PUTINOVI PAJTOSI: Ko su ruski oligarsi teški milijarde dolara koji su na meti britanskih sankcija?
Foto: EPA Yuri Kochetkov, Profimedia, EPA/Maxim Shipenkov

sankcije

PUTINOVI PAJTOSI: Ko su ruski oligarsi teški milijarde dolara koji su na meti britanskih sankcija?

Planeta -


Britanski premijer Boris Džonson najavio je sankcije protiv bliskih saradnika ruskog lidera Vladimira Putina - Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i njegovog nećaka Igora Rotenberga.

Džonson je oligarhe opisao kao "tri veoma bogata pojedinca“ i naglasio da su mere protiv Putinovih "pajtosa" odgovor na "obnovljenu invaziju" na Ukrajinu.

Premijer je objavio da se "prvi baraž" kaznenih mera preduzima protiv Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i njegovog nećaka Igora Rotenberga.

Njihova imovina u Britaniji biće zamrznuta - a svima u Britaniji biće zabranjeno da imaju bilo kakve poslovne veze sa njima. Ruski trio takođe neće moći da putuje u Britaniju.

Ko su tri oligarha?

Genadi Timčenko

Genadi Timčenko
foto: EPA/ YURI KOCHETKOV

Timčenko je milijarder, saveznik Putina i jedan od najmoćnijih ljudi u Rusiji.

Prema Forbsu, ovaj 69-godišnjak vredi 23,5 milijardi dolara i ima udeo u raznim ruskim preduzećima, uključujući gasnu kompaniju Novatek i petrohemijskog proizvođača Sibur Holding.

Vlasnik je privatne investicione grupe Volga, specijalizovane za ulaganja u energetsku, transportnu i infrastrukturnu imovinu. Takođe je predsednik Ruske nacionalne hokejaške lige i predsednik Hokejaškog kluba SKA Sankt Peterburg.

Timčenko i Putin su navodno prijatelji barem od ranih 1990ih kada je biznismen bio trgovac naftom iz Sankt Peterburga, a sadašnji ruski predsednik, političar u usponu.

Timčenko je suosnivač Gunvora, trgovačke kuće sa sedištem u Švajcarskoj koja izvozi rusku naftu vrednu milijarde dolara. Glavni je akcionar u "Rusiji", jednoj od pet ruskih banaka koje je Džonson sankcionisao.

"Rusija" je vlasnik akcija Nacionalne medijske grupe koja je podržala destabilizaciju Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014, saopštila je britanska vlada.

U to, Timčenko je navodno bio uključen u akcije koje "podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet ili nezavisnost Ukrajine“.

SAD su najavile sankcije Timčenku 2014. godine.

Boris Rotenberg

Boris Rotenberg
foto: EPA/Maxim Shipenkov

Rotenberg je Putinov prijatelj iz detinjstva i suvlasnik SMP banke, zajedno sa svojim bratom Arkadijem. On je bivši džudo sparing partner ruskog predsednika i par često zajedno igra hokej na ledu.

Prema Forbsu, Rotenberg je "težak" 1,2 milijarde dolara. Vlada Velike Britanije opisuje ga kao "istaknutog ruskog biznismena sa bliskim ličnim vezama" sa Putinom.

Braća Rotenberg našla su se na udaru američkih sankcijam i zamrznuta im je imovina 2014. zbog bliskih veza sa Putinom.

Američko ministarstvo finansija je tvrdilo da je ruski predsednik Rotenbergovim dodelio ugovore vredne milijarde dolara sa gasnim gigantom Gaspromom i za Olimpijske igre u Sočiju.

Sin Borisa Rotenberga, Roman, nedavno je imenovan za glavnog trenera vodećeg hokejaškog tima SKA iz Sankt Peterburga, iako nikada nije igrao ili upravljao profesionalno.

Njegov drugi sin, takođe Boris, igrao je kao defanzivac za fudbalski klub Dinamo Moskva od 2011-2016, što je izazvalo optužbe da je u timu samo zato što mu je otac bio predsednik.

Igor Rotenberg

Igor Rotenberg
foto: Profimedia

Igor Rotenberg je sin milijardera Arkadija Rotenberga, bliskog Putinovog prijatelja. Ovaj 48-godišnjak vodi kompaniju za bušenje Gasprom Burenije i vredi 1,1 milijardu dolara, prema Forbsu.

Nakon što su SAD uvele sankcije njegovom ocu 2014. godine, Rotenberg je kupio očeve udele u nekim kompanijama. Britanska vlada tvrdi da je Rotenberg "istaknuti ruski biznismen sa bliskim porodičnim vezama sa predsednikom Putinom".

Predsednik je odbora direktora Nacionalnih telematskih sistema i akcionar RT-Invest transportnog sistema koji su "od strateškog značaja za vladu Rusije“, navode u Londonu.

Kurir.rs/Skaj njuz

Bonus video:

02:43

OGLASIO SE I BORIS DŽONSON O PUTINOVOJ ODLUCI: Rusko priznanje odmetnutih pokrajina je kršenje međunarodnog prava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track