FBI UPOZORAVA: Rusija bi mogla da izvede sajber napade na Sjedinjene Države ako se situacija u Ukrajini pogorša
Foto: Profimedia / Silas Stein / AFP

ukrajinska kriza

FBI UPOZORAVA: Rusija bi mogla da izvede sajber napade na Sjedinjene Države ako se situacija u Ukrajini pogorša

Planeta -

Američki Njuzvik došao je do izveštaja FBI u kojem se poziva američki privatni sektor da bude spreman za potencijalne ruske sajber napade, jer tenzije oko Ukrajine prete da se preliju u sveopšti sukob u istočnoj Evropi.

"Sajber odsek FBI, u koordinaciji sa Kancelarijom za privatni sektor FBI-a, pripremio je izveštaj sa ciljem da obavesti privatni sektor o pretnjama sajber napada koje sponzoriše ruska država", navodi se u izveštaju.

FBI dodaje da rade na tome da zaštite Sjedinjene Države od bilo kakvih ruskih akcija ali posećaju da se "istorijski gledano", sajber aktivnosti koje sponzoriše Moskva povećavaju kada su tenzije visoke.

U izveštaju se navodi i da bi bezbednosna situacija u Ukrajini mogla da se pogorša bez prethodne najave i dodaje da bi Moskva mogla da bilo silom bilo sajber napadima iskoristi poznate ranjivosti sistema.

FBI upozorava i da bi u slučaju ruskog sajber napada, bila ugrožena kritična invrastruktura, odbrana, zdravstvena nega, energetski i telekomunikacioni sektor i vladine prostorije.

Kurir.rs/Njuzvik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track