00:47

TREĆI DAN RATA U UKRAJINI: Ruska armija u centru Kijeva

RAT U UKRAJINI

BITKA ZA KIJEV: Ruski specijalci posle žestokih borbi zauzeli sve aerodrome! STOTINE MRTVIH NA OBE STRANE!

Planeta -

Većina snaga Ruske federacije je na oko 50 kilometara od centra ukrajinske
prestonice, a do sukoba s vojskom i naoružanim građanima dolazi u predgrađima

Aerodrom Hostomel, koji se nalazi severozapadno od ukrajinske prestonice Kijeva, postao je centar bitke za taj grad.

Ruski komandosi još preksinoć su osvojili ovaj strateški važan objekat. Usledila je žestoka bitka koja je trajala čitavu noć i obe strane su govorile da one drže aerodrom, ali juče posle podne ukrajinska strana priznala je da je aerodrom posle četiri preuzimanja pao. Ipak, većina ruskih trupa nalazi se na tek 50 km od centra grada.

Rusija, Ukrajina, Mapa
foto: Dailymail.co.uk

Eliminisan PVO

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oko aerodroma eliminsan PVO, a onda je usledilo elektronsko ometanje komunikacije Nacionalne garde Ukrajine. Prema ruskim izvorima, broj ubijenih Ukrajinaca je 200, ruski gubici se ne saopštavaju, ali se veruje da je isto toliko mrtvih.

U noći između četvrtka i petka nebo nad Kijevom bilo je osvetljeno kada su ruski borbeni avioni počeli da bacaju svetleće bombe. Sledio je raketni udar na grad, a u ranim jutarnjim časovima pojavili su se i ruski borbeni avioni, zbog čega je proglašena vazdušna opasnost.

Ukrajinka, Kijev
foto: AP/ Ukrainian Police Department Press Service

Za to vreme, u gradskim četvrtima Kijeva, poput Buča, došlo je do puškaranja, kada su primećeni prvi ruski specijalci (SPECNAZ), i to u pratnji tenkova i oklopnih vozila. Takođe, kolona pripadnika Nacionalne garde Ukrajine eliminisana je u zasedi ruskih komandosa.

Gubitaka je bilo na obe strane, a građani koji su imali smelosti snimali su ruske tenkove na ulicama. Slična situacija bila je i u četvrti Obolon, gde su se stanovnici organizovali u narodne straže i počeli da se naoružavaju kako automatskim naoružanjem, tako i protivoklopnim projektilima, ručnim bombama i municijom koja je dovezena civilnim kamionom.

Stravično Ruski vojnik u predgrađu Kijeva
Stravično Ruski vojnik u predgrađu Kijevafoto: AP/Efrem Lukatsky

Lažne uniforme

Ukrajinci tvrde da je najveći strah izazvalo to što su pojedini ruski specijalci bili obučeni u ukrajinske uniforme. Jedna takva grupa eliminisana je na obodu Kijeva, gde su se kretali kamionom s monitranim protivavionskim topom ZU-23 mm. S druge strane, američki obaveštajci tvrde bi zauzimanje aerodroma u okolini Kijeva Sikorski i Borispolj, zajedno s Hostomelom, omogućilo desant čak 10.000 padobranaca.

Situacija je u celom gradu haotična, pošto se ruska oklopna vozila pojave i nestanu, a linija fronta i ne postoji. Posle informacije da velika kolona oklopnih vozila dolazi iz Belorusije, ukrajinski branioci odlučili su da dva vijadukta dignu u vazduh, kao i most koji je udaljen 50 kilometara od prestonice. Branioci na svaki način pokušavaju da zaustave ruske tenkove koji se približavaju za istoka, severa i jugozapada.

Na položaju Ukrajinski vojnici na mostu
Na položaju Ukrajinski vojnici na mostufoto: AP/Emilio Morenatti

Ministarstvo odbrane Kijeva ubrzo je potvrdilo i da je Kijev blokiran sa zapada, i to od ruskih padobranaca, koji nadiru sa okolnih aerodroma, a s njima su se povezale kombinovane jedinice ruske vojske, koje se zatim šire po celom Kijevu.

Odbrani Kijeva posle najave pred kamerama CNN priključio se i bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, kome je Putin u ponedeljak javno pred kamerama ponudio azil u Moskvi da ga zaštiti od progona. Porošenko je stupio u redove narodne straže.

Predsednik Ukrajine na tajnoj lokaciji

Zelenski: Ja sam meta broj jedan!

Vladimir Zelenski
foto: AP

Imam informaciju da sam ja glavna meta neprijatelja, a potom moja porodica - rekao je u video-poruci Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine.

On je demantovao navode da je pobegao iz Kijeva.

- Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudimam, ali ne smem da kažem gde se tačno nalazim.

Zelenski je još jednom apelovao na Zapad da pošalje pomoć Ukrajini.

- Branimo našu državu sami. Baš kao i juče, najmoćnije zemlje sveta posmatraju izdaleka. Jesu li Rusiju pokolebale sankcije koje su joj uvedene? Čujemo na našem nebu i zemlji da to nije dovoljno. Što pre Rusija počne pregovore, to će njeni gubici biti manji.

sad zamrzavaju imovinu šefu kremlja

Putin: Borimo se protiv nacista!

Vladimir Putin
foto: Printscreen/YouTube

Vladimir Putin, predsednik Rusije, obratio se juče javnosti i poručio da su „u toku sukobi između ruskih trupa i ukrajinskih grupa, sa nacistima, a ne sa ukrajinskom vojskom“

- Ovi nacionalisti koji su uključeni u ukrajinske snage ohrabruju ukrajinske grupe da napadnu i deluju kao ljudski štit - rekao je Putin i dodao da „nacisti u Ukrajini“ deluju kao teroristi, i to u Kijevu i Harkovu.

SAD će, kao i EU i Velika Britanija, uvesti sankcije predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, objavila je juče portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Angela Merkel

Prekretnica u istoriji

Angela Merkel
foto: EPA/MARCIN OBARA

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila napad Rusije na Ukrajinu, nazvavši ga „dubokom prekretnicom u evropskoj istoriji posle završetka Hladnog rata“. Ona je rekla da „nema opravdanja za očigledan napad na međunarodno pravo“.

Ambasador Aleksandrovič za Kurir

Putin je budala, a Ukrajina je 1999. osudila NATO

Oleksandr Aleksandrović
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji, naveo je da su Ukrajina i Rusija imale odlične odnose i 2013. godine, ali da ni to nije bila garancija za mir i održavanje neutralnosti, a ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao je „budalom“.

Ambasador Aleksandrovič je naveo i da očekuje da će Srbija osuditi invaziju Rusije na njegovu zemlju.

- Srbija je nezavisna zemlja, ali u ovakvim okolnostima, kad ide ovako otvoreni rat i kad ginu civili, ne možete biti neutralni. Ukrajina je 1999. jako osudila napad NATO na Srbiju - rekao je ambasador Ukrajine za Kurir televiziju.

Dodaje da rata neće biti ako Rusija prestane da puca.

- Putin traži slabog protivnika. Ako Rusija prestane da puca, neće biti rata, ako Ukrajina prestane da puca, neće biti Ukrajine. Što se tiče neutralnog statusa koji se pominje, ni to nas nije spaslo 2013. Imali smo odlične odnose s Rusijom na Krimu, nismo želeli da uđemo u NATO i šta da vam pričam. Budala - rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji.

Čuvena braća Kličko u stroju

Ovo je već krvavi rat, nemamo drugu opciju

Legendarna braća Vitalij i Vladimir Kličko, bivši svetski šampioni u boksu, najavili su da su spremni da obuku uniformu i brane Ukrajinu od ruske agresije.

Vitalij (50) još 2005. se uključio u ukrajinsku politiku. On je 2010. osnovao vlastitu stranku Ukrajinski demokratski savez za reformu (UDAR), a 2012. napustio je profesionalni sport i postao poslanik. Izabran je za gradonačelnika Kijeva 2014. On i Vladimir (45) najavili su da su spremni da uzmu oružje u ruke:

- Ovo je već krvavi rat. Nemamo drugu opciju - rekao je Vitalij.

Štampano izdanje 26.02.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR VAM DANAS POKLANJA IKONU SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG u zlatotisku

Sveti Simeon Mirotočivi, ikona
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svetog Simeona Mirotočivog, to jest Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića. Uz dnevne novine Kurir dobiće na poklon ikonu sa zlatotiskom i molitvom.

Sveti Simeon Mirotočivi proslavlja se isto kao i sve druge krsne slave - slavski kolač, koljivo i vino, i uz osveštanje koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan, posna. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

Osnivač srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića - vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve.

Čitajte KURIR!

A. Mlakar

Bonus video:

12:56

Stručnjak otkriva Putinove planove: Ruska armija se drži reke Dnjepar iz samo JEDNOG RAZLOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track