KRIZA U UKRAJINI: Zelenski traži razgovor sa Moskvom: Ne želimo bilo kakav rat sa Rusijom, NI VRUĆI NI HLADNI
Foto: Shutterstock

blog

KRIZA U UKRAJINI: Zelenski traži razgovor sa Moskvom: Ne želimo bilo kakav rat sa Rusijom, NI VRUĆI NI HLADNI

Planeta -

Pratimo nastavak dešavanja u Ukrajini. Parlament uveo vanredno stanje, Pentagon tvrdi da su ruske snage spremne za napad. Kijev od NATO raži zaštitu svog neba.

-Ruski predsednik je faktički najavio da će odseći deo Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da se Putin sprema na argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije na Ukrajinu, rekao je Bajden.

Zelenski traži razgovor sa Moskvom: Ne želimo bilo kakav rat sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je novi apel Moskvi na dijalog za rešavanje tinjajuće krize u regionu. U video snimku objavljenom na Telegramu u kom govori i na ukrajinskom i na svom maternjem ruskom jeziku, Zelenski je tvrdio da se na granicama Ukrajine nalazi skoro 200.000 ruskih vojnika i da je Rusija odobrila ofanzivu na Ukrajinu.

On je ustvrdio da Ukrajina ne predstavlja i neće predstavljati pretnju Rusiji i da ne želi bilo kakvu vrstu rata sa Moskvom, uključujući hladni ili „vrući“ rat, ili hibridni rat.

Međusobne optužbe o ofanzivnom delovanju između Donbasa i Ukrajine

Dok se na društvenim medijma koji podržavaju LNR i DNR tvrdi da ukrajinska vojska kreće u ofanzivu, ukrajinska strana tvrdi da su snage iz Donbasa krenule u napad.

LNR i DNR traže vojnu pomoć od Rusije

Novopriznate republike Donjeck i Lugansk žele da im Moskva pomogne da „odbiju vojnu agresiju ukrajinskog režima“, prenosi RT

Ukrajina uvela vanredno stanje

Ukrajinski parlament upravo je izglasao uvođenje vanrednog stanja, koje na snagu stupa u ponoć.

Ukrajina pregovara sa NATO da čuva njihovo nebo

„Pregovaramo sa NATO-om o zoni zabrane letova nad našim vazdušnim prostorom“, rekao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba

Amerika uvela sankcije Severnom toku 2

Društvene mreže: Ukrajinski vojni avion ušao u ruski vazdušni prostor

Izvor blizak ukrajinskom predsedniku Vladimiruu Zelenskom je upravo potvrdio ono što su mi rekli izvori američkih obaveštajaca, da je ranije danas ruski vojni avion uleteo u ukrajinski vazdušni prostor u, kako se smatra, sondiranju ruskih sistema protivvazdušne odbrane i/ili izviđanju.

Društvene mreže: Ukrajina pokušava proboj na frontu kod mesta Nikolajevka

U rejonu Nikolajevke se vodi ozbiljna bitka. Ukrajinske snage su napale položaje Narodne milicije i pokušale da pređu u ofanzivu.

Upozorenje iz Pentagona: Rusija kompletirala snage za napad na Ukrajinu!

Rusija je uz granicu nagomilala "gotovo 100 odsto snaga" za koje je Pentagon očekivao da će ih Vladimir Putin poslati na teren, rekao je viši oficir američkog Ministarstva odbrane na brifingu u Pentagonu.

"Bliže se brojci od 100 odsto snaga koje smo očekivali, jako su blizu tome da budu potpuno spremni. Putin na raspolaganju ima ceo niz vojnih opcija, uključujući značajne ofanzivne sisteme projektila" dodao je on.

"U Crnom Moru ima više od 20 ratnih brodova, na većini od njih su vojnici sposobni za borbu na kopnu. Ima mogućnost lansiranja krstarećih raketa, baš kao i balističkih. Ima oklopna vozila, artiljeriju, kopnenu vojsku i specijalne jedinice", dodao je.

Kolone ruske vojske na putu ka Donjecku

Rojters tvrdi da se dve kolone sa opremom i ljudstvom kreću se ka Donjecku sa ruske granice.

Misteriozna kolona vozila snimljena kod Rostova

Na Tviteru se pojavio snimak neobične kolona kod Rostova. "Sastoji se od privatnih automobila, kombija, kamiona sa dodatnim oklopom, jednog američkog hamera. Možda su specijalna jedinica, kozaci ili pripadnici grupe Vagner?

Amerikanci tvrde: Većina ruske vojske u poziciji za napad i sve bliže granici Ukrajine

80 odsto ruskih snaga oko Ukrajine sada je raspoređeno na ofanzivnim položajima, od kojih su neki udaljeni samo 5 kilometara od granice, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Rusija: Zapad izmislio da je Rusija agresor

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je za BBC da je reputacija Rusije kao agresora na Ukrajinu "izmišljena".

"Ideju da je Rusija kriva za krizu u Ukrajini je izmislio Zapad", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je Zapad ionako hteo da uvede sankcije Rusiji, bez obzira na sve i poručila Londonu i Vašingtonu da razmostre svoje postupke u međunarodnim konfliktima.

Snimak evakuacije ruskih diplomata iz Kijeva

Danas je započela evakuacija ruskih diplomata i osoblja ambasade ove zemlje iz Ukrajine, kako je ranije najavljeno.

Na društvenim mrežama objavljen je video evakuacije.

Također, zastava Rusije skinuta je sa zagrade ambasade u Kijevu.

Vanredni samit EU

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel sazvao je za sutra uveče vanredni samit šefova država članica na kojem će raspravljati o razvoju događaja nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska.

Invazija u naredna dva dana?

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi tvrde da se Rusija priprema da u roku od 48 sati krene u totalnu invaziju na Ukrajinu.

"Predsednik Ukrajine je upozoren da je vrlo verovatno da će Rusija, prema informacijama kojima raspolažu američke obaveštajne službe, krenuti sa invazijom u roku od 48 sati", rekao je Njuzviku neimenovani američki zvaničnik.

Sajber napad na Ukrajinu

Sajtovi Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva dobrane, Ministarstva unutršanjih poslova, Službe bezbednosti i kabineti ministara danas popodne su izbačeni iz stroja.

Bild bi da se Šalke reši loga Gasproma

Kolumnista Bilda pozvao je fudbalski klub Šalke da se reši loga Gasproma jer, kako je rekao, ljubitelji fudbala ne žele da gledaju reklamu za Gasprom dok Putinove trupe kreću za Ukrajinu.

Šojgu, Zaharova, banke, novinari: Ko je na spisku EU sankcija?

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, glavnokomandujući ruskog vazduhoplovstva i Crnomorske flote, vodeći državni "propagandisti“ i 351 poslanik Dume biće meta sankcija EU protiv Rusije.

Erdogan nudi pomoć u pregovorima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je Putinu da Turska ne priznaje "korake protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine" nakon što je Rusija priznala dve separatističke republike u istočnoj Ukrajini.

Turska, članica NATO-a koja se graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru, ima dobre veze sa obe zemlje i načelno se protivi sankcijama. Ponudila je posredovanje u krizi i upozorila na vojni sukob.

U telefonskom razgovoru Erdogan je rekao Putinu da vojni sukob u regiji nikome neće koristiti i ponovio svoju ponudu da pomogne u postizanju rešenja, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Bela kuća: Nove sankcije moguće svakog trena

Bela kuća kaže da bi dodatne sankcije Rusiji, uključujući kontrolu izvoza, mogle biti uvedene "u svakom trenutku". Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Dalip Sing nije, međutim, rekao kada bi nove sankcije mogle da budu uvedene.

Rusija sprema odgovor na sankcije: Biće bolno!

Rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je odgovor na sankcije koje je juče najavio američki predsednik Džo Bajden i poručilo da će rekacija biti "bolna".

Kakve bi mogle da budu posledice po Evropu zapadnih sankcija Rusiji, pročitajte u našem tekstu OVDE.

Šef Donjecka zaprijetio Ukrajini

vođa samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da želi miran dogovor sa Ukrajinom oko granica, ali da zadržava pravo da zatraži pomoć od Rusije.

Pušilin je rekao da podržava dijalog sa Kijevom ali da je situacija postala kritična i da će separatisti pobedici uz pomoć "velike Rusije".

"Agresija s ukrajinske strane jača", rekao je Pušilin, optuživši Kijev za "provokacije" i civilne žrtve. "Pobedićemo uz pomoć velike Rusije", dodao je on.

ČELNIK ukrajinske separatističke regije Donjecka rekao je da želi mirno dogovoriti se o granicama s Ukrajinom, ali i da zadržava pravo da zatraži pomoć od Rusije.

Denis Pušilin, vođa samoproglašene Donjecke Narodne Republike koju je Rusija priznala ovaj tjedan, rekao je da za početak podržava dijalog s Ukrajinom.

Ali je i dodao da je situacija postala kritična te da će separatisti pobijediti uz potporu "velike Rusije". Rusko priznanje Donjecka i Luganska u ponedjeljak Zapad smatra nezakonitim i nametnuo je Moskvi nove sankcije.

"Agresija s ukrajinske strane jača", rekao je Pušilin, optuživši Kijev za "provokacije" i civilne žrtve. Ukrajina niječe optužbe da raspiruje sukob u cilju oslobađanja svojeg teritorija silom.

Kolona oklopnih vozila

Velika kolona oklopne tehnike sa zastavama Donbasa i Rusije kreće se najverovatnije ka Mrijupolju!

Ne zna se kada je nastao snimak, ali se pretpostavlja da je danas.

Britanija pooštrava sankcije?

London je spreman da uvede još strože sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, upozorila je britanska šefica diplomatije Liz Tras i dodala da će te mere biti "ozbiljne".

Koliko zapadne sankcije Rusiji imaju smisla?

Rojters je analizirao privredu, uvoz i izvoz Rusije i došao do zanimljivog zaključka.

EU tim za borbu protiv sajber napada Rusije

Evropska unija skupiće tim stručnjaka za sajber bezbednost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv sajber napada iz Rusije. Kako piše Politiko, članovi tima biće iz šest evropskih zemalja - Hrvatske, Estonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Karta poklonjenih delova Ukrajine

Po društvenim mrežama se širi fotografija sa jučerašnjeg Putinovo govora na državnoj televiziji.

Na karti je žutom bojom označena "prava" Ukrajina, dok su ostali delovi označeni kao "pokloni" koje su Josif Staljin, Vladimir Iljič Lenjin i Nikita Hruščov dali Ukrajini.

Ukrajina: Ubijen jedan vojnik

Ukrajinska vojska rekla je rano u sredu da je jedan vojnik poginuo, a šest je ranjeno u 96 incidenata granatiranja koje su izveli proruski separatisti u prethodna 24 sata.

Dodaje da su separatističke snage upotrebile tešku artiljeriju, raketne sistave Grad.

Ukrajina je u sredu počela da regrutuje rezerviste u dobi od 18 do 60 godina, a maksimalno razdoblje služenja je jedna godina.

Visoki bezbednosni zvaničnik: Ukrajina treba da uvede vanredno stanje

Visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik poručio Ukrajini da uvede vanredno stanje u svim regionima osim Donjecka i Luganska.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov kaže da će vanredno stanje biti uvedeno u celoj Ukrajini, osim u oblastima Donjecka i Luganska, gde je poseban režim na snazi od 2014.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine njihovim građanima: Odmah napustite Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine savetovalo je ukrajinskim građanima da se ''uzdrže od posete Ruskoj Federaciji“ iz bilo kog razloga.

-Oni koji su trenutno u zemlji trebalo bi da odmah napuste njenu teritoriju, navodi se u savetu objavljenom u sredu, prenosi RT.

Dan D 27. februar?!

Karijerni diplomata Draško Aćimović upozorava da bi kriza u Ukrajini mogla da eskalira 27. februara kad bi kompletan elektro-energetski sistem trebalo da bude priključen na evropsku mrežu što bi Rusija mogla da iskoristi i ostavi celu zemlju bez struje!

- Naši mediji o tome ne govore. Dan D je 27. februar. Od sutra počinje uključivanje elektro-mreže Ukrajine sa starog rusko-beloruskog sistema. To je pokušaj priključivanja na evropski sistem koji treba da traje do 27. februara. Šta ćemo ako Rusija tog dana kaže da ne želi da primi Ukrajinu? Imaćemo "black out" po celoj zemlji. Neće biti struje i tople vode. Nastaće totalni haos i tada će početi pravi rat - upozorava Aćimović.

Ceo svet, podsetimo, nalazi se u stanju mobilnosti jer ukrajinska kriza u kojoj učestvuju najveće svetske sile neće nikoga ostaviti netaknutog.

Novi snimci ruskih trupa

satelitski snimci
foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies objavila je nekoliko satelitskih snimaka na kojima se vidi, kako kažu, novo raspoređivanje vojnika i opreme u zapadnoj Rusiji, kao i više od 100 vozila u južnoj Belorusiji - sve u blizini ukrajinskih granica.

Bela kuća: Nije u planu Bajdenov susret sa Putinom

Bela kuća
foto: Shutterstock

Vašington je odbacio novonastale planove za sastanak predsednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina zbog toga što je Rusija priznala otcepljene ukrajinske republike, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki. Ona je dodala da se Bajdenova administracija i dalje nada diplomatskom rešenju krize.

Oglasio se Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Moskva i dalje spremna da traži "diplomatska rešenja" sa Zapadom oko Ukrajine - ali da se o interesima Rusije i bezbednosti njenih građana ne može pregovarati.

U video obraćanju insistirao je na tome da je uvek otvoren za "iskren dijalog".

Takođe je pohvalio borbenu spremnost ruskih oružanih snaga, rekavši kako je siguran da će se zauzeti za nacionalne interese zemlje.

Volstrit oštro pao

Volstrit, SAD, berza, 55970163
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Na Vol stritu su u utorak cene deonica oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio u područje korekcije, jer je ulagače uznemirilo dalje jačanje napetosti između SAD-a i Rusije oko Ukrajine.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks našao se u području korekcije, više od 10 posto ispod svoje prethodnog rekordsnog nivoa, koji je dostignut početkom januara.

Blinken otkazao sastanak sa Lavrovim

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim nakon što je Moskva priznala dve separatističke regije u Ukrajini kao nezavisne države.

Kurir.rs

Bonus video:

02:43

OGLASIO SE I BORIS DŽONSON O PUTINOVOJ ODLUCI: Rusko priznanje odmetnutih pokrajina je kršenje međunarodnog prava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track