BAJDEN I PUTIN NAČELNO PRISTALI NA SAMIT O UKRAJINI: Makron ugovorio razgovor, svi se nadaju diplomatskom rešenju krize
Foto: EPA / MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOl

ukrajinska kriza

BAJDEN I PUTIN NAČELNO PRISTALI NA SAMIT O UKRAJINI: Makron ugovorio razgovor, svi se nadaju diplomatskom rešenju krize

Planeta -

Ruski i američki lider razgovaraće o situaciji u Ukrajini na predlog francuskog predsednika.

Američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin načelno su pristali na samit o Ukrajini na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine.

Kancelarija francuskog predsednika saopštila je da je Makron dvojici lidera predložio samit o "bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi".

Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije.

"Uvek smo spremni za diplomatiju. Takođe smo spremni da nametnemo brze i teške posledice ako bi Rusija umesto toga izabrala rat", rekla je portparolka Bele kuće džen Psaki.

Iz Kremlja još uvek nema reakcije.

Do dogovora o samitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Makrona, Bajdena, Putina i britanskog premijera Borisa Džonsona.

Detalji summita još nisu poznati, a Makronova kancelarija i Bela kuća saopštili su da će njegov sadržaj razraditi američki državni sekretar Entoni blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Labrov tokom sastanka planiranog za sredu, 24. februar.

Vest o samitu dolazi nakon višednevnih pojačanih napetosti na istoku Ukrjaine, podstaknutim gomilanjem ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Ruske snage raspoređuju se od kraja prošle godine, a Zapad tvrdi da je to uvod u invaziju. Moskva to poriče.

Nervozu je dodatno pogoršala jučerašnja odluka Rusije da produži vojne vežbe u Belorusiji i novi satlitski snimci koji su pokazali nova raspoređivanja ruskog oružja i trupa duž granice.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track