PAKAO! DOK SE PREGOVARALO O MIRU, HARKOV ZASUT KASETNIM BOMBAMA?! Kijev se sprema za konačnu bitku!
Foto: Screenshot, AP/Marienko Andrew

KRVAVE BORBE U UKRAJINI

PAKAO! DOK SE PREGOVARALO O MIRU, HARKOV ZASUT KASETNIM BOMBAMA?! Kijev se sprema za konačnu bitku!

Planeta -

Delegacije su sele za sto u Belorusiji, ali to nije zaustavilo okršaje ukrajinske i ruske vojske. Sukobi su pojačani u Donbasu, na severoistoku, jugu i oko prestonice

Delegacije Rusije i Ukrajine juče kasno po podne, posle skoro šest sati za stolom u Belorusiji, završile su prve pregovore o miru od početka ruske invazije.

Na sastanku, prema svim dostupnim informacijama, ništa nije dogovoreno, ali za to vreme su nastavljene krvave borbe - ruske snage su sasule Harkov kasetnim bombama, a Kijev se spremao za još jednu bitku sa mnogo snažnijim napadačem, koji je okružio prestonicu.

Duge kolone

- Delegacije Rusije i Ukrajine završile su pregovore i otputovaće u svoje prestonice na konsultacije pre nove runde - rekao je Mihail Podolijak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

Iako se o samom toku pregovora ne zna mnogo, potvrđeno je da su predstavnici Kijeva zahtevali povlačenje ruske vojske sa cele teritorije te zemlje, uključujući i Krim i Donbas. To su Rusi navodno odbili.

Ukrajinci tvrde

Poginulo je 5.000 ruskih vojnika

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je oko 5.300 ruskih vojnika ubijeno i da su ukrajinske snage uništile 191 tenk, 29 borbenih aviona, 29 helikoptera i 816 oklopnih transportera, prenosi BBC, koji ističe da nije bio u mogućnosti da dobije nezavisnu potvrdu ovih tvrdnji.

Peti dan ruske invazije na Ukrajinu počeo je jakom ofanzivom snaga Donjecke i Luganske narodne republike, koje su uz pomoć ruske avijacije i borbenih helikoptera krenuli u zauzimanje zapadnih oblasti. Na udaru ruskih snaga , javljaju ukrajinski mediji, našli su se svi gradovi na istoku zemlje, a najveću materijalnu štetu pretrpeo je Harkov, u koji su prekjuče u ranim jutarnjim časovima ušli Rusi, pa se onda povukli. Kijev, inače, sa zebnjom očekuje i približavanje pet kilometara dugačke ruske vojne kolone.

Juče oko 10 sati, tvrde ukrajinski mediji, na Harkov su se sručile rakete kalibra 300 mm, lansirane sa višecevnih bacača raketa „BM-31 smerč“, dometa 70 kilometara, pa je kasetnim bombama zasut širi rejon Harkova. Više od 11 civila je poginulo u ovom napadu, više od 100 je ranjeno, dok je na zgradama pričinjena velika materijalna šteta.

Marijupolj opkoljen

Rusija negira odgovornost za žrtve, tvrdeći da su Ukrajinci sami granatirali gradove okružene ruskim trupama. Na mrežama pojavio se i snimak pada rakete u jedan stan.

Stanovnici Marijupolja su rekli da su lučki grad na Azovskom moru opkolile ruske snage i da je pod teškim napadom. Nisu mogli da potvrde da su se ruski marinci iskrcali na obalu i zauzeli luku, male ukrajinske flote i komandni brod.

- Čujemo avione na nebu. Oblačno je i ne možemo da kažemo da li ima naših ili Rusa - rekao je Anatolij Lozar za Gardijan.

Na kijevskom pravcu najveću brigu stvara velika kolona vojnih tenkova i oklopnih vozila, koja je prekjuče prvo bila uočena na oko 65 kilometara od prestonice Kijeva. Prava uzbuna dignuta je kada je američka privatna kompanija „Maksar tehnolodžiz ink“ objavila veliko grupisanje i pokrete ruskih kopnenih snaga sa tenkovskim jedinicama, preneo je Rojters.

Sirene za vazdušni napad čule su se juče u Kijevu, a vlasti su pozvale stanovnike da bez preke potrebe ne napuštaju svoje domove i skloništa.

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je juče rano ujutro ukrajinske civile da se evakuišu iz Kijeva, ističući da je otvoren koridor za izlazak stanovnika.

Analiza Instituta za proučavanje rata

Rusi imaju borbenu moć, ali su napravili mnogo grešaka

Ruska vojska najverovatnije shvata da su njena početna očekivanja da će ograničeni ruski napad dovesti do brzog kolapsa ukrajinskog otpora bila neutemeljena i sad menja taktiku, naveo je u analizi vašingtonski Institut za proučavanje rata. - Ruska vojska pomera dodatne borbene snage ka Ukrajini i uspostavlja pouzdaniju i efikasniju logistiku. Deluje da je za njih ovo teži, veći i duži sukob nego što su se pripremali. Rat bi mogao da se preokrene na rusku stranu ako njihova vojska pravilno identifikuje gde su napravili propuste i brzo ih reše, posebno ako se ima u vidu ogromna prednost u borbenoj moći koju Moskva ima - navodi se u analizi. Kako dodaju, moral Ukrajinaca i njihova borbena sposobnost su vrlo veliki i to predstavlja izazov za ruske snage u intenzivnim urbanim borbama koje ih tek čekaju. - Ruske snage su uglavnom pauzirale operacije tokom 26. i 27. februara, ali će najverovatnije nastaviti ofanzivu narednih dana, i to sa većom podrškom artiljerije i vazduhoplovstva. Ruski vazduhoplovci i specijalne snage su uključeni u urbane borbe u severozapadnom Kijevu, ali ruska mehanizacija još nije u prestonici Ukrajine. Ruske snage su pokrenule ograničene napade na ulazima u Kijev, i to sa obe strane Dnjepra. Sada posle neuspeha dovode pojačanje na front.

Rampa za ruske brodove

Turska zatvara Bosfor

Turska je saopštila da će primeniti međunarodnu konvenciju koja joj dozvoljava da zatvori prolaze na ulazu u Crno more za ratne brodove „ratobornih zemalja“, izjavio je sinoć turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Upozorili smo zemlje, bilo da izlaze na Crno more ili ne, da ne upućuju svoje ratne brodove preko Crnog mora. Primenjujemo odredbe Konvencije iz Montrea - rekao je ministar.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima prava da zabrani korišćenje prolaza Bosfor i Dardanele u vreme rata.

Sankcije

Crna Gora zatvara nebo za Ruse

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, saopštilo je ministarstvo kapitalnih investicija, koje je nadležno za to pitanje. Tako će se Crna Gora pridružiti državama članicama EU koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio-saobraćaj s Rusijom kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Kurir.rs/ Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track