RUSKA TAKTIKA: Helikopterski desant kao kičma invazije na Ukrajinu!
Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

RUSKA TAKTIKA: Helikopterski desant kao kičma invazije na Ukrajinu!

Planeta -

Ru­si u na­pa­du ko­ri­ste sta­ru so­vje­t­sku do­k­tri­nu ko­ja je tre­ba­lo da bu­de pri­me­nje­na u osva­ja­nju za­pa­d­ne Evro­pe u vre­me Hla­d­nog rata

Ruska vojska u invaziji na Ukrajinu primenila je staru sovjetsku strategiju kako bi trebalo da izgleda osvajanje zapadne Evrope u slučaju da su tenkovi sovjetske vojske i Varšavskog pakta krenuli u osvajanje za vreme Hladnog rata.

Ruska taktika koja se primenjuje u Ukrajini je zapravo ostala ista, samo s primesama uključivanja krstarećih raketa i preciznog oružja u podršci trupama na zemlji uz masovne helikopterske desante na precizno izabrane ciljeve poput vojnih baza i aerodroma.

Ukrajina
foto: AP

Iznurivanje gradova

Naime, stara sovjetska strategija, koju su inače i Amerikanci proučavali ranih 80-ih godina prošlog veka, predviđala je da sovjetska vojska nikad u nastupanju na Zapad ne ide na osvajanje gradova koji imaju više od 500.000 stanovnika, nego da se oni prvo blokiraju, manjim snagama, a glavnina nastupa dalje utvrđenim putnim pravcima. Ti veliki gradovi bi se kasnije odsecali ili iznurivanjem naterivali na predaju.

Hakeri protiv invazije

Anonimusi objavili rat Rusiji

Najveća i najpoznatija svetska hakerska grupa Anonimusi objavila je rat ruskoj vladi u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Oni su se oglasili porukom na Tviteru u kojoj su naveli: „Grupa Anonimusi zvanično je u sajber-ratu protiv ruske vlade.“

Ova hakerska grupa nema rukovodstvo i nije poznato ko su njeni članovi. Njihov moto je „Mi smo grupa“, čime poručuju da je reč o velikom broju individualaca. S obzirom na to da ne postoji struktura rukovodstva, bilo ko može da tvrdi da je njihov član.

Anonimusi
foto: Printscreen/Twitter

Takva taktika primenjena je sad u Ukrajini, s tim što od juriša velikih oklopnih i mehanizovanih jedinica koje prate borbeni helikopteri čisteći sve pred sobom nije bilo ništa.

Naime, vojni planeri u Moskvi tu su doktrinu malo modifikovali i uveli su manje kombinovane jedinice ojačane pešadijom, tenkovima, borbenim vozilima pešadije, oklopnim transporterima, terenskim vozilima i oni udaraju glavnim pravcima bez zadržavanja uz asistenciju borbenih helikoptera i jurišnih aviona poput SU-25. Svakako su rusku invaziju na Ukrajinu obeležili masovni desanti helikoptera, posebno na vojne aerodrome u okolini Kijeva i u čitavoj Kijevskoj oblasti, koja je zapravo i glavna meta.

Naime, cilj masovnog angažovanja transportnih helikoptera MI-81 i MI-17, koje su pratili borbeni helikopteri KA-52, bio je zauzimanje aerodroma i njihovo čuvanje dok ne stignu pojačanja. Inače, svi transportni helikopteri imali su na sebi montirane lansere s nevođenim raketnim zrnima.

Kako bi prikrila gubitke u ratu

Vojsku prate mobilni krematorijumi

Ruska armija u Ukrajini ima mobilne krematorijume, piše britanski Telegraf pozivajući se na izjavu ministra odbrane.

Objavljen je i snimak Ministarstva odbrane u Londonu na kom se vidi vozilo koje je pretvoreno u mobilni krematorijum s prostorom za spaljivanje tela.

- Da sam vojnik i da znam da moji generali imaju toliko malo poverenja u mene i da me prate po ratištu s mobilnim krematorijumom, bio bih veoma zabrinut - rekao je Ben Volas.

On je naveo da bi krematorijumi mogli da budu način na koji Rusija želi da prikrije gubitke u borbama.

Krematorijum
foto: Printscreen

Zašto su aerodromi važni

Od samog početka Rusija je imala fokus na sve aerodrome na teritoriju Ukrajine, a posebna meta su bili oni u blizini Kijeva.

Plan invazije predviđao je brzo grupisanje velikog broja vojnika i oklopnih jedinica, kao direktno iznenađenje za branioce, što je donekle i postignuto, pošto nijedan aerodrom Ukrajinci nisu mogli da povrate, a veliki broj pripadnika Specnaza i padobranaca stvorio se u predgrađima. Sličnu operaciju sovjetska armija izvela je 1968. za vreme operacije „Dunav“ prilikom invazije na Čehoslovačku, kao i tokom zauzimanja Kabula 1979. godine.

Biznis ide dalje

Šon Pen u Kijevu snima film

Holivudski glumac Šon Pen (61) nalazi se u Kijevu, gde snima dokumentarac o ruskoj invaziji. Dvostruki oskarovac je bio u četvrtak na pres-brifingu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Imao je prevodioca i slušao je njegovo obraćanje javnosti u kom je pozvao građane da ne paniče zbog napada Rusije.

- Šon Pen je pokazao veliku hrabrost koju mnogi na Zapadu, a posebno političari nemaju. On je došao u Kijev kako bi snimio sve što se dešava u Ukrajini i da bi rekao svetu istinu o ruskoj invaziji na našu zemlju - naveo je Zelenski.

Pen je nosio šlem i maskirnu vojnu uniformu s pancirom.

Šon Pen
foto: Profimedia

Naime, cilj masovnih helikopterskih desanata na ukrajinske aerodrome bilo je obezbeđivanje uslova da se omogući kasnije sletanje transportnih aviona IL-76 sa padobrancima.

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track