OVAKO RUSI OSVAJAJU PRESTONICU UKRAJINE: Kada zauzmu aerodrome stiže 10.000 padobranaca! (MAPA)
Foto: AP

RAT U UKRAJINI

OVAKO RUSI OSVAJAJU PRESTONICU UKRAJINE: Kada zauzmu aerodrome stiže 10.000 padobranaca! (MAPA)

Planeta -

Od samog početka Rusija je imala fokus na sve aerodrome na teritoriju Ukrajine, a posebna meta su bili oni u blizini Kijeva

Glavni cilj ruske misije u Kijevu je da se opkoli grad i osvoje aerodromi.

Kada aerodromi budu osvojeni, 10.000 padobranaca stiže iz Rusije i Belorusije.

Podsetimo, ruska vojska u invaziji na Ukrajinu primenila je staru sovjetsku strategiju kako bi trebalo da izgleda osvajanje zapadne Evrope u slučaju da su tenkovi sovjetske vojske i Varšavskog pakta krenuli u osvajanje za vreme Hladnog rata.

Ruska taktika koja se primenjuje u Ukrajini je zapravo ostala ista, samo s primesama uključivanja krstarećih raketa i preciznog oružja u podršci trupama na zemlji uz masovne helikopterske desante na precizno izabrane ciljeve poput vojnih baza i aerodroma.

Od samog početka Rusija je imala fokus na sve aerodrome na teritoriju Ukrajine, a posebna meta su bili oni u blizini Kijeva.

Plan invazije predviđao je brzo grupisanje velikog broja vojnika i oklopnih jedinica, kao direktno iznenađenje za branioce, što je donekle i postignuto, pošto nijedan aerodrom Ukrajinci nisu mogli da povrate, a veliki broj pripadnika Specnaza i padobranaca stvorio se u predgrađima.

Naime, cilj masovnih helikopterskih desanata na ukrajinske aerodrome bilo je obezbeđivanje uslova da se omogući kasnije sletanje transportnih aviona IL-76 sa padobrancima.

A. Mlakar

Rusija, Ukrajina, Mapa
foto: Grafika

Bonus video:

24:50

Analitičar šokirao: Putin nije prekršio međunarodno pravo napadom na Ukrajinu, ono je umrlo agresijom na Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track