KLJUČA U UKRAJINI! Bajden šalje vojsku na Baltik, Zelenski poziva rezerviste! VIDEO
Foto: Shutterstock

blog

KLJUČA U UKRAJINI! Bajden šalje vojsku na Baltik, Zelenski poziva rezerviste! VIDEO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike i naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju taj dokument. Istovremeno, Putin je sa liderima LNR i DNR potpisao i sporazume o saradnji.

Osude sa Zapada nije trebalo čekati. EU, NATO, SAD, UN istog su mišljenja - Putinova odluka kršenje je međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Novi incident: Ukrajinska granata uništila ruski kontrolni punkt

Zelenski poziva rezerviste

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će regrutovati rezerviste na "specijalni period", ali je isključio mogućnost opšte mobilizacije.

Kaže da još traži diplomatski put za rešenje krize i zahvalio je Turskoj na spremnošću da učestvuje u multilateralnim pregovorima.

Moskva uspostavila diplomatske odnose sa oblastima na istoku Ukrajine

Rusija je objavila danas da je uspostavila diplomatske odnose sa dve separatističke oblasti na istoku Ukrajine čiju nezavisnost je priznao predsednik Vladimir Putin.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia / Mikhail Dzhaparidze / Sputnik

Moskva i republike Donjeck i Lugansk koje ne priznaje medjunarodna zajednica, dogovorili su se o uspostavljanju diplomatskih odnosa, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio je čestitke svojim kolegama u dve separatističke oblasti, dodalo je ministarstvo.

Bajden najavio uvođenje sankcija Rusiji

Predsednik SAD očekuje pogoršanje situacije u Ukrajini. Opširnije OVDE.

Društvene mreže: Ruske diplomate spaljuju dokumentaciju u Odesi i Kijevu

Na snimcima na društvenim mrežava navodno se vidi kako u ruskom konzulatu u Odesi se spaljuje dokumentacija.

Nešto kansine pojavili su se i snimci iz ruske ambasade u Kijevu.

Mađarska pojačava vojne snage na granici sa Ukrajinom

Madjarska će rasporediti vojnike na granici sa Ukrajinom zbog straha od izbeglica ukoliko bude pogoršana rusko-ukrajinska kriza, izjavio je danas madjarski ministar odbrane Tibor Benko.

Madjarske oružane snage zatvorile su granicu izmedju Ukrajine i Madjarske "kako bi osigurale da nijedna oružana grupa ne može da udje na madjarsku teritoriju", rekao je Benko.

Ministar nije naveo broj vojnika koji će biti dodatno rasporedjen na granici.

EU usvojila sankcije Rusiji

EU je pristala da uvede nove sankcije protiv Rusije kao odmazdu na odluku Moskve da prizna otcepljene republike u istočnoj Ukrajini

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili sankcije Rusiji Ministri spoljnih poslova Evropske unije jednoglasno su se dogovorili o paketu sankcija Rusiji, izjavio je u utorak francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Rojters: Ruski vojni konvoj se kreće ka Ukrajini

Vojni konvoj sa više od 100 kamiona i vojnika viđen u Belgorodskoj oblasti, na putu ka granici sa Ukrajinom - Rojters

Rusija evakuiše diplomatsko osoblje iz Ukrajine

Priznajte Krim kao deo Rusije, traži Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na medjunarodno priznanje Krima kao dela Rusije, Ukrajinu da odustane od nastojanja da postane članica NATO-a i Zapad da prestane da isporučuje oružje u tu državu.

Putin je rekao da rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. treba da bude medjunarodno priznato kao legitiman odraz izbora lokalnog stanovništva, i pitao se kako je to različito u odnosu na Kosovo. Zapadne sile su osudile aneksiju kao kršenje medjunarodnog prava.

Ruski predsednik dao savet Ukrajincima šta sada da čine

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi najbolje rešenje za aktuelnu krizu bilo da Ukrajina odbije da se pridruži NATO-u i da se pridržava neutralnosti.

„Najbolje rešenje za ovo pitanje bilo bi da naše kolege u zapadnim zemljama ne izgube obraz, tako da sadašnje kijevske vlasti same odbijaju da uđu u NATO, u stvari, drže se neutralnosti“, rekao je Putin novinarima. Pored toga, Putin je rekao da bi Ukrajina dobijanje taktičkog nuklearnog oružja predstavljalo „stratešku pretnju“ za Rusiju.

Putin: Ugovor iz Minska više ne postoji

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se večeras novinarima posle izglasavanja ovlaštenja u ruskoj Dumi da može da upotrebi vojsku u inostranstvu. Tom prilikom Putin je saopštio da mirovni ugovor koji su potpisali Rusija i Ukrajina ne važi. Mi smo priznali Donjeck i Lugansk u granicama kako su opisane u njihovim ustavima

Jens Stoltenberg, NATO
foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Sotltenberg: Moskva je prešla sa tajnih pokušaja da destabilizuje Ukrajinu na otvorenu vojnu akciju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisuje ukrajinsku krizu kao „najopasniji trenutak za evropsku bezbednost u jednoj generaciji“.

Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu:

Moskva je prešla sa tajnih pokušaja da destabilizuje Ukrajinu na otvorenu vojnu akciju.

On dodaje da je taj potez „ozbiljna eskalacija Rusije i flagrantno kršenje međunarodnog prava“.

Jaroslav Kačinjski: Putin takođe treba da bude na meti sankcija

Zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin takođe treba da bude na meti sankcija EU. Povodom odluke Berlina da zaustavi ruski projekat gasovoda Severni tok 2, on smatra da je to nedovoljan odgovor.

"Bolje je nego ništa, ali ipak premalo. Ne treba da dajemo sredstva državi koja je invaziju", rekao je lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, koja se takođe zalaže za prekid isporuke ruskog gasa kroz gasovod Severni tok 1.

Putin tražio dozvolu da koristi trupe u inostranstvu

Šef gornjeg doma ruskog parlamenta kaže da je Putin tražio dozvolu da koristi trupe u inostranstvu

Nemačka ministarka spoljnih poslova

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok saopštila je da je projekat gasovoda Severni tok 2 zamrznut.

Medvedev poručio Šolcu

- Nemački kancelar Olaf Šolc izdao je naredbu o zaustavljanju procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2. Dobro. Dobro došli u hrabri novi svet gde će Evropljani vrlo brzo platiti 2.000 evra za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa - napisao je Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer i nekadašnji predsednik Rusije, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF, a na svom profilu.

Ispaljeno 5 raketa tipa Grad

Posledica grantarinja prigradskog naselja u Donjecku. Ispaljeno 5 raketa 122mm grad.

Cena nafte porasla, akcije pale

Cene nafte porasle su za oko pet odsto, a cene akcija su pale nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ;priznao područja pod kontrolom pobunjenika na istoku Ukrajine.

Do danas, američka sirova nafta je porasla 4,9 odsto na 94,64 dolara po barelu na njujorškoj berzi. Cena nafte tipa Brent, medjunarodnog merila, skočila je 3,9 odsto na 99,07 dolara po barelu.

Cena gasa u Evropi porasla je danas više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tas.

Boris Džonson: Na meti sankcija pet banaka i tri Putinova prijatelja

Britanski premijer Boris Džonson saopštio da će Velika Britanijau vesti sankcije za pet ruskih banaka i trojici prijatelja Vladimira Putina u prvoj turi odgovora na Putinovo priznanje Donbasa i Luganska.

- Velika Britanija danas sankcioniše sledećih pet ruskih banaka: Rosiju, IS banku, Dženeral banku, promsvjazbanku i Crnomosku banku i tri veoma bogata pojedinca: Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i Igora Rotenberga, rekao je premijer i dodao da će sva njihova imovina koju imaju u Velikoj Britaniji bic´e zamrznuta, a biće im zabranjena i putovanja. Zabrane će se odnositi i na Britance koji sarađuju sa njima.

Tvrdnje ukrajinskog rezerviste: U Donbasu i Lugansk stiglo 10.0000 ruskih vojnika

Ukrajinski rezervista sa vezama sa vojnom obaveštajnom službom rekao je za MailOnline da je više od deset hiljada vojnika ušlo u separatistička područja preko noći, od kojih je 6.000 poslato u Donjeck, 5.000 u Lugansk i 1.500 u grad Horlivku.

Lavrov kaže da još uvek ne šalju trupe

Veliki obrat, ruski ministar spoljnih poslova poslova Sergej Lavrov rekao je da ipak još ne šalju trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.

Dodao je kako je odluka takva "zasad" čime sugeriše da se može da se promeni.

Velika Britanija će početi da uvodi sankcije Rusiji

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da će Velika Britanija nastaviti da traži diplomatsko rešenje do poslednjeg mogućeg trenutka, ali mora da se suoči sa mogućnošću da je predsednik Putin spreman da ide dalje, prenosi BBC.

Premijer je rekao da je ukrajinskom predsedniku Zelenskom dao uverenje o ''nepokolebljivoj podršci Britanije''.

Velika Britanija i njeni saveznici će sada početi da uvode sankcije Rusiji, koristeći nova ovlašćenja koja su već uvedena u zakon.

EU danas objavljuje sankcije Rusiji

-Ruska agresija na Ukrajinu je ilegalna i neprihvatljiva. Unija ostaje ujedinjena u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Prvi paket sanckija biće predstavljen danas, napisala je na Tviteru Ursula fon der Lajen.

UEFA će verovatno premestiti finale Lige šampiona iz Sankt Peterburga u Rusiji

Ukrajina razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, Moskva to ne želi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, optuživši je za nastavak "vojne agresije protiv Ukrajine".

-Primio sam zahtev ministarstva spoljnih poslova da razmotrim pitanje prekida diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Smesta ću razmotriti to pitanje, nakon naše konferencije za novinare, rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka sa estonskim kolegom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne želi prekid odnosa sa Ukrajinom.

Gađana elektrana u Ukrajini

Stop za Severni tok 2

Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, nemačka Vlada zaustavlja proces odobravanja Severnog toka 2, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, preneli su nemački mediji.

Zelenski odbio povlačenje Oružanih snaga Ukrajine sa linije vatre u Donbasu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio je da povuče Oružane snage Ukrajine sa kontrolisanih teritorija Donbasa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov: Ukrajina nema pravo na suverenit

Parlamenti Donjecka i Luganska ratifikovali sporazume sa Rusijom

Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini su zapečatile sporazum o tesnoj saradnji sa Rusijom, nakon što je predsednik Vladimir Putin sa čelnicima Donjecka i Luganska u ponedeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju nezavisnosti dve regije, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i saradnji.

Ruske zastave u Donjecku

U Donjecku se vide ljudi koji podržavaju Rusiju kako trube u automobilima, ističući ruske zastave.

Cena nafte premašila 99 dolara nakon ruskog priznanja Donjecka i Luganska

Globalne cene nafte su nastavile da rastu zbog eskalacije tenzija između Rusije i Zapada oko Ukrajine, pri čemu je cena nafte tipa Brent premašila 99 dolara po barelu prvi put od septembra 2014. godine.

Oglasio se Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je Putin povredio suverenitet Ukrajine.

-Odmah ćemo uvesti paket međunarodnih sankcija, kaže Džonson. Sankcije će biti predstavljene danas u 12.30 po lokalnom vremenu.

-Ovo je prvi u nizu paket sankcija jer verujemo da će se Rusija i dalje iracionalno ponašati, rekao je Džonson.

-Bojim se da svi dokazi idu prema tome da je Putin zaista sklon invaziji na Ukrajinu, spreman je da pregazi, pokori nezavisnu suverenu evropsku zemlju i mislim, budimo skroz jasni, to će biti katastrofa , rekao je.

Sankcije, rekao je Džonson, neće obuhvatiti samo pobunjeničke regije nego i samu Rusiju.

Britanski ministar zdravlja: Invazija na Ukrajinu je počela

Invazija na Ukrajinu je počela, rekao je britanski ministar zdravlja Britanski ministar zdravlja Said Džavid.

Kako je rekao, jasno je da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da napadne suverenitet Ukrajine i veruje da je invazija već počela, prenosi Rojters.

Budimo se u veoma mračnom danu u Evropi i jasno je iz onoga što smo već danas videli i saznali da su Rusi, predsednik Putin, odlučili da napadnu suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet, istakao je Džavid.

-Videli smo da je on prepoznao ove otcepljene istočne regione u Ukrajini i iz izveštaja već možemo da kažemo da je poslao tenkove i trupe. Iz toga se može zaključiti da je počela invazija na Ukrajinu. Džavid je dodao da će Boris Džonson danas dati izjavu u parlamentu o Ukrajini, rekao je on za Skaj njuz.

EU danas odlučuje o sankcijama

Evropska unija odlučiće o tome koje će sankcije uvesti Rusiji "danas poslepodne", rekao je novinarima u utorak visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Borel je rekao da je pozvao na hitan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije danas poslepodne kako bi se razgovaralo o evropskom odgovoru Rusiji.

Velika Britanija najavila nove sankcije Rusiji

Velika Britanija će takođe danas objaviti nove sankcije Rusiji nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla da se Putinovi postupci ne mogu ostati nekažnjeno.

Sankcije će biti odgovor na rusko ''kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine'', rekla je ona.

Ministarka spoljnih poslova je dodala da je razgovarala sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove, nakon ''poslednjeg napada Rusije na ukrajinski suverenitet''. Složili smo se da će (UK) i (EU) koordinirati da uvedu brze sankcije Putinovom režimu i stajati rame uz rame sa Ukrajinom.

Žestoko sa sastanku Saveta bezbednosti UN-a

SAD i njebi saveznici su se u ponedeljak na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i "izgovor za rat".

Američka ambasadorla Linda Tomas-Grifild izrazila je prezir prema izjavi Putina da će ruska vojska u Donjecku i Lugansku preuzeti mirotvornu ulogu.

-Naziva ih trupama za održavanje mira. To je glupost. Znamo što zapravo jesu, rekla je ona.

Oglasio se Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je rusko priznavanje "takozvanih republika" sramotan i predvidljiv akt.

-Osuđujemo to najoštrije i stojimo uz Ukrajinu, kao što sam večeras rekao ukrajinskom ministru spoljnih poslova, napisao je Blinken na Tviteru.

Dramatično obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Nastavljeno granatiranje Donjecka

Jako ružne vesti od jutros, u napadu ukrajinske vojske na putu Gorlovka-Donjeck poginula 3 civila.

Takođe i dva ukrajinska vojnika su poginula a 12 je ranjeno tokom granatiranja LNR/DPR.

Još jedna civil je poginuo u Lugansku od posledica jutrošnjih granatiranja.

Kurir.rs

Bonus video:

12:06

Stručnjaci otkrivaju šta se krije iza Putinove smirenosti! Predsednik Rusije nije čovek kome SAD mogu da iznude poteze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track