ROMAN ABRAMOVIČ U BELORUSIJI Pomaže u pregovorima Rusije i Ukrajine
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

na molbu kijeva

ROMAN ABRAMOVIČ U BELORUSIJI Pomaže u pregovorima Rusije i Ukrajine

Planeta -

Rusko-izraelski milijarder Roman Abramovič boravi na molbu Kijeva u Belorusiji, kako bi pomogao u pregovorima Rusije i Ukrajine o okončanju rata koji je u toku.

Abramoviča, vlasnika londonskog fudbalskog kluba Čelsi, Ukrajinci su zamolili da pomogne i on je otputovao u Belorusiju kako bi učestvovao u diskusijama, javio je izraelski list Džeruzalem post.

Delegacije Rusije i Ukrajine su juče stigle u beloruski pogranični grad Gomelj i počele pregovore sa ciljem pronalaženja načina za okončanje borbi u Ukrajini.

Abramovič ima bliske veze sa jevrejskim zajednicama u Ukrajini i Rusiji.

Ambasador Ukrajine u Izraelu Jevgen Korničuk nije želeo konkretno da komentariše Abramovičevo učešće u pregovorima, rekavši jedino da Kijev "ceni svakoga ko može da pomogne, ako ima dovoljno uticaja".

Abramovič je u Londonu na udaru kritika zbog navoda o njegovom ranijem odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je 24. februara naredio napad na Ukrajinu.

Poslanici britanskog parlamenta pozvali su na kažnjavanje Abramoviča, koji je juče odlučio da upravljanje Čelsijem prepusti poverenicima humanitarne fondacije tog kluba.

Producent Aleksandar Rodnjanski, koji je u bliskom kontaktu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je za Džeruzalem post da su vladini zvaničnici kontaktirali njega i druge članove jevrejske zajednice u Rusiji i da su tražili da pomognu u pokušaju okončanja konflikta.

Rodnjanski je rekao da je razgovarao sa Abramovičem koji je odlučio da se uključi u mirovne napore.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track