ZELENSKI ZA PRIZNANJE NEZAVISNOSTI DNR I LNR? Ukrajinski predsednik navodno to vidi kao izlaz iz krize, ne očekuje rusku invaziju
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

ZELENSKI ZA PRIZNANJE NEZAVISNOSTI DNR I LNR? Ukrajinski predsednik navodno to vidi kao izlaz iz krize, ne očekuje rusku invaziju

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno se zalaže da Rusija prizna Lugansk i Donjeck jer će na taj način moći da izbegne primenu sporazuma iz Minska, piše Strana.ua pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Izvori navode i da Kijev neće direktno pregovarati sa samoproglašenim republikama i da neće menjati ustav zbog njihovog specijalnog statusa, prenose Ria novosti.

Rusko priznanje LNR i DNR bila bi dobra opcija jer bi tako sporazum iz Minska bio poništen, Ukrjaina se ne bi mešala u to i problem bi bio rešen, rekli su izvori.

Navodno, Zelenski će iskoristiti situaciju na istoku da ne ispuni obećanja data nemačkom kancelaru Olafu Šolcu o specijalnom setu zakona za Donbas.

Pogoršanje situacije u Donbasu biće iskorišćeno kao izgovor da se odloži ispunjavanje obaveza datih Šolcu dok se situacija ne normalizuje, rekli su izvori.

Strana.ua navodi i da Zelenski i njegova vlada iskreno ne veruju da će Rusija napasti.

Prošle sedmice, ruska Duma je glasala za priznavanje nezavisnosti DNR i LNR i poslala je zakon Vladimiru Putinu na potpisivanje, koji, za sada, odlaže tu odluku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja