BITKA ZA KIJEV! Gradonačelnik Kličko: Čeka nas teška noć! U toku raketni napad na grad! VIDEO
Foto: AP Sergei Grits, Profimedia

drama

BITKA ZA KIJEV! Gradonačelnik Kličko: Čeka nas teška noć! U toku raketni napad na grad! VIDEO

Planeta -

Ruske i ukrajinske snage u četvrtak su se borile za vazdušnu bazu na severnoj periferiji Kijeva nakon što je desetine jurišnih helikoptera pretelo sa severa iz Belorusije i sa istoka Ukrajine prema prestonici.

Ruske vazdušno-desantne trupe preuzele su kontrolu nad aerodromom Gostomel, ali je ukrajinski lider, predsednik Volodimir Zelenski, obećao da će biti opkoljeni i razbijeni, prenosi France24.

-Neprijateljski padobranci u Hostomelu su blokirani, a trupe su dobile naređenje da ih unište, rekao je Zelenski u video obraćanju.

KLJUČNI DOGAĐAJI: Šta se sve desilo do sada?

* Bitka za aerodrom Hostomel i dalje traje

* U tri ujutro nebo nad Kijevom iznenada bilo osvetljeno pre nego što je usledilo raketiranje

* Više gradskih četvrti pod došlo pod udar ruskih psecijalnih jednica

* Konvoj pripadnika Nacionalne garde Ukrajine eliminisan u četvrti Buča

Kličko: Čeka nas teška noć!

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko javio se putem svog Telegram kanala i rekao da su ruske snage veoma blizu grada i da Kijev čeka teška noć.

„Bez preterivanja, pretnja Kijevu je veoma velika. Pred nama je teška noć i teško jutro. Ruske trupe su veoma blizu grada. Diverzantske grupe neutrališu vojsku i druge bezbednosne službe. Mostovi u gradu su pod posebnim kontrolišu i patroliraju vojnici.

Bolnice rade u ratnom režimu, a kontrolni punktovi su postavljeni na glavnim ulazima u grad i u blizini strateških objekata u gradu. Sve ovo radimo da zaštitimo Kijev.

Zahvaljujem građanima na spremnosti da brane grad i zemlju“, rekao je Kličko.

Si-En-En je ranije javio da američki obaveštajci strahuju da će Kijev za nekoliko dana pasti pod rusku kontrolu.

BBC: Na ulicama Kijeva naoružani civili

Novinar Bi-Bi-Sija piše da na ulicama Kijeva sreće ukrajinske civile sa oružjem u rukama. U Kijevu se na kontrolnim punktovima mogu videti muškarci u trenerkama i farmerkama sa puškama preko leđa, a mladi dobrovoljci koji leže na zemlji iza protivtenkovskog oružja sakriveni su među drvećem pored puta.

Ukrajina, Kijev, Ukrajinska teritorijalna odbrana
foto: EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK

„Kako idemo dalje, nalazimo profesionalne vojnike spremne za poslednju bitku. Prate ih ukrajinska artiljerija i tenkovi okrenuti prema položaju ruskih trupa, na manje od 30 km od centra prestonice“, kaže Nik Bik.

„Ubrzo zatičemo kamion koji gori nasred puta, znak da se bitka približava. Iza ugla kolega Abdujalil Abdurasulov ​​i ja zatičemo Oleninu porodicu, grupu od pet ljudi. Pukla im je guma u ​​najgorem mogućem trenutku. ", on dodaje.

Baš smo uplašeni“, rekla je Olenina majka, nakon čega se začuo još jedan jak prasak.

„Čujete, to je bio on“, rekla je ona, misleći na Putinovu vojsku.

Bik piše da su tokom dalje vožnje videli vojnike postrojene duž širokih grebena preko reke Dnjepar. Neki ukrajinski snajperisti su ležali na zemlji i gledali kroz nišan.

"Vidimo zabrinutost na mladićevom licu. Postoji bojazan da bi u roku od nekoliko sati mogli da se sretnu i sukobe sa ruskom vojskom koja pokušava da osvoji njihov glavni grad", napisao je novinar Bi-Bi-Sija.

Podeljeno 18.000 komada vatrenog oružja

Građanima Kijeva podeljeno je 18.000 komada vatrenog oružja, koji treba da se suprostave ruskoj vojsci koja nadire prema centru grada

Ministarstvo odbrane Velike Britanije:

„Ruska oklopna vozila otvorila su novu rutu napredovanja prema Kijevu pošto nisu uspela da zauzmu Černihiv.

Većina ruskih snaga koje napreduje prema Kijevu i dalje su udaljene više od 50 km od centra grada. Postoje izveštaji o sporadičnim sukobima u severnim predgrađima Kijeva,

Građani Kijeva spremaju Molotovljeve koktele

Spremni za ruske tenkove

Pucnjava severno od centra Kijeva

Ruska vojska pucala je na građane Kijeva, koji su se kretali svojim automobilima po ulici. O tome je objavljen i snimak

Kako je zauzet aerodrom Hostomel

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se glavne snage Vazdušno-desantnih snaga udružile sa ruskim trupama na Gostomelu. Kijev je blokiran sa zapadnog pravca.

U operaciji je učestvovalo više od 200 ruskih helikoptera. Uspeh desanta obezbeđen je suzbijanjem celokupnog sistema PVO u zoni sletanja, potpunom izolacijom borbenog rejona iz vazduha i aktivnim vođenjem elektronske borbe.

Prilikom zauzimanja aerodroma ubijeno je više od 200 nacionalista iz specijalnih jedinica Ukrajine.

U ruskim oružanim snagama nema gubitaka.

Ruska vojska neće udarati po stambenim područjima Kijeva, istaklo je Ministarstvo odbrane.

Podaci ruskih obaveštajnih službi pokazuju da su instalacije MLRS Grad raspoređene na Ševčenkovom trgu u Kijevu za napad na aerodrom Gostomel.

„Korišćenje stambenih zona od strane kijevskog režima za pokrivanje vatrenih položaja svoje artiljerije je ratni zločin. Ovaj rukopis nam je poznat.

Ove tehnike aktivno koriste teroristi pod nadzorom CIA na Bliskom istoku i drugim zemljama“, naglašava Ministarstvo odbrane.

Dva dana specijalna grupa od 200 boraca odbijala napade višestruko nadmoćnijih neprijateljskih snaga u Gostomelu.

Kijev se sprema za masovni napad

Na ukrajinskim ulicama je sve više vojnika koji se spremaju za konačni obračun sa ruskom vojskom

Petro Porošenko se priključio odbrani Kijeva

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko priključio se odbrani Kijeva zajedno sa ostalim dobrovoljcima i uzeo oružje u ruke.

Pucnjava odjekuje severnim delom Kijeva

Uništena baterija PVO sistema BUK

Baterija PVO sistema BUk uništena je na prilazima Kijevu.

01:44

Radulović: Ako odbrana Kijeva izdrži još 7 dana RUSIJA ĆE BITI U OGROMNOM PROBLEMU

Dignut most u vazduh kod Kijeva

Ukrajinske snage digle su u četvrtak u vazduh most oko 50o km severno od Kijeva kako bi osujetile napredovanje ruskih tenkova ka glavnom gradu, navodi se u izveštajima.

Državne vazdušno-desantne trupe gađale su most, koji prelazi reku Teteriv kod Ivankiva, pomažući kopnenim snagama da zaustave konvoj ruskih tenkova, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, prenosi Nevsveek.

Detalji uništene kolne Ukrajinske nacionalne garde u Buči predgrađu Kijeva

Ministarstvo odbrane Rusije: Kijev je blokiran sa zapada

Ministarstvo odbrane Rusije kaže da je Kijev blokiran sa zapada nakon što su ruske vazdušno-desantne snage, koje su verovatno stigle iz kopnenog napredovanja iz Belorusije, povezane sa snagama VDV koje su stigle u Hostomel.

RUSI SU ZAUZELI AERODROM HOSTOMEL

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage zauzele aerodrom Hostomel kod Kijeva. Kako kažu ukrajinske vlasti, Rusi su na aerodrom poslali 200 helikoptera i vojsku.

Građani Kijeva sve više uzimaju oružje u ruke

Stanovnici kijevske četvrti Oblon se naoružavaju za rat sa Rusima

Železnička stanica u Kijevu pod opsadom civila

Sve više građana Kijeva pokušava da pobegne iz grada vozovima na zapad zemlje u trenutku kad se širom grada pojavljuje sve veći broj ruskih vojnika

Projektil pada na naselje u blizini Kijeva

Trenutni položaj ruskih trupa

Vitalij Kličko uzeo pušku u ruke

Na društvenim mrežama pojavila se slika gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička sa oružjem u rukama, na vatrenom položaju na vrhu jedne zgrade u Kijevu kako se priprema za dolazak ruske vojske i odbranu grada

Oštećena pista na aerodromu Hostomel

Pista na aerodromu Hostomel je oštećena, ruske vazdušno-desantne snage ne mogu da slete. Očekuje se da od beloruskog Hostomela do Černihiva i Kijeva idu kopnom.

Kijevska četvrt Oblon preplavljena Rusija

Rusko oklopno vozilo sa PVO sistemom Strela 10 M viđeno kako juri ulicom u četvrti Oblon u predgrađu Kijeva

Jezivi snimci iz Kijeva

Pojedine zgrade u Kijevu pretrpele su velika oštećenja i razaranja u ruskom napadu na prestonicu Ukrajine

Rusko Ministarstvo odbrane

Ruske Oružane snage nisu izvodile nikakve raketne napade na Kijev, a plamen koji je viđen na nebu iznad Kijeva je ukrajinski lovac koji je oborila njihova PVO, saopšteno je iz Ministarstva izvorišta.

„Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Jedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema PVO koji je raspoređen u blizini Kijeva greškom ga je identifikovao kao metu i napao“

Konvoj Nacionalne garde Ukrajine upao u zasedu ruskih komandosa

Konvoj vojnih vozila Nacionalne garde Ukrajine uapo je u zasedu ruskih komandosa u predgrađu Kijeva Buča, koji su poslati da se sukobe sa ruskom vojskom i specijalnim jednicama SPECNAZ u ovom predgrađu Kijeva.

Strah od raketnog napada

Zbog mogućnosti raketnog napada ruskih oružanih snaga na glavni grad Ukrajine, Kijev građani žure ka stanici metroa Vokzalna da bi se sklonili.

Teške borbe u predgrađima, Rusi potiskuju branioce

Teške borbe u Ivankivu i Dimeru, a prethodnici su se probili do predgrađa Kijeva.

Horor nad Kijevom

Ruski avioni nastavljaju bombardovanje centralni deo Kijeva

Ruski avioni nad Kijevom

Prestonicu Ukrajine od ranog jutra nadleću i ruski borbeni avioni u niskom letu. Za sada nema delovanja PVO sa portabl sistemima tipa Stinger, Igla po avijaciji, kao i lovačkih aviona

Čudo u Kijevu

Oklopna vozila u nastupanju često gaze preko automobila, a iz jednog su građani izvukli šokiranog muškarca, koji je čudom prežeiveo prelazak grdosije od 41 tone

Čečeni uslikani na obodu Kijeva

Na društvenim mrežama osvanula je slika oklopnog vozila GAZ Tigar sa uopečatljivom oznakom Nacionalne garde Čečenije, kojom komanduje ččenski lider Ramzan Kadirov. Inače tri dana pre početka invazije velika kolona čečenskih boraca viđena je uz ukrajinsku granicu.

Ruski tenkovi nadiru

Napadnuto predgrađe Kijeva -Buči

Rat uživo u predgrađu Kijeva- Buči sukob ukrajinaca i ruskih specijalaca

SPECNAC u Kijevu

Specijalne snage ruske armije (Specnaz) stigle su do centra Kijeva. Izveštava se o žestokoj pucnjavi oko zgrade vlade. Ukrajinska armija sada šalje svoje glavne borbene tenkove T-64BV da se suprotstave osvajačima.

Bitka za aerodrom Gostomel

Raniji izveštači AFP-a videli su helikoptere kako nisko lete iznad grada sa severa, a ukrajinski glavnokomandujući oružanih snaga Valerij Zalužni je potvrdio: ''Borbe su u toku za aerodrom Gostomel''.

Aerodrom Gostomel, koji se nalazi pored aerodroma Antonov, nalazi se odmah na severnoj granici Kijeva, a borbe su najbliže ukrajinskoj prestonici.

-Tamo se baza dimi, bombardovano je, naše kuće su u blizini. Ne znamo kuda da bežimo, moji roditelji su ovde, moja sestra. Tamo su ruske trupe, tamo živi moj prijatelj, a Rusi su već prišli njegovoj majci sa mitraljezom, rekla je Ljudmila Klimova, 58-godišnjakinja koja živi u blizini.

CNN je prikazao snimak ruskih vojnika na aerodromu, a reporter je rekao da je razgovarao s njima.

Jutros na Tviteru osvanula je vest da su ukrajinske snage balističkim raketama Točka U gađali ruski vojni aerodrom.

Kurir.rs/Ć.Nikolić, A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track