OPORAVAK TRŽIŠTA? Zapad kaznio Rusiju "blagim" sankcijama, berze se oporavljaju a cena nafte u blagom padu
Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

ukrajina

OPORAVAK TRŽIŠTA? Zapad kaznio Rusiju "blagim" sankcijama, berze se oporavljaju a cena nafte u blagom padu

Planeta -

Globalna tržišta se oporavljaju a cene nafte padaju nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli ograničenu prvu turu sankcija Rusiji zbog onoga što je predsednik SAD Džo Bajden nazvao početkom "invazije“ na Ukrajinu.

Evropske berze su skočile u ranoj trgovini nakon što je Zapad odustao od najoštrijih sankcija u nadi da će uspeti da privoli Rusiju na diplomatsko rešenje ukrajinske krize. FTSE 100 je porastao 0,6% u Londonu, nemački DAX 30 je skočio za 1,3%, a francuski CAC 40 (CAC40) za 1,6 posto.

U Aziji, hongkonški indeks Hang Seng je završio sa rastom od 0,6%, nakon što je u utorak pao za 2,8%, što je bio njegov najveći dnevni gubitak u poslednjih pet meseci. Kineski Šangajski kompozitni indeks porastao je za 0,9%. Japanska berza je zatvorena zbog praznika.

Dou fjučersi su porasli za 235 poena, ili 0,7%. Fjučersi S&P 500 (INKS) i Nasdaka (COMP) porasli su za 0,8%, odnosno 1,1%.

Cene nafte su splasnule. Fjučersi američke sirove nafte pali su za 0,8% na 91,14 dolara po barelu, dok je sirovi Brent oslabio 0,7% na 96,15 dolara po barelu. Oba fjučersasu skočila u utorak sa eskalacijom ukrajinske krize.

Bajden je u utorak predstavio ono što je nazvao "prvom tranšom" američkih sankcija Rusiji. Sankcije su uperene na dve finansijske institucije, ruski suvereni dug i ruske elite i članove njihovih porodica.

"Ovo je početak invazije i stoga je ovo početak našeg odgovora“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije. "Ako Putin dalje nastavi, i mi ćemo nastaviti koristeći i finansijske sankcije i kontrolu izvoza, koje tek treba da otkrijemo".

Druge zapadne zemlje takođe su najavile uzvratne poteze protiv Rusije, pri čemu je Nemačka u utorak obustavila sertifikaciju kontroverznog gasovoda Severni tok 2, koji je izgradio Gasprom za transport prirodnog gasa direktno iz Rusije u Nemačku.

"Kaznene mere prema Rusiji mogu se smatrati manje agresivnim nego što se očekivalo", smatra Jip Jun Rong, singapurski tržišni strateg za IG Group. "No, i pored toga, situacija je i dalje veoma nestabilna i neizvesna, a bilo kakav tok negativnih vesti može potencijalno da dovede tržišta u previranje“, dodao je on.

Dan ranije, trgovanje na svetskim berzama se strmoglavilo a cene sirove nafte porasle na 99 dolara po barelu nakon što je Rusija naredila vojnicima da uđu u delove istočne Ukrajine. Dou je pao skoro 483 poena, ili 1,4%. S&P 500 je završio dan 1% niže, ulazeći u korekciju — definisanu padom od 10% u odnosu na njegov najnoviji maksimum. Nasdak je pao za 1,2%.

Kurir.rs/CNN

Bonus video:

00:38

Lajen: Rusija krši međunarodno pravo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track