KOLIKO ĆE BITI TEŠKO ODBRANITI UKRAJINU OD RUSIJE? Nadjačana u svakom pogledu, njena jedina nada su gradovi i odlučnost građana
Foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

analiza

KOLIKO ĆE BITI TEŠKO ODBRANITI UKRAJINU OD RUSIJE? Nadjačana u svakom pogledu, njena jedina nada su gradovi i odlučnost građana

Planeta -


Koliko će Ukrajini biti teško da se brani sada kada je počeo napad Rusije? Ukrajina je nadjačana - vojno i brojčano – nakon značajnih ulaganja i modernizacije ruskih oružanih snaga.

Dr Džek Votling, sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, kaže "da su Ukrajinci u veoma teškom položaju" i da se vođstvo zemlje sada suočava sa "veoma teškim izborima".

Zapadni zvaničnici procenjuju da Rusija ima oko 190.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, što je više od cele regularne vojske Ukrajine koja broji 125.600 vojnika.

Ruske snage već prelaze granicu iz više pravaca.

Ukrajini će biti teško da brani hiljade kilometara svoje granice - od Belorusije na severu pa sve do Krima na jugu. Ako zamislite Ukrajinu kao brojilo na satu, Rusi mogu da napadnu od 10 do 7 sati, analizira BBC.

Ben Bari, sa Međunarodnog instituta za strateške studije i bivši brigadir britanske vojske, kaže da je to "veoma težak položaj za branioca“.

Uz to, Ukrajina je ugrožena iz više pravaca i njihove snage su "prilično tanko raspoređene“, kaže Džek Votling iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Prevlast Rusije u vazduhu

Pravi disparitet između ruskih i ukrajinskih snaga je na nebu. Ukrajina ima 105 borbenih aviona na granici u poređenju sa 300 ruskih, kaže Votling. Rusi će, predviđa, "veoma brzo steći vazdušnu nadmoć”.

Napredni sistemi protivvazdušne odbrane Rusije, kao što su rakete S-400, takođe daju prednost njenim snagama. Nasuprot tome, Ukrajina ima stariju i ograničeniju protivvazdušnu odbranu.

Moskva je razvila sopstvenu verziju "šoka i straha“ sa integrisanom vazdušnom, raketnom i raketnom artiljerijom velikog dometa, kaže Ben Bari. To omogućava Rusima da iz daljine napadaju ukrajinske komandne i kontrolne centre, skladišta municije, vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu.

Čini se da je to već počelo, napadima krstarećim raketama na ciljeve u blizini glavnog grada Kijeva.

Votling kaže da Rusi imaju veoma značajan arsenal modernog naoružanja i sposobnosti na koje Ukrajina nema odgovor – poput krstarećeg sistema Iskander i balističkih raketnih sistema.

Ukrajina je nedavno dobila zalihe "smrtonosne pomoći“ iz SAD i Velike Britanije, ali su to uglavnom rakete vazduh-vazduh kratkog dometa i protivtenkovsko oružje.

Ukratko, Rusija nadmašuje kako naoružanjem tako i brojnošću trupa Ukrajinu.

Sa ruskom nadmoći u vazduhu i oružjem dugog dometa, ukrajinske snage će uskoro biti "prikovane". Ukrajinska vosjka bi tako mogla da bude sprečena da manevriše i menja poziciju kako bi se suočili sa ruskim napredovanjem iz bilo kog drugog pravca, smatra Votling.

Mnoge od najbolje obučenih i opremljenih jedinica Ukrajine nalaze se na istoku zemlje – u blizini kontrolne linije u Lugansku i Donjecku – gde se bore od 2014. Zapadni obaveštajni zvaničnici rekli su za BBC da postoji velika mogućnost da bi Rusija mogla da pokuša da ih opkoli.

Međutim, ukrajinske oružane snage su bolje obučene i opremljene nego što su bile kada je Rusija izvršila invaziju na Krim, a Beri kaže da su jedinice i vojnici stekli korisno borbeno iskustvo u borbi sa separatistima koje podržava Rusija na istoku zemlje.

Međutim, dodaje on, ukrajinska vojska je uglavnom bila uključeni u linearni rat u rovovima, a zahtevi "manevarskog ratovanja“ biće mnogo teži.

Ruske snage su u stanju da se brzo kreću pomoću mobilnih raketnih bacača i protivvazdušne odbrane. Takođe su se prekalile u borbama na Krimu i u Siriji.

Borbe u gradovima

Ako borbe uđu u ukrajinske gradove, to bi moglo da pruži šansu ukrajinskim snagama.

Dobro pripremljen defanzivac može učiniti gradske borbe teškim i krvavim za svakog napadača - kao što je viđeno u Staljinggradu u Drugom svetskom ratu i nedavno u Mosulu u Iraku.

Ben Bari veruje da bi ruske snage u početku mogle da pokušaju da zaobiđu gradove. Ali on veruje da je malo verovatno da Rusi mogu da izbegnu borbu u urbanim sredinama, posebno u Kijevu s obzirom na njegov politički značaj.

Džek Votling kaže da će Ukrajina, ako uspe da odbrani svoje gradove kako treba, moći da izdrži prilično dugo.

Lako protivtenkovsko oružje Britanaca (poznato i kao NLAVs) može da pomogne u bliskoj borbi u kojoj ukrajinske snage mogu da se kreću koristeći zaklon zgrada. Nepoznati broj civila bi takođe mogao da uzme oružje.

Rusija u tim borbama neće moći da se oslanja samo na vazdušne napade i artiljeriju.

Votling ipak kaže da Rusija već ima agente i operativce na terenu. On smatra da će "u Kijevu biti subverzije i nekonvencionalnih operacija kako bi se pokušala destabilizacija vlade“. Rusija će, dodaje on, takođe pokušati da opkoli gradove i upotrebi artiljeriju velikog dometa da gađa džepove otpora, a zatim će pokušati da upotrebi specijalne snage i agente da "u suštini ubiju lidere civilnog društva“.

Ukrajina se sada bori za svoj opstanak. Borbe na istoku traju već osam godina, ali je pretnja sada postala egzistencijalna za celu zemlju.

Votling, koji se nedavno vratio iz Ukrajine, kaže da tamo postoji "sumorna rešenost da se opstane kao država, ali postoji priznanje da su nadjačani i da će to biti izuzetno krvavo“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track