ATOMSKA PRETNJA: Putin stavio nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti!
Foto: EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI, Shutterstock

SVET NA IVICI KATASTROFE

ATOMSKA PRETNJA: Putin stavio nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti!

Planeta -

Zapadne zemlje ne samo da preduzimaju neprijateljske ekonomske akcije protiv naše zemlje već i lideri velikih zemalja NATO daju agresivne izjave o našoj zemlji. Zato naređujem da se ruske nuklearne snage prebace na poseban režim rada, rekao je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se juče u Kremlju sa načelnikom Generalštaba ruskih oružanih snaga, generalom Valerijem Gerasimovom, i ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom i na kratkom sastanku pred televizijskim kamerama naredio stavljanje u najviši stepen budnosti nuklearnih snaga Rusije.

To znači da sve strateške snage Ruske Federacija na kopnu (raketni silosi i mobilne snage sa sistemom „Jars“ i „Topolj M“), strateška avijacija (bombarderi koji mogu da nose nuklearno naoružanje „tu-95“, T-160 i T-22), kao i strateške nuklearne podmornice (klase „borej“, „delta“ III i IV) i napadne nuklearne podmornice budu u najvećem stepenu pripravnosti kao da se svakog trenutka očekuje atomski udar.

Strepnja

Ukrajina
foto: Shutterstock

- Za­pa­d­ne ze­mlje ne sa­mo da pre­du­zi­ma­ju ne­pri­ja­te­lj­ske eko­no­m­ske ak­ci­je pro­tiv na­še ze­mlje već i li­de­ri ve­li­kih ze­ma­lja NA­TO da­ju agre­si­v­ne izja­ve o na­šoj ze­mlji. Za­to na­re­đu­jem da se ru­ske nu­klear­ne sna­ge pre­ba­ce na po­se­ban re­žim du­žnos­ti - kra­t­ko je sao­p­štio Pu­tin, po­sle če­ga je vo­j­ni vrh na­pu­stio Kre­mlj.

Ta­ko se svet na­šao na ivi­ci nu­klear­ne ka­ta­stro­fe kao pre 60 go­di­na zbog ru­skog pos­ta­vlja­nja ba­li­sti­č­kih ra­ke­ta SS-4 na Ku­bu. Sa­da je svet po­no­vo gu­r­nut na ivi­cu nu­klear­nog ra­ta.

- Na­red­ba pred­sed­ni­ka Vla­di­mi­ra Pu­ti­na da se ru­ske sna­ge za odvra­ća­nje, ko­je uklju­ču­ju nu­klear­no oru­ž­je, sta­ve u sta­nje vi­so­ke pri­prav­nos­ti je­ste ne­pri­hva­tlji­va eska­la­ci­ja, izja­vi­la je u ne­de­lju am­ba­sa­do­r­ka SAD pri Uje­di­nje­nim na­ci­ja­ma Li­n­da To­mas-Gri­n­fi­ld - obja­vio je Ro­j­te­rs.

Dmi­tro Ku­le­ba, ukra­jin­ski šef di­plo­ma­ti­je, sma­tra da je ova­kva odlu­ka Pu­ti­na po­ku­šaj pri­tis­ka na Ukra­ji­nu.

- Pu­ti­nov na­log je usle­dio ubr­zo na­kon što je obja­vlje­no da su dve de­le­ga­ci­je spre­m­ne za sa­sta­nak - re­kao je on.

Pre­t­pos­ta­vlja se da se Pu­tin na ova­kav ko­rak, ko­ji je iza­zvao šok u sve­tu, odlu­čio po­sle se­ri­je pre­t­nji ko­je su po­je­di­ni evro­p­ski li­de­ri upu­ći­va­li Ru­si­ji, a ne­ki pre­ti­li i na­pa­dom avi­ja­ci­je na Ru­si­ju. Do­dat­no ulje na va­tru do­li­li su i oni ko­ji su tra­ži­li od Sa­ve­ta bez­bed­nos­ti UN da uve­de zo­nu za­bra­nje­nog le­ta nad Ukra­ji­nom, što je Ru­si­ja pro­tu­ma­či­la kao akt ne­pri­ja­te­lj­stva, ko­ji će po­put pos­ta­vlja­nja nu­klear­nog nao­ru­ža­nja na te­ri­to­ri­ju Po­lj­ske ili Ba­l­ti­ka do­ve­sti do ra­ta Ru­si­je i Se­ve­r­noa­tlan­t­ske ali­jan­se.

Ukrajina
foto: Shutterstock

- Ka­da je reč o zo­na­ma za­bra­ne le­to­va, one se ne pro­gla­ša­va­ju, ne­go uspos­ta­vlja­ju. Si­lom mo­ra­te uspos­ta­vi­ti ta­kvu zo­nu sa spre­m­no­šću da pu­ca­te i obo­ri­te bi­lo ko­ji avion ko­ji na­ru­ši zo­nu. U slu­ča­ju Ukra­ji­ne, već se na­glas ra­z­ma­tra da ta­kvu zo­nu tre­ba uspos­ta­vi­ti za­pa­d­no od re­ke Dnje­par - ka­že za Ku­rir ana­li­ti­čar Da­r­ko Obra­do­vić.

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, uko­li­ko gle­da­mo pro­ce­du­ral­no uspos­ta­vlja­nje zo­ne za­bra­ne le­to­va, NA­TO čla­ni­ce mo­ra­ju jed­no­gla­sno da do­ne­su ta­kvu odlu­ku u skla­du sa Va­ši­n­g­to­n­skim spo­ra­zu­mom.

Nu­klear­na eskalacija

- Za­bra­na le­ta ni­je vi­še prav­no pi­ta­nje, već je pi­ta­nje fa­k­ti­č­ke bez­bed­nos­ti. Da li se mo­že ri­zi­ko­va­ti da Pu­tin na­re­di oba­ra­nje ame­ri­č­kog ili bri­tan­skog avio­na? Šta ra­di­ti u tom slu­ča­ju? Da li se mo­že na­re­di­ti oba­ra­nje ru­skih avio­na? Ko će po­ne­ti po­li­ti­č­ke po­sle­di­ce ova­kve ak­ci­je i do­dat­ne eska­la­ci­je su­ko­ba? Sva­ka­ko na­jo­d­go­vor­ni­ji je Vla­di­mir Pu­tin, ali za­pa­d­na jav­nost bi tra­ži­la sva­ku vr­stu od­go­vor­nos­ti svog li­de­r­stva za izbi­ja­nje ra­ta sa Ru­si­jom. Ovo je i pi­ta­nje nu­klear­ne di­le­me. Za Ukra­ji­nu je ovo pi­ta­nje op­stan­ka, a za osta­tak sve­ta je pi­ta­nje stra­te­škog pri­stu­pa. Du­go­ro­č­no gle­da­no, Ru­si­ja sva­kim da­nom tr­pi sve ve­ću šte­tu usled eko­no­m­ske izo­la­ci­je. U ovom tre­nu­t­ku Ru­si­ja je bez sa­ve­zni­ka, s ve­li­kim lo­gi­sti­č­kim pro­ble­mi­ma za svo­ju voj­sku i ne pred­sta­vlja ko­n­ve­n­cio­nal­ni, već nu­klear­ni bez­bed­no­sni ri­zik za NA­TO čla­ni­ce i Evro­p­sku uni­ju - do­da­je Obra­do­vić i na­gla­ša­va:

- Izos­ta­nak rea­k­ci­je po­sla­će ne­ga­ti­v­nu po­ru­ku i do­dat­no će osna­ži­ti dru­ge dr­ža­ve da po­tra­že re­še­nja u vo­j­noj si­li u od­no­su na di­plo­ma­ti­ju.

Uvod u kataklizmu

Šta kri­je Šo­j­guov izraz lica

l Ru­ski pred­sed­nik Vla­di­mir Pu­tin na­re­dio je u ne­de­lju da se ru­ske nu­klear­ne sna­ge po­di­g­nu na vi­sok ni­vo pri­prav­nos­ti, pra­v­da­ju­ći to agre­si­v­nim izja­va­ma NA­TO i eko­no­m­skim san­k­ci­ja­ma Mo­skvi. - Na­re­đu­jem mi­ni­stru od­bra­ne i na­če­l­ni­ku Ge­ne­ra­l­šta­ba da sna­ge za odvra­ća­nje ru­ske voj­ske sta­ve u bo­r­be­nu go­to­vost - re­kao je Pu­tin na sa­stan­ku sa vo­j­nim li­de­ri­ma, ko­ji je pre­no­si­la i te­le­vi­zi­ja. - Ra­zu­mem - od­go­vo­rio je mi­ni­star od­bra­ne Se­r­gej Šo­j­gu. Ka­me­ra je uhva­ti­la taj tre­nu­tak i pri­li­č­no ne­la­go­dan izraz Šo­j­guo­vog li­ca. - Ina­če, ovo ni­je pr­vi put u po­sled­nje vre­me da je Šo­j­gu izgle­dao veo­ma sa­bla­zno dok je pri­mao na­re­đe­nja od Pu­ti­na - re­kli su do­pi­sni­ci Fa­j­ne­n­šel ta­j­m­sa.

Sastanak će ipak biti održan

Pre­go­vo­ri po­či­nju danas u Belorusiji

l Za­me­nik mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va Ukra­ji­ne Je­v­ge­nij Je­njin ka­že da će raz­go­vo­ri ru­ske i ukra­jin­ske de­le­ga­ci­je bi­ti odr­ža­ni u po­ne­de­ljak uju­tru po lo­kal­nom vre­me­nu. Ukra­ji­na pri­sta­la na pre­go­vo­re, sa Ru­si­ma se sa­sta­je u Be­lo­ru­si­ji. Ukra­jin­ski pred­sed­nik obja­vio je da je raz­go­va­rao s be­lo­ru­skim pred­sed­ni­kom Ale­k­san­drom Lu­ka­šen­kom i da je usa­gla­še­no me­sto sa­stan­ka sa Ru­si­ma.

Štampano izdanje 28.02.2022.
foto: Kurir

SVAKOG PONEDELJKA ČEKA VAS POKLON U KURIRU! ZATO NE PROPUSTITE DANAS UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA POKLON – PEPELJARA

Poklon, Kurir, pepeljara
foto: Kurir

Svakog ponedeljka Kurir za vas sprema poklone! Uz dnevno izdanje novina danas vas čeka poklon – pepeljara.

Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da danas ne postoji domaćinstvo koje nema bar jednu pepeljaru. Ali, priznaćete, nikad ih dosta.

Zato vam poklanjamo jedan univerzalni poklon, koji svima dobro dođe. Čak i ako u vašoj kući ili stanu nema pušača, poželjno je da se na balkonu ili terasi obezbedi jedna pepeljara za goste.

Pepeljara je napravljena od metala. Kružnog je oblika, s ravnim dnom.

Andrej Mlakar

Bonus video:

00:47

TRENUTAK KADA JE PUTIN NAREDIO VISOK NIVO PRIPRAVNOSTI ZA NUKLEARNE SNAGE: Pogledajte izraz lica Šojgua kada prima naređenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track