kada je shvatio da je istraga zapela, lično je prikupio izjave svedoka i predao ih kongresmenima prošlog jeta.

Ovo nije prvi put da su glavnom inspektoru DIA-a stizale pritužbe zaposlenih koji su upozorili da vodstvo ublažava izveštaje o problemima unutar agencija i ometaju istrage o optužbama.

Veće glavnih inspektora više različitih agencija je razmotrilo pritužbe i zatvorilo slučaj ne navodeći probleme s radom glavnog inspektora DIA-e. DIA u saopštenju navodi da ima nultu toleranciju na kršenje profesionalnih standarda. Nije odgovorila na detaljna pitanja o optužbama potpukovnika Svizija i drugih.

U dopisu koji je Svizi predao Kongresu navodi se da je kolega iz Kancelarije atašea za obranu u Rimu potajno šefovima prenosio degradirajuće informacije o učinku saradnika. Takva praksa je okrenula neke šefove u zapadnoj Evropi protiv njihovih podređenih, stvarajući neprijateljsko okruženje u ofisu i ometajući napore u prikupljanju obaveštajnih podataka, navodi se u dopisu.

Služba atašea za obranu prisutna je u oko 140 zemalja i pripada DIA, obaveštajnoj službi Pentagona. Reč je o obaveštajcima koji ne idu u tajne misije. Oni prate vojne vežbe iprodaju oružja kao i vojnih objekata, piše Jutarnji list.

U izjavama svjedoci navode da zbog toksičnih uslova nisu mogli da obavljaju svoju dužnost.

- Kao ataše za obranu ne bi trebao da provodim mnogo vremena gledajući preko ramena uljeze iz DIA-e. Ima puno drugih pretnji iz inostranstva o kojima moram da brine, napisao je jedan mornarički oficir.

Napisao je da ga je šefica zamolila da se kloni kolega koji se smatraju problematičnim i, ako je potrebno, da je izvesti o tome.

Drugi mornarički oficir rekao je da su razotkriveni podaci o njegovom zdravlju i onda upotrebljeni protiv njega.

- Nema previše sumnje da se radi o ugrožavanju nacionalne bezbednosti- Članovi kancelarije atašea za obranu ne mogu da obavljaju svoje dužnosti pod pretnjom loših ocena rada, napisao je Kongresu oficir.

Kaže da su ga obeshrabrili da piše previše izveštaja o obaveštajnim podacima. Pritužbu je podneo pre dve godine glavnom inspektoru, a tek ovog meseca je dobio odgovor da nema dovoljno dokaza da je bio žrtva odmazde, prema kopiji pisma koje su pročitali novinari WSJ-a.

Anketa među zaposlenima u Kancelariji atašea za obranu iz septembra 2020. godine pokazala je da je gotovo polovina od 79 ispitanih poručila da su videli neprijateljsko ponašanje na radnom mestu, uključujući zastrašivanje, uznemiravanje i maltretiranje. Oko 30 posto zaposlenih izjavilo je da su direktno doživeli rasni, polni ili neki drugi oblik diskriminacije.

Direktor službe atašea za obranu Majkl Bokna poslao je pismo osoblju u novembru 2020. u kojem je obećao da će se pozabaviti pritužbama.

- Jedna od najvažnijih stvari koju smo doznali iz ankete je da se zaposleni osećaju iscrpljeno, opterećeno radnim zadacima i nedovoljno cenjeni, napisao je. Poručio je da rezultati ankete nude priliku za poboljšanje radne atmosfere.

Obaveštajni odbori Predstavničkog doma i Senata svesni su zabrinutosti zbog radnih uslova u Kancelariji i istražuju ih.

Predstavnički dom naredio je DIA-i da dostavi izveštaje o atmosferi na poslu kao i podatke o broju zaposlenih koji traže pomoć zbog navodno neprijateljskog radnog okruženja.

U pritužbama svedoka koje su prosleđene Kongresu ima i slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Jedan potpukovnik američke vojske pisao je o iskustvima u Školi za atašea za obranu, 2016. godine. Nakon što je kritikovao kurs, predavači su lažno optužili njegovu suprugu da vodi politički blog, s ciljem da ga prikažu nesposobnim za služenje van SAD-a.

- Optužbe su očiglednolažne. Moja supruga je vodila nestranačku, neprofitnu organizaciju za pomoć ugroženim ženama, napisao je.

Bila je i jedna anonimna pritužba u kojoj se navodi da profesori u školi nisu reagovali na maltretiranje, uključujući instruktora koji je u grudi udario ženu pilota američkog ratnog vazduhoplovstva.

Potpukovnik Svizi takođe je opisao snimak koji je uključivao fotomontažu fotografija koje su tajno snimljene tokom kursa i prikazuje polaznike kako se svlače, a sve to uz pesmu "I'm Too Sexy".

Napomenuo je da je on bio žrtva dve odmazde dok je bio pomoćnik atašea obrane u američkoj ambasadi u Rimu nakon što je izneo pritužbe oko radnog mesta. Dobio je loše ocene za svoj rad te mu je propala šansa za angažman u Nemačkoj.

Osam pritužbi Svizi je uputio inspektoru DIA-a, a nakon što mu se ovaj nije javio godinu dana, obratio se direktoru DIA-a a onda i kongresmenima u odborima Predstavničkog doma i Senata.

- Toksičnost na radnom mjestu je "rak koji izravno ugrožava misiju i nacionalnu bezbednost", napisao je u mejlu šefu DIA-e Skotu Berijeru.

Istragu o pritužbama potpukovnika Svizija glavni inspektor je zatvorio u novembru 2021. nakon 444 dana, zaključivši da su njegove tvrdnje neutemeljene jer nije ponudio jasne dokaze odmazde.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track