RUSI IMAJU BORBENU MOĆ, ALI SU NAPRAVILI MNOGO GREŠAKA Analiza Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona EVO KAKO JE NA TERENU
Foto: AP/Marienko Andrew

PROMENA TAKTIKTE U UKRAJINI

RUSI IMAJU BORBENU MOĆ, ALI SU NAPRAVILI MNOGO GREŠAKA Analiza Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona EVO KAKO JE NA TERENU

Planeta -

Ruska vojska najverovatnije shvata da su njena početna očekivanja da će ograničeni napad dovesti do brzog kolapsa ukrajinskog otpora bila neutemeljena i sad menja taktiku, naveo je vašingtonski Institut za proučavanje rata u analizi četvrtog dana rata u Ukrajini.

- Ruska vojska pomera dodatne borbene snage ka Ukrajini i uspostavlja pouzdaniju i efikasniju logistiku. Deluje da je za njih ovo teži, veći i duži sukob nego što su se pripremali. Rat bi mogao da se preokrene na rusku stranu ako njihova vojska pravilno identifikuje gde su napravili propuste i brzo ih reše, posebno ako se ima u vidu ogromna prednost u borbenoj moći koju Moskva ima - navodi se u analizi.

Kako dodaju, moral Ukrajinaca i njihova borbena sposobnost su vrlo veliki i to predstavlja izazov za ruske snage u intenzivnim urbanim borbama koje ih tek čekaju.

- Ruske snage su uglavnom pauzirale operacije tokom 26. i 27. februara, ali će najverovatnije nastaviti ofanzivu narednih dana i to sa većom podrškom artiljerije i vazduhoplovstva. Ruski vazduhoplovci i specijalne snage su uključene u urbane borve u severozapadnom Kijevu, ali ruska mehanizacija još nije u prestonici Ukrajine. Ruske snage su pokrenule ograničene napade na ulaze u Kijev i to sa obe strane Dnjepra, ali su uglavnom pauzirale ofanzivne operacije u severoistočnoj Ukrajini. Ruske snage su verovatno pauzirale da rekalibrišu do sada uglavnom neuspešan pristup ofanzivi na severu Ukrajine i dovedu pojačanja na liniju fronta - navodi Institut za proučavanje rata.

Žestoke borbe u Harkovu
Žestoke borbe u Harkovufoto: AP/Vadim Ghirda

Oni tvrde da ruske kopnene trupe napreduju u četiri pravca:

1. Ka Kijevu: "Ruske trupe pauziraju sa napadima kako bi sačekali pojačanja. Nastaviće napade u naredna 24 sata."

2. Severoistok: "Ruske trupe su ušle u Harkov, ali su im naneti gubici i verovatno neće moći da zauzmu grad bez teške artiljerije."

3. Donbas: "Okružili su Mariupolj i započeli napade na grad. Nisu postigle nikakav veći napreddak ni posle četiri dana borbe".

4. Sa Krima: Nastavlja se napredak ka Zaporožju i prete da izoluju ukrajinske trupe koje održavaju kontakt sa Donbasom."

Kurir.rs / A. I. /www.understandingwar.org

Bonus video:

04:33

Prva linija fronta u Donjecku: Skloništa puna izbeglica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja