DOK UKRAJINA KLJUČA, POLJSKA SE NAORUŽAVA: Naručili najmodernije tenkove, a Amerikanci se raspoređuju duž granice
Foto: screenshot youtube

ukrajinska kriza

DOK UKRAJINA KLJUČA, POLJSKA SE NAORUŽAVA: Naručili najmodernije tenkove, a Amerikanci se raspoređuju duž granice

Planeta -

Američki Stejt department odobrio je prodaju tenkova M1 Abrams i druge opreme Poljskoj, procenjene na šest milijardi dolara, u trenutku povišenih napetosti u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize.

Agencija za obrambeno-bezbednosnu saradnju u petak je obavijestila Kongres o potencijalnoj prodaji, prenosi Difens njuz.

Poljska je, između ostalog, zatražila 250 M1A2SEPv3 Abrams tenkova i 26 M88A2 HERCULES Combat Recovery vozila.

Poljska takođe planira da kupi 276 mitraljeza M2 kalibra.50, 500 mitraljeza M240C 7,62 milimetara te drugu opremu i delove potrebne za rad oružanih sistema.

Prošlog meseca najuticajniji republikanci u Kongresu zalagali su se za ubrzavanje prodaje tenkova Abrams, koja je bila na čekanju od prošlog leta, u kontekstu eskalacije krize s Rusijom.

Isporuka

Poljski zvaničnici prvu isporuku očekuju već ove godine ali proizvođač GDLS kaže da bi realizacija posla mogla da potraje i dve godine.

Nakon sastanka s američkim ministrom obrane Lojdom Ostinom u oktobru 2021. godine, poljski ministar odbrane Mariuš Błaščak rekao je kako Ostin smatra da je "opremanje poljske vojske tenkovima Abrams apsolutno opravdano jer se time gradi interoperabilnost između američkih i poljskih snaga".

Poljska, čije su brigade trenutano opremljene tenkovima Leopard 2A4 i Leopard 2A5, želi da uameni tenkove T-72 i PT-91 sovjetske izrade, kako bi mogla da se suprotstavi najmodernijim ruskim tenkovima T-14 Armata.

Malo je verovatno da će Poljska u eventualnom sukobu rasporediti svoje teško naoružanje i snage u Ukrajinu ili Belorusiju, ali povećanje obrambene sposobnosti Poljske moglo bi da osujeti potencijalne ruske planove za napad.

Šta sve Poljaci kupuju

Poljska je poslednjih godina kupila ili planirala da kupi niz američkih oružanih sistema, uključujući sistem protivraketne obrane Patriot.

PRe dve godine, Poljska je sa SAD-om sklopila ugovor o nabavci 32 borbena aviona pete generacije F-35A, koji važe za trenutno najmodernije koji se nude na tržištu. Za te avione će Poljaci, uz prateće naoružanje, obuku i simulator platiti oko 4,6 miliona dolara.

Stižu i Amerikanci

U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavili su se snimci američkih trupa kako se, navodno, kreću ka poljsko-beloruskoj granici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track