DA LI JE OVO PRVA AMERIČKA ŽRTVA SUKOBA U UKRAJINI: Cene nafte odoše u nebesa i neće stati, Bajden ima samo jedno rešenje! VIDEO
Foto: Shutterstock

tržište

DA LI JE OVO PRVA AMERIČKA ŽRTVA SUKOBA U UKRAJINI: Cene nafte odoše u nebesa i neće stati, Bajden ima samo jedno rešenje! VIDEO

Planeta -

Cene sirove nafte su se u utorak približile 100 dolara po barelu, pošto su izgledi za rat između Rusije i Ukrajine uplašili energetska tržišta, što je navelo Bajdenovu administraciju da razmisli o oslobađanju više naftnih rezervi Sjedinjenih Država.

Cena nafte tipa Brent porasla je 3,5 odsto na oko 99 dolara po barelu, što je najviša tačka u poslednjih sedam godina, objavio je Njujork tajms. Vest Teksas Intermediate je porastao za oko 5% na nešto manje od 95,50 dolara po barelu.

Fjučersi evropskog prirodnog gasa porasli su u utorak za više od 13 odsto zbog zabrinutosti da bi ruska nafta — koja obezbeđuje više od jedne trećine snabdevanja Evrope i 11 odsto ukupnog svetskog snabdevanja — mogla da bude prekinuta zbog zemalja koje prete sankcijama.

Cene nafte su bile stabilne oko nedelju dana pre nego što su u nedelju porasle nakon što je više ruskih trupa mobilisano na granici Ukrajine.

Kako tenzije eskaliraju u regionu, predsednik Džo Bajden je ponovo izneo ideju o iskorištavanju američkih rezervi nafte, objavio je Vašington post, citirajući dvoje ljudi, dvoje ljudi koji su upoznati sa tim. Diskusije o oslobađanju američke nafte su „preliminarne“, rekli su izvori, i deo su šireg plana Bele kuće da spreči dalji rast cena nafte i gasa.

Administracija takođe razmatra federalni porez na gorivo kako bi ograničio cene na pumpi. Kako je GOBankingRates ranije izvestio, grupa demokrata u Senatu predstavila je zakon kojim bi se suspendovao porez na gas — trenutno oko 18 centi po galonu (3,8 litara) — do kraja godine, a Bela kuća je rekla da je otvorena za tu ideju ako uspe da prođe Kongres.

Prošle jeseni Bajden je pustio 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi nafte nakon što su poremećaji u globalnom lancu snabdevanja doprineli skoku cena gasa.

Trenutno, prosečna cena običnog benzina u SAD je 3,531 dolara po galonu, prema AAA. To je više sa 3,498 dolara pre nedelju dana, 3,328 dolara pre mesec dana i 2,635 dolara pre godinu dana.

Te cene bi mogle da porastu i više ako se situacija između Rusije i Ukrajine pogorša, kažu stručnjaci.

Kurir.rs/gobankingrates.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track