AMERIČKI OBAVEŠTAJCI Kijev bi mogao da padne u roku od par dana
Foto: Printscreen/Twitter

procena

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI Kijev bi mogao da padne u roku od par dana

Planeta -

Američki obaveštajci kažu da bi glavni grad Ukrajine mogao da padne u ruske ruke u roku od par dana, potvrdili su CNN-u dva izvora upoznata sa najnovijim obaveštajnim informacijama.

Izvori navode kako su američke obaveštajne službe, pre nego što je invazija počela, procenile da bi Kijev mogao da padne u roku od jednog do četiri dana. Ta procena stoji i dalje.

Ako Kijev padne, Amerika mora da naoruža pokret otpora

Američki zvaničnici kažu da su Rusi naišli na žešći otpor ukrajinskih snaga nego što su očekivali. Zapadni obaveštajci veruju da ruski plan uključuje rušenje vlade u Kijevu i postavljanje vlade poslušne Moskvi. Međutim, i dalje ne znaju želi li Putin trajno da okupira ukrajinsku teritoriju jednom kad to uspe da uradi.

Kongresmen Ruben Galego iz Demokratske stranke rekao je CNN-u da bi, u slučaju da Rusija zauzme Kijev, Amerika trebala da naoruža borce protiv ruskog režima.

-U tom slučaju morali bismo da postanemo svesni da je ukrajinska vojska kakvu poznajemo kompromitovana i da podržavamo borce pokreta otpora koji su spremni da se bore protiv Rusije, rekao je Galego.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track