01:42

Delegacija Rusije i Ukrajine na pregovorima u Belorusiji: Šta je konačna odluka?

ukrajinska kriza

5. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski potpisao: Ukrajina otvara vrata stranim dobrovoljcima koji žele da ratuju!

Planeta -

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u peti dan.

Peti dan ruske invazije na Ukrajinu obležeilo je raketiranje Harkova sa raketama ispaljenim iz višecevnih bacača raketa Smerč, raketnim duelima Ukrajine i Rusije, kao i približavanju velike ruske vojne kolone prestonici Kijevu.

Pokušaj mirovnih pregovora završio se dogovorm da se razgovori nastave posle konsultacija i na drugoj lokaciji. S druge strane SAD su povukle svoje diplomatsko osoblje iz Minska, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potpisao dekret prema kome se dozvoljava stranim borcima da dođu u Ukrajinu i pridruže se Međunarodnoj legiji u borbi protiv Rusa.

Na liniji fronta u ruke snaga DNR i LNR koji su dobili vazduhoplovnu zaštitu palo je nekoliko gradova, a lučki grad Marioupolj je pod blokadom..

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI DO SADA

* Počeli pregovori Ukrajine i Rusije

* EU naoružava Ukrajinu, zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione i traži zabranu ruskih državnih medija

* SB UN danas održava hitnu sednicu o napadu Rusije na Ukrajinu

* Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

* Rublja pala na rekordno nizak nivo, centralna banka podigla je ključne kamatne stope za 20%

* Belorusi odobrili Rusiji da postavi nuklearno oružje na njihovu teritoriju, obaveštajci Zapada i Ukrajine upozoravaju da će se Minsk uključiti u rat

* Ruska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom

* Separatisti u istočnoj Ukrajini obustavili vojnu mobilizaciju

* NATO šalje oružje Ukrajini

* Ukrajina traži hitan prijem u EU

* Rusi granatiraju Harkov

Amerika neće slati vojsku u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom, izjavila je sekretarka Bele kuće Džen Psaki.

- Predsednik je bio vrlo jasan kada je rekao da neće da šalje trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom - rekla je Psaki novinarima.

Ona je dodala i da bi uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine od strane američke administracije dovelo do direktnog sukoba sa Rusijom.

12 ruskih diplomata u UN proglašeno za nepoželjne

Rusija smatra da je proglašenje 12 ruskih diplomata u UN za persone non grata od strane SAD neprijateljski potez, izjavio jeruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

SAD su naredile da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju do 7. marta, izjavio je ranije danas stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

- Ovi akti administracije izazivaju duboka osećanja razočaranja i potpuno odbacivanje. Vlada SAD ponovo je prekršila svoje obaveze da obezbedi normalne uslove za rad predstavništava stranih država u okviru globalne organizacije - rekao je ruski ambasador, preneo je TASS.

- Ruske diplomate su ponovo pogođene. Ovo je neprijateljski potez prema našoj zemlji - dodao je on.

Zelenski: Ukrajina još nije dobila željeni rezultat pregovora sa Rusijom

Ukrajina još nije dobila željeni rezultat pregovora sa Ruskom Federacijom - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večerašnjoj video poruci.

- Za sada nemamo rezultat koji bismo želeli da dobijemo. Rusija je saopštila svoje stavove, mi smo pokušavali da nađemo dodirne tačke da bismo okončali rat. Dobili smo neke signale - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

Ukrajina otvara vrata stranim dobrovoljcima

Ukrajinski predsednik privremeno ukida zahev za ulazne vize za sve strance koji su se spremni pridružiti ukrajinskoj Međunarodnoj obrambenoj legiji i boriti se na strani Ukrajine protiv ruske invazije, javlja AP.

Dekret Volodimira Zelenskog stupit će na snagu u utorak i ostat će na snazi sve dok je proglašeno vanredno stanje.

Poziv za strane dobrovoljce dolazi nakon što su ruske snage pokrenule raketne napade u kojima su ubijeni deseci civila u Harkovu i nakon što su Rusi obnovili napade na glavni grad Kijev.

NASA: SAD i Rusija minro nastavljaju saradnju u svemiru

Međunarodna svemirska stanica (ISS) koja radi zahvaljujući saradnji Sjedinjenih Država i Rusije, zasad ne trpi zbog krajnje napetosti koja vlada između dveju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je NASA.

Zelenski se večeras obratio javnosti

"Rusija je danas ispalila rakete na Harkov. Ovo je bio očigledni ratni zločin. Harkov je miran grad, mirna stambena naselja, bez vojnih objekata. Deseci snimaka očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom projektilu, o jednom lažnom rafalu, već o namernom uništavanju ljudi",

"U pet dana invazije Ukrajinu je pogodilo 56 raketnih udara, ispaljeno je 113 krstarećih projektila. Mora se razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, avione i helikoptere."

"Država koja čini ratne zločine protiv civilnog stanovništva ne može biti članica Saveta bezbednosti UN-a. Takva država ne može imati pristup svim lukama, kanalima, aerodromima na svietu. Ne bi trebala dobiti stotine milijardi za izvoz energije."

"Kupovati rusku robu sada znači platiti za ubijanje ljudi", kaže Zelenskij.

"Zlo naoružano projektilima, bombama, artiljeriijom mora se odmah zaustaviti, ekonomski uništiti. Moramo pokazati da se ljudskost zna braniti", kazao je.

"Razgovori s Rusijom su se odvijali dok je naša teritorija bila bombardovana i granatirana

Spuštena zastava američke ambasade u Minsku

Sjedinjene Države zatvorile su danas svoju ambasadu Minsku i dozvolile članovima porodica i osoblju koje nije neophodno da napuste ambasadu u Moskvi, pet dana otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu.

"Preduzeli smo ove korake zbog sigurnosnih poteškoća proizašlih iz ničim izazvanog i neopravdanog napada ruske vojske u Ukrajini", rekao je američki državni sekretar Entony Blinken.

Fotografija koju je na Twitteru objavila američka ambasadorka u Belorusiji Julie Fisher prikazuje osoblje koje spušta američku zastavu. Svo američko osoblje napustilo je Belorusiju, napisala je Fisher na Twitteru.

Američki državljani u Belorusiji bi takođe odmah trebali otputovati, poručeno je iz State Departmenta

Mask u Ukrajinu posalo digitalni sistem za internet

Muskov satelitski sustem interneta Starlink stigao je u Ukrajinu i aktiviran je, potvrdio je Mihajlo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije.

NEXTA: Ponovo eksplozije u Harkovu

Ukrajinski mediji saopštili su večeras da su se u Harkovu ponovo čule eksplozije

Putin Rusima zabranio da iznose devize iz zemlje

RuskI predsednik Vladimir Putin zabranio je danas Rusima da iznose devize izvan zemlje, u pokušaju da stabilizuje vrednost rublje koja je istorijski potonula posle uvođenja sankcija. Odluka o zabrani iznošenja deviza stupa na snagu od uotrka, objavio je Kremlj.

Uz to, ruski izvoznici će 80 posto svojih deviznih prihoda morati pretvoriti u rublje i održavati takav smet i u buduće. Ove dramatične mere nastojanje su da se ruska ekonomija obrani od zapadnih sankcija, uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

NEXTA: Rusija od 24. do 28 februara ispalila 113 balističkih raketa tipa Iskander i krstarećih raketa Kalibr na gradove i sela Ukrajine

EU dodala ruske oligarhe i portparola Kremlja na crnu listu sankcija

Evropska unija danas je dodala portparola ruskog predsednika Vladimira Putina i nekoliko oligarha na svoju crnu listu ličnosti koje su sankcionisane zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja zbog podrške ratu protiv Ukrajine.

Šest oligarha, nekoliko ličnosti bliskih ruskom predsedniku, uključujući njegovog portparola (Dmitrija Peskova) i desetak novinara nalaze se na listi od 26 imena.

Zemlje članice EU su odobrile taj spisak koji je danas objavljen u Službenom listu EU.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov već se nalaze na tom spisku.

Francuska ambasada iz Kijeva prebačena u Lavov

Francuska ambasada u Ukrajini prebačena iz Kijeva u Lavov na zapadu, zbog rizika i pretnji u glavnom gradu posle početka ruske invazije na tu zemlju, izjavio je večeras šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

-Odlučili smo, na zahtev predsednika republike, da premestimo ambasadu koja je do sada bila u Kijevu. Zbog rizika i pretnji koje su nadvili glavni grad Ukrajine, ambasada se premešta u Lavov, rekao je Le Drian za francusku onlajn televiziju BFMTV.

Pre Francuske, SAD, Kanada i Izrael su prebacile svoje ambasade u Lavov.

-Ambasador ostaje u Ukrajini, da bude podrška i našim gradjanima i ukrajinskim vlastima, dodao je Le Drian navodeći da ima oko 1.000 Francuza u Ukrajini.

PENTAGON: Ruske snage se približavaju Kijevu, ali su i dalje van centra grada

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da ruske snage pokušavaju da se probliže glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali su još uvek van centra grada.

-Vidimo kako ruske snage idu dalje i pokušavaju da se približe Kijevu sa kopn", rekao je Kirni na profingu u Pentagonu.

-Još uvek procenjujemo da su van centra grada, ali, ono što jasno znamo, jeste to da imaju nameru da uđu u Kijev, dodao je.

Nemačka šalje ratne avione Tornado na područje Baltičkog mora

Nemačka šalje ratne avione Tornado i pomorski patrolni avion u izviđačku misiju na područje Baltičkog mora, saopštila je Nemačka misija pri NATO-u.

Portparolka ministarstva osbrane u Berlinu rekla je da ne može odmah da da nikakve detalje zbog bezbednosti, prenosi novinska agencija Rojters.

Ranije tokom dana, nemačka mornarica poslala je šest dodatnih ratnih brodova, od toga četiri u Baltičko more.

Turska je zabranila ulaz vojnim brodovima u Crno more, potvrdio je tamošnji ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, a prenosi AFP.

Rusija prvi put objavila detaljan izveštaj

Ruska vojska je danas objavila da su njene oružane snage pogodile 1.146 ukrajinskih vojnih objekata od početka invazije, saopštio jeIgor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva obrane.

Među ciljevima je bilo "31 zapovedno mesto i komunikacijski centar, 81 protivvazdušni raketni sistem S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 75 radarskih stanica".

-Operativno je taktičko vazduhoplovstvo ruskih vazdušno-svemirskih snaga pogodilo šest kolona oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga, dodao je.

-Pored toga, uništeno je 311 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 42 aviona i helikoptera (uključujući i na zemlji), 51 višecevnih bacača raketa, 147 komada pešadijske artiljerije i minobacača, 263 jedinice specijalnih vojnih vozila, dodao je Konašenkov.

Konašenkov je takođe rekao da su trupe dalje napredovale u Donjecku i Lugansku.

-Grupa Luganske Narodne Republike tiokom dana nastavila je da sprovodi ofanzivne operacije u smeru naselja Kremenove, krećući se napred još 3 kilometra. U proteklom danu jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su 16 kilometara i zauzele naselje Zamožnoje, rekao je Konašenkov.

-U poslednja 24 sata još 110 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje, zaključio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

CNN nije mogao da potvrdi ni proveri ovu izjavu, a ruska vojska je u prošlosti iznosila netačne tvrdnje o svojim vojnim operacijama.

Ukrajina kaže da će dati amnestiju i gotovinu ruskim vojnicima koji polože oružje

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov obratio se direktno ruskim vojnicima, pozivajući ih da se predaju.

On je rekao da će, ako dobrovoljno polože oružje, dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu.

- Oni od vas koji ne žele da postanu ubice mogu da se spasu, napisao je on u objavi na društvenim mrežama.

Bajden razgovara sa zapadnim liderima

Skaj njuz prenosi da je u toku razgovor američkog predsednika Džoa Bajdena sa zapadnim saveznicima a tema razgovora je situacija između Rusije i Ukrajine.

Pozivu su se pridružili kanadski premijer Džastin Trudo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Fumio Kišida, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, poljski Predsednik Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i premijer Velike Britanije Boris Džonson.

KINA: Svet neće ništa dobiti novim hladnim ratom, razumemo ruske zahteve

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je na varednoj hitnoj sednici UN-ove Generalne skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

-Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora da se napusti, rekao je Žang Džun za govornicom Generalne skupštine, istakavši da će "svi biti na gubitku" povratkom na takvu politiku.

Rusija je na optuženičkoj klupi na UN-ovoj Generalnoj skupštini, na "varednoj hitnoj sjednici" njene 193 članice koje treba da se odrede prema ruskoj invaziji na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin.

Pristalice Navaljnog pozivaju Ruse na građansku neposlušnost

Pokret ruskog opozicionog lidera Alekseja Navajlnog koji služi kaznu zatvora u Rusiji pozvao je u ponedjelak Ruse na kampanju građanske neposlušnosti u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu.

-Putin je objavio rat Ukrajini i pokušava navesti sve da pomisle da je Ukrajinu napala Rusija, odnosno svi mi. Ali to nije tako, napisali su saradnici Navaljnog na svom Tviter nalogu.

-Moramo da pokažemo da ne podržavamo rat. Pozivamo Ruse na građansku neposlušnost. Nemojte da ćutite, poruliči su.

Finska odlučila da nabavi oružje Ukrajini

Finska, nesvrstana, ali članica Evropske unije, saopštila je danas da je donela "istorijsku" odluku da isporuči oružje Ukrajini zbog ruske invazije na tu zemlju.

-Finska će pružiti vojnu pomoć Ukrajini. To je istorijska odluka za Finsku, rekla je novinarima premijerka Sana Marin.

Erdogan: Turska će ograničiti ruskim brodovima pristup Crnom moru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska ne može da odbaci svoje veze sa Rusijom ili Ukrajinom, dodajući da će Ankara primeniti pakt o pomorskom prolazu iz svojih moreuza kako bi sprečila eskalaciju rata, prenosi britanski Gardijan pisanja Rojtersa.

Turska je u nedelju opisala rusku invaziju kao "rat“, što joj je omogućilo da se pozove na članove međunarodnog sporazuma iz 1936. kojim će ograničiti prolaz nekih ruskih brodova kroz turske moreuze. Turska deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze sa obema državama.

Eksplozije u Kijevu

Oko 18.40 po lokalnom vremenu čulo se nekoliko velikih detonacija istočno od centra Kijeva. Pratile su ih sirene koje su se oglasile po gradu.

Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine na poljsko-beloruskoj granici?

Naredna runda pregovora, prema nepotvrđenim informacijama, mogla bi da se održi na poljsko-beloruskoj granici. Na nekim tačkama bi moglo da dođe do kompromisa. Kada će biti naredni sastanak nije rečeno.

Završeni pregovori između Rusije i Ukrajine

Kako javljaju RIA Novosti, delegacije Rusije i Ukrajine završile su pregovore i otputovaće u svoje prestonice na konsultacije, pre nove runde, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kijevski novinar: Ovo je razaranje u Harkovu, eksplozije oko tržnog centra

U Harkovu raketa je zasula grad i najverovatnije je to 9M55K.

Svaka raketa ima 72 kasetne bombe, a najverovatnije je oko 12 ispaljeno.

Informacija gradskih vlasti Harkova: Najmanje 1 osoba poginula

U današnjem granatiranju grada Harkova jedan je civil poginuo, a 31 osoba je ranjena, saopštila je uprava grada.

Među ranjenima je 15 vojnika i 16 civila, navodi se u saopštenju.

To su drugačije informacije do onih koje je izneo guverner, a koje kažu da je poginulo najmanje 11 osoba.

Makron pričao odvojeno sa Putinom i Zelenskim

UKRAJINA: U ruskom bombardovanju Harkova poginulo najmanje 11 osoba?

U bombardovanju Harkova poginulo je najmanje 11 civila, piše AFP pozivajući se na lokalnog guvernera.

SAD pozvao Amerikance da hitno napuste Rusiju

SAD je pozvao Amerikance da hitno napuste Rusiju, javlja AFP.

Savetnik ukrajinskog ministra: Pregovori završeni

Kako prenosi ruski Interfax, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerščenko rekao je kako su pregovori Rusije i Ukrajine gotovi.

Još nije stigla službena potvrda o odlukama.

Sastanak je trajao duže od tri i po sata.

Međutim, vest je uskoro demantovana, pregovori još traju.

Ko je Volodimir Zelenski?

Volodimira Zelenskog javnost u Ukrajini je prvi put videla u popularnoj seriji i teško da je ko mogao da pretpostavi da gleda budućeg predsednika.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Anonimusi preuzeli odgovornost za sajber napade na ruske medije

Grupa hakera Anonimusi preuzela je danas odgovornost za sajber napad koji je paralizovao portale više ruskih medija, medju kojima državnih agencija, u nastavku sajber napada uperenih poslednjih dana protiv više zvaničkih ruskih sajtova.

Tokom nekoliko minuta portali novinskih agencija TASS, Ria Novosti, dnevnika Komersant i Izvestija, časopisa Forbs Rusija imali su poruku u kojoj se poziva na "okončanje" ruske invazije na Ukrajinu.

-Za nekoliko godina živećemo kao Severna Koreja. Zašto nam je to potrebno? Da bi Putin završio u knjigama istorije? To nije naš rat, zaustavimo ga, navodi se u poruci.

-Ova poruka će biti obrisana i neki od nas će biti otpušteni ili uhapšeni. Ali ne možemo više, dodaje se u tekstu i optužuju novinari tih medija za "ravnodušnost".

Ovi napadi usledili su posle napada koje je ista grupa sprovela u četvrtak protiv sajtova ruske javne televizije RT.

U subotu su sajtovi Kremlja, donjeg doma ruskog parlamenta Dume i ruskog ministarstva odbrane bili oboreni, za šta je takodje odgovornost preuzela grupa Anonimus na tviteru.

Lavrov otkazao put u Ženevu zbog zatvaranja vazdušnog prostora

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je put u Ženevu zato što avion ne bi mogao da prođe kroz vazdušni prostor koji je Evropska unija zatvorila za rusku avijaciju u okviru sankcija Moskvi, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor.

Ranije danas, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Žaharova izjavila je da Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije predvođene ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevu na sastanak UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava.

Rusija zatvara svoj prostor za 27 država

Ruski državni mediji RT objavio je informaciju da je Rusija zatvorila svoj vazdušni prostor za 27 država uključujući Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku.... , saopštila je Federalna agencija za vazdušni transport

Američka ambasada u Minsku prekida sa radom

Američka ambasada u Minsku saopštila je danas da prekida sa radom i naredila je evakuaciju svih zaposlenih. O ovoj odluci izdato je saopštenje

Zahtev Ukrajine: Sve ruske snage da napuste zemlju, uključujući Krim i Donbas

Izveštaji da Ukrajina zahteva da sve ruske snage napuste zemlju, uključujući Krim i Donbas, radi mirovnog sporazuma.

Mariupolj blokiran?

Vojska Donjecka blokirala luku Mariupolj, saopštilo je ministarstvo odbrane.

SAD zatvaraju ambasadu u Minsku

Američki Stejt department u ponedeljak je naredio obustavu rada ambasade u Minsku, a takođe je dozvolio dobrovoljni odlazak zaposlenih u ambasadi SAD u Moskvi koji nisu uključeni u operativni rad, navodi se u saopštenju.

"Stejt department SAD obustavio je aktivnosti naše ambasade u Minsku, Belorusija, i dozvolio dobrovoljni odlazak nekritičnog osoblja i njihovih porodica iz naše ambasade u Moskvi", navodi se u saopštenju.

Ukrajinska mornarica potvrdila da su vojnici sa Zmijskog ostrva živi, Zelenski preneo da su pobijeni

Vojnici sa Zmijskog ostrva su živi ali zarobljeni, saopštila je ukrajinska mornarida na Fejsbuku.

Predsednik Zelenski ranije je tvrdio da su svi ukrajinski marinci i graničari ubijeni, za šta ih je čak posthumno odlikovao.

EU upozorava

EU je upozorila da bi Belorusija mogla da počne da prima rusko nuklearno oružje nakon "veoma opasne" odluke na referendumu da odustane od nenuklearnog statusa zemlje, prenosi AFP.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku je rekao: Znamo šta za Belorusiju znači biti nuklearna. To znači da će Rusija staviti nuklearno oružje u Belorusiju i ovo je veoma opasan put.

Redovi u Kijevu

Posle višednevnog policijskog časa, danas su u Kijevu primećeni ogromni redovi ispred prodavnica hrane.

Ruski mediji po društvenim mrežama šire fotografije ljudi za koje tvrde da satima čekaju da dođu do potrepština.

Stanje pripravnosti

Ruske kopnene, vazdušne i podmorničke snage za nuklearno odvraćanje počele su dežurstvo u pripravnosti sa pojačanim osobljem, obavestio je predsednika Putina ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, izvestio je vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije VV Putina da se, u skladu sa njegovim naređenjem, smene dežurstva komandnih mesta Strateških raketnih trupa, Severna i Pacifička flota i Komanda dalekometne avijacije počele su da izvršavaju borbenu dužnost sa pojačanim osobljem“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski ministar: Desetine mrtvih, stotine ranjenih u Harkovu

Desetine ljudi je poginulo, a stotine ranjeno u masovnom granatiranju ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov u ponedeljak ujutro, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao je da je Harkov masovno gađan i da ima desetine mrtvih i stotine ranjenih, preneo je Gardijan.

"Ceo svet mora da vidi ovaj užas! Smrt okupatorima!", zaključio je savetnik.

U ovoj fazi nije moguće tačno reći koliko je civila do sada ubijeno. Šefica UN kancelarije za ljudska prava Mišel Bačelet izjavila je ranije danas da su najmanje 102 civila ubijena, a da su još 304 osobe povređene.

"Većina ovih civila je ubijena eksplozivnim oružjem sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamenskih raketnih sistema, kao i vazdušne udare. Bojim se da su stvarne brojke znatno veće“, rekla je ona.

Španija predlaže zatvaranje evropskih luka za ruske brodove

Španija je predložila zemljama članicama Evropske unije da zatvore evropske luke za ruske brodove, izjavio je u ponedeljak španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

"Što se tiče pitanja luka i mora — juče sam predložio u ime Španije, a bilo je mnogo zemalja koje su me podržale, pa se nadam da će ova mera biti usvojena narednih dana. Pored zatvaranja evropskog vazdušnog prostora za ruske letove, takođe je [predloženo] da se zatvore evropske luke“, rekao je ministar nacionalnoj radio stanici RNE.

Špansko ministarstvo saobraćaja, mobilnosti i urbane agende potvrdilo je da zemlja namerava da zatvori svoje luke za sva ruska plovila.

Eksplozije u centru Donjecka

Ruski Sputnik prenosi da ukrajinske snage granatiraju severno predgrađe Donjecka. Potvrde ove informacije za sada nema.

Ruski studenti izbačeni sa evropskih univerziteta

Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova navela je da su ruski studenti izbačeni sa evropskih univerziteta zbog situacije sa Ukrajinom i dodala da je razgovarala ruskim ministrom nauke i visokog obrazovanja Valerijem Falkovim o zaštiti njihovih prava, prenosi Sputnik.

"Ministarstvo preduzima mere bez presedana da zaštiti prava ruskih studenata koji su izbačeni sa univerziteta u Francuskoj, Češkoj, Belgiji i drugim evropskim zemljama zbog situacije u Ukrajini. Dogovorili smo se da zajedno obavimo ovaj važan posao", navela je ona.

Fejsbuk obara mrežu dezinformacija usmerenih na Ukrajinu

Fejsbuk i Instagram uklonili su dezinformacionu mrežu usmerenu na ljude u Ukrajini, pošto je njihov vlasnik najavio da blokira pristup medijskim organizacijama u zemlji koje podržava Kremlj.

Platforma Meta Marka Zakenberga saopštila je da je otkrivena "relativno mala" mreža od oko 40 naloga, stranica i grupa na dve platforme društvenih medija.

Mreža je vodila veb-sajtove koji su se predstavljali kao nezavisni novinski entiteti i kreirala lažne ličnosti širom društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub, Telegram, kao i Odnoklassniki i VK u Rusiji, saopštila je Meta.

U postu na blogu, Nathaniel Gleičer i David Agranovič, šef bezbednosne politike i direktor za ometanje pretnji u Meti, rekli su da su mreže vođene iz Rusije i Ukrajine.

Beloruski ministar: Nadamo se da će današnji pregovori biti uspešni

Pregovori, Ukrajina, Rusija
foto: Profimedia

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej obratio se na početku pregovora ruskoj i ukrajinskoj delegaciji. Poželeo im je dobrodošlicu i poručio da mogu da se osećaju potpuno sigurno.

“Dragi prijatelji, predsednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsednikom Zelenskim i predsednikom Putinom. Ovdje se možete osećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost”, rekao je Makej, prenosi CNN.

“Predsednik Lukašenko se iskreno nada da će tokom današnjih razgovora biti moguće pronaći rešenja za sva pitanja ove krize. Svi Belorusi se mole za ovo. Svi predlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, biće razmotreni i apsolutno ispunjeni”, rekao je i dodao: “Radujemo se rezultatima".

Borelj: EU neće dopustiti postavljanje marionetske vlade u Kijevu

Visoki poverenik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borelj rekao je u intervjuu za špansku TVE da Evropska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

"Svi ratovi se završavaju, ali je potrebno videti na koji način. Ne sme se dogoditi, i nećemo dopustiti, da se ovaj završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila deo Sovjetskog Saveza", izjavio je Borelj, inače bivši španski ministar spoljnih poslova.

Odgovor EU

Zvaničnici u Briselu saopštili sui da u što skorije vreme očekuju da im stigne zahtev Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je preneo Gardijan, zvaničnici su naveli i da će "ovo morati veoma brzo da proceni Savet i donese odluku o tome da li da se traži hitno mišljenje od Evropske komisije".

Međutim, šef Evropskog veća Šark Mišel rekao je danas da postoje različita mišljenja i osetljivosti unutar EU o proširenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je hitan prijem Ukrajine u EU.

"Tražimo od Evropske unije da hitno primi Ukrajinu u svoje članstvo pod novom, posebnom procedurom. Siguran sam da je Ukrajina to zaslužila i da je to moguće", rekao je ukrajinski predsednik.

Abramovič posrednik?

Roman Abramovič pokušava da posreduje u mirnom okončanju rata u Ukrajini, rekao je njegov portparol.

Portparol vlasnika Čelsija rekao je da može da potvrdi da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča za podršku u postizanju mirnog rešenja i da od tada pokušava da pomogne.

S obzirom na to šta je u pitanju, molimo vas za razumevanje zašto nismo komentarisali ni situaciju kao takvu ni njegovu umešanost, dodao je potrparol.

Jerusalem post prenosi da je Abramovič u Belorusiji i pomaže u pregovorima Ukrajine i Rusije, na zahtev Ukrajine.

Sastanak ministara odbrane EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost sazvao je sastanak sa ministrima odbrane EU kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini.

Dnevni red će se usredsrediti na "hitne potrebe" i koordinaciju pomoći bloka Ukrajincima, navodi se u tvitu koji je objavio Žozep Borelj.

Ranije je ukrajinski predsednik Zelenski pozvao na hitan prijem zemlje u EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je, kako prenosi Frans pres, tada poručio a postoje "različita mišljenja i osetljivosti unutar EU o proširenju“.

Delegacije za pregovaračkim stolom

Agencija RIA Novosti objavila je navodni snimak dolaska dve delegacije za pregovarački sto.

Dolazak delegacija.

Kremlj: Rusija će prevazići sankcije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će Rusija "preživeti" sankcije Zapada koje su dovele do pada rublje.

Sankcije Zapada Rusiji su teške, ali naša zemlja ima neophodan potencijal da nadoknadi štetu“, rekao je Peskov, a prenosi BBC.

On je dodao da će "danas Putin raditi na ekonomskim pitanjima“ i sastati se sa ključnim ministrima, uključujući ministra finansija i guvernera centralne banke.

U međuvremenu, iz centralne banke je saopšteno da se Moskovska berza danas neće otvarati.

EU očekuje zahtev Ukrajine

EU očekuje svakog trenutka zahtev Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji, a zvaničnici u Briselu su rekli da će "ovo morati veoma brzo da proceni Savet i donese odluku o tome da li da se traži hitno mišljenje od Evropske komisije", prenosi Gardijan.

Da bi Ukrajina postala članica EU, mora da prođe kroz pretpristupni period različite dužine, tokom kojeg zemlja kandidat prilagođava svoje institucije, standarde i infrastrukturu evropskim.

02:17

Ruski vojnici u Lugansku

AI: Osuđujemo rusku upotrebu kasetne municije!

Amnesti internešenel je osudio navodnu rusku upotrebu kasetne municije u Ukrajini, rekavši da napad na predškolsku ustanovu "može predstavljati ratni zločin“.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da je "raketa Uragan kalibra 220 mm bacila kasetnu municiju na obdanište i vrtić Sonečko u gradu Oktirka u Sumskoj oblasti“ u petak.

Iz AI upozoravanju da taj napad može da predstavlja "ratni zločin“.

Amnesti je saopštio da su tri osobe ubijene u napadu, uključujući jedno dete, dok je još jedno dete ranjeno, prenela je PA Media.

Kolona vozila

Kolona vojnih kamiona i terenca snimljena je navodno kako stoji uz put prema granici.

Za sad nemoguće je potvrditi autentičnost snimka, ali pojedini ukrajinski rukovodioci su juče najavljivali da će se Belorusija verovatno priključi ti invaziji na Ukrajinu, što je beloruski predsednik Lukašenko odbacio.

Zelenski: Oslobađamo zatvorenike koji žele da se bore protiv Rusa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će iz zatvora pustiti zatvorenike koji imaju iskustva u borbi i žele da se borei protiv ruske invazije.

"To je teška moralna odluka, ali nužna zbog obrane zemlje", rekao je Zelenski i dodao da će zatvorenike poslati na područja u kojima su najžešće borbe. "Obrana je sada ključna", rekao je on a prenosi Indeks.

Gust saobraćaj iznad Kazahstana

TrT world Now objavio je na svom Tviter nalogu da se broj letova kroz vazdušni prostor Kazahstana se utrostručio na više od 450 nakon evropskih zabrana letova ruskih avio-kompanija, saopštila je navodno kazahstanska kompanija za vazdušnu navigaciju Kazaeronavigacija.

Da li su Rusi počeli da koriste kasetnu municiju?

Na društvenim mrežama pojavio se navodni snimak raketiranja Harkova višecevnim bacačima raketa za koje se osnovano sumnja da je u pitanju VBR tipa Smerč, koji su lanisrali inavodno rakete sa kasetnom bojnom glavom po civilnim ciljevima.

Za sad je nemoguće dobiti potvrdu ove informacije.

Počeli pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije počeli su danas u Pripjatu, na ukrajinsko-beloruskoj granici.

Pre početka pregovora, Ukrajina je iznela svoje zahteve: hitan prekid vatre i povlečanje ruske vojske. Predsednik Volodimir Zelenski zatražio je i hitan primej u EU, prenosi Sputnik.

Zelenski je ranije izrazio sumnju da će pregovori biti uspešni, ali da će im pružiti šansu.

Ukrajinsku delegaciju čine predsednik frakcije "Sluga naroda" David Arakhamia, Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov, Savetnik šefa kabineta predsednika Mihaila Podoliak, Prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, Narodni poslanik Rustem Umerov, Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki.

Delegaciju Rusije, kao je objavio mediji Neksta predstavljaće ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov, poslanik Leonid Slucki, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Vođa delegacije je Vladimir Medinski.

Ukrajina tvrdi da je poginulo više od 5.000 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da je više od 5.000 ruskih vojnika ubijeno u prva četiri dana borbi.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je oko 5.300 ruskih vojnika ubijeno i da su ukrajinske snage uništile 191 tenk, 29 borbenih aviona, 29 helikoptera i 816 oklopnih transportera, prenosi BBC koji ističe da nije bio u mogućnosti da dobije nezavisnu potvrdu ovih tvrdnji.

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

"Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više," rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sednice Saveta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Frančeska Boneli upozorila je danas da se može očekivati i do četiri miliona izbeglih koji traže bezbednost u drugim zemljama.

29:05

OVAKO JE RUSIJA NADMUDRILA ZAPAD Profesorka Mitrović objasnila u čemu je ruska prednost

Litvanija traži od MKS da istraži "ratne zločine u Ukrajini"

Vlada Litvanije najavila je da će zatražiti od tužilaca Međunarodnog krivičnog suda da istraže "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini".

"Svakog dana stiže novi materijal, ali do sada ga imamo dovoljno da podnesemo zahtev“, rekla je litvanska premijerka Ingrida Simonite na televizijskom sastanku kabineta, prenosi Gardijan.

Zelenski pozvao ruske vojnike da dezertiraju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruske vojnike da polože oružje i dezertiraju, prenosi Frans pres.

Borbe u Buči, pregrađu Kijeva ponovo obnovljene?!

Oliver Karol dopisnik ekonomista objavio je fotografiju na kojoj tvrdi da je u Buči ponovo obnovljene borbe i da se iznad naselja vije gust crni dim

Nexta: Premijer Gruzije protiv sankcija Rusiji

Premijer Gruzije je potvrdio da se zemlja neće pridružiti sankcijama protiv Rusije. Više hiljada Gruzijca izašlo je mitinge podrške Ukrajini i zahtevaju od vlade da preduzme akciju protiv Rusije.

Ukrajinska delegacija došla u punom sastavu

Predsednik frakcije "Sluga naroda" David Arakhamia, Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov, Savetnik šefa kabineta predsednika Mihaila Podoliak, Prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, Narodni poslanik Rustem Umerov, Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki

Objavljen spisak ruske delegacije

Delegaciju Rusije, kao je objavio mediji Neksta predstavljaće ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov, poslanik Leonid Slucki, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Vođa delegacije je Vladimir Medinski.

Novo obraćanje Zelenskog

Kada sam planirao da postanem predsednik rekao sam da je svako od nas predsednik. Jer smo svi odgovorni za našu držvu. Za našu prelepu Ukrajainu. A sada smo svi ratnici... I uveren sam da ćemo svi pobediti, poručio je Zelenski.

Ukrajini stiže oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će NATO i njihovi saveznici poslati PVO projektile, antitenkovsko oružje, kao i humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Vazdušna uzbuna u Kijevu

Sirene za vazdušni napad odjekuju Kijevom a vlasti su pozvale stanovnike da bez preke potrebe ne napuštaju svoje domove i skloništa.

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je ranije danas ukrajinske civile da se evakuišu iz Kijeva, ističući da je otvoren koridor za izlazak stanovnika.

"Civili mogu da izađu auto-putem prema Vasilkovu, gradu oko 20 kilometara jugozapadno od glavnog grada. Taj smer je otvoren i bezbedan", poručeno je iz Moskve.

Mariupolj pod opsadom

Stanovnici Mariupolja jutros su rekli da je lučki grad na Azovskom moru opkoljen od strane ruskih snaga i pod teškim napadom.

Nisu mogli da potvrde da su se ruski marinci iskrcali na obalu i zauzeli luku, dom male ukrajinske flote i komandnog broda Donbas.

"Čujemo avione na nebu. Oblačno je i ne možemo da kažemo da li ima naših ili Rusa“, ​​rekao je Anatolij Lozar jutros za Gardijan.

On je rekao da su ruski ratni avioni bombardovali selo Širokinje, 20 kilometara zapadno od Mariupolja, a ukrajinski vojnici su ranjeni.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Zelenski ponovo zatražio hitan prijem Ukrajine u EU

Uoči početka mirovnih pregovora, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je pozvao EU da primi Ukrajinu u članstvo po posebnom postupku.

"Apelujemo na Evropsku uniju da hitno primi Ukrajinu po novom postupku“, rekao je Zelenski, a prenosi CNN. "Zahvalni smo partnerima što su uz nas. Ali naš cilj je da budemo sa svim Evropljanima i da budemo jednaki sa njima. Siguran sam da to zaslužujemo. Siguran sam da je to moguće."

Zelenski je rekao da je u nedelju razgovarao sa predsednicima Portugala, Litvanije, Francuske i Poljske, kao i premijerima Belgije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva. "Podrška našoj antiratnoj koaliciji je bezuslovna i bez presedana“, rekao je Zelenski.

Peking o isključivanju Rusije od SWVIFT-a

Kina ne odobrava upotrebu sankcija kao sredstva za rešavanje sukoba, izjavio je u ponedeljak portparolka ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema i protivi se unilateralnim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu“, rekla je Vang novinarima na pitanje o stavu Pekinga o isključenju Rusije iz platnog sistema SWIFT.

Komentarišući mogućnost da se kineske kompanije pridruže sankcijama protiv Rusije, Vang je rekla da Peking zahteva da SAD ne narušavaju legitimna prava i interese Kine i drugih strana u rešavanju ukrajinskog pitanja.

"Kina podržava i ohrabruje sve što doprinosi mirnom rešavanju situacije u Ukrajini. Ukrajina treba da postane spona između Istoka i Zapada, a ne granica konfrontacije između velikih sila", rekla je ona i pozvala sve strane na pregovore.

Pored toga, portparolka je rekla da će Rusija i Kina nastaviti normalnu trgovinsku saradnju u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Zelenski: Poenta današnjih pregovora je momentalan prekid vatre

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se uoči početka pregovora ruskih i ukrajinskih delegacija u Belorusiji rekavši da su glavne tačke razgovora momentalan prekid vatre i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Rusi pohrlili na bankomate

Rusi su navodno pohrlili na bankomate nakon što je Zapad uveo Rusiji ekonomske i finansijske sankcije, uključujući izbacivanje dela ruskih banaka iz SWIFT-a i zamrzavanje finansija Ruske centralne banke, Rusi su pohrlili na bankomate.

Niko nije potvrdio autentičnost snimka.

Ukrajinska delegacija stigla na mesto sastanka

Sputnik prenosi da je petočlana ukrajinska delegacija stigla na mesto sastanka sa ruskim predstavnicima u Belorusiji.

Razgovori bi trebalo da počnu oko 10 časova.

Kako navodi agencija UNIAN, u delegaciji su lider partije Sluga naroda David Arahamija, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki.

Rusija je zainteresovana za postizanje sporazuma koji je u interesu obe strane u razgovorima sa Ukrajinom, izjavio je ruski pregovarač Vladimir Medinski.

Demanti: Ruske snage nisu zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" demantovala je danas navode da su Oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom Žaporožje, javlja agencija Interfaks.

Prethodno je portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ruske snage kontrolišu područje oko nuklearne elektrane, preneo je Rojters.

Žaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Britanija pooštrava sankcije

Velika Britanija uvodi dodatne sankcije Rusiji, i zabraniće britanskim subjektima da preduzimaju finansijske transakcije koje uključuju Rusku centralnu banku, Ruski fond nacionalnog bogatstva i rusko ministarstvo finansija, saopštila je vlada u Londonu.

Britanija će tokom nedelje usvojiti i dodatne mere, najavljuje se u saopštenju.

Ukrajinske specijalne službe planiraju sabotažu u Rusiji?

Ukrajinske specijalne službe navodno pokušavaju da iskoriste svoje sunarodnike za sabotažu u Rusiji, saopštio je FSB.

Ove tvrdnje, koje je preneo Sputnik, nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Belorusija izglasala: Rusija može da postavi nuklearno oružje i na njenoj teritoriji

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Više čitajte OVDE

Pentagon želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom

Pentagon navodno želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom u svetlu situacije u Ukrajini, sličan onom koji je postojao kada je Sirija 2015. godine bila u fokusu, prenosi Politiko pozivajući se na izvore u američkom Ministarstvu odbrane.

"Rekli smo Rusima da smatramo da je potreban kanal na operativnom nivou... kako bismo izbegli pogrešne procene“, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Sud UN u Hagu dobio tužbu Ukrajine protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters.

"Rusija mora biti odgovorna za manipulisanje pričom o genocidu, kako bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku suda kojom se naređuje Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a očekujemo da suđenje počne sledeće nedelje" izjavio je ranije predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Međunarodni sud pravde u Hagu zvanično je potvrdio da je primio tužbu Ukrajine, ali nije rečeno kada će ovaj slučaj biti razmatran.

Pregovori počinju oko 10 časova

Bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk rekao je da ukrajinska delegacija stiže na pregovore sa rusima poljskim helikopterom i da bi pregovori trebalo da počnu za sat i po. Oko 10 po CET vremenu.

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, rekao je Sputnjiku pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

"Upravo smo dobili informaciju da će stići za oko sat vremena, prema tome sešćemo za pregovarački sto u 12.00 (10.00 časova po srednjeevropskom vremenu)“, rekao je Medinski.

"Nisam ovlašćen da otkrivam sastav ukrajinske delegacije pre nego što sednu za pregovarački sto. Naravno, imamo odgovarajuće informacije. Radi se o prilično visokom nivou (delegacije)“, dodao je on.

Takođe je rekao da je mesto gde će se održati pregovori dogovoreno sa ukrajinskom stranom i da se nalazi u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije "veoma komplikovana“, te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.

Veći deo Mariopolja miniran?

Zvanični predstavnik vojske DNR Eduard Basurin rekao je da su Oružane snage Ukrajine navodno minirale veći deo Mariupolja i da stanovnike drže kao taoce.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Ključnih 24 sata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je britanskom premijeru Borisu Džonsonu rekao da su naredna 24 sata ključna za Ukrajinu. Portparol britanske vlade preneo je da je Džonson pohvalio Zelenskog i poručio mu da mu stiže pomoć s Ostrva.

Šta usporava rusku vojsku? Britanci znaju...

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napredovanje Rusije prema Kijevu usporeno logističkim neuspesima i žestokim ukrajinskim otporom.

"Najveći deo kopnenih snaga (predsednika Vladimira) Putina ostaje više od 30 km severno od Kijeva, njihovo napredovanje su usporile ukrajinske snage koje brane aerodrom Gostomel, ključni ruski cilj prvog dana sukoba. Logistički neuspesi i uporni ukrajinski otpor nastavljaju da frustriraju rusko napredovanje", navodi britansko ministarstvo.

Teške borbe se nastavljaju oko Černihiva, grada na severu Ukrajine, i grada Harkova na severoistoku zemlje, objavilo je ministarstvo obrane na Tviteru i navelo da oba grada ostaju pod kontrolom Ukrajine.

Rusi sa druge strane tvrde da nadmoćno napreduju ka Kijevu.

Ruska vojska: Civili mogu slobodno da napuste Kijev

Ruska vojska objavila je da "civili mogu slobodno da napuste Kijev".

"Svi civili iz grada su slobodni da ga napuste, ukoliko žele.... duž auto-puta Kijev - Vasilkiv. Taj pravac je otvoren i bezbedan", stoji u saopštenju ruske vojske.

Istovremeno je saopšteno da je ruska avijacija osvojila vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine.

Kako je rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u protekla 24 časa uništile osam borbenih vozila Buk M-1, kontrolne stanice PVO sistema S-300 i Buk M-1, tri radio-tehničke pozicije sa stanicama P-14 i četiri borbena aviona na zemlji i jedan u vazduhu. Ruska vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad područjem oko nuklearke Zaporožje, dodao je Konašenkov. Prema njegovim rečima, radnici nuklearne elektrane nastavljaju sa radom na održavanju objekata i kontroli radioaktivne situacije u normalnom režimu. Radioaktivnost je normalna, naglasio je on. Kremlj poslao plaćenike da ubiju Zelenskog?

Britanski list Tajms prenosi da je paravojna formacija Vagnerova grupa navodno dobila naređenje iz Kremlja da ubije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge zvaničnike, kao i da su mirovni pregovori u Belorusiji "laž".

Više o tome čitajte OVDE.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Tajms
foto: Printscreen/The Times

NATO iz Poljske pruža podršku Ukrajincima

Po društvenim mrežama kruži informacija da je E3 NATO snaga krenuo ka istočnoj Poljskoj kako bi pružio Ukrajincima podršku u vidu ranog upozoravanja na napad i radarske kontrole.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Policijski čas u Harkovu

Danas će u Harkovu od 15 časova po lokalnom vremenu biti uveden policijski čas zbog velikog broja diverzantskih grupa u gradu, rekao je guverner Oleh Sinehubov.

Vatikan: Sremni smo da olaksamo dijalog

Vatikan je spreman da "olakša dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin.

Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da "uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

Rusija povećava stope na 20 odsto

Ruska centralna banka povećala je kamatne stope na 20 odsto sa 9,5 odsto nakon što je rublja u ponedeljak pala na 40 odsto usled zapadnih sankcija.

Ukrajinska vojska: Ruska ofanziva usporava

Ukrajinska vojska tvrdi da ofanziva ruskih trupa usporava, prenosi Frans pres.

"Usporena je ofanziva ruskih okupatora, ali još uvek pokušavaju da napredujui u nekim područjima", saopštila je ukrajinska vojska.

Samoproglašena DNR navodno obustavila opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi Sputnik.

Ukrajina: Belorusija će se uključiti u rusku invaziju

Posle tvrdnji neimenovanog američkog zvaničnika za AP da će Minsk poslati svoje vojnike u Ukrajinu da se pridruže Rusima, oglasio se i zvaničnik ukrajinske vlade koji je to potvrdio.

Ukrajinski obaveštajci sugerišu da "Belorusija pokazuje spremnost za direktno uključivanje u rusku invaziju", rekao je neimenovani zvaničnik ukrajinske vlade za CNN.

Predsedik Aleksandar Lukašenko su je dozvolio Rusima da koriste belorusku teritoriju kako bi sa nje slali snage u Ukrajinu.

Američka ambasada u Ukrajini poziva Amerikance da odu, upozorava na 30-časovno čekanje na graničnim prelazima

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je kasno sinoć da je bezbednosna situacija u celoj zemlji "i dalje nepredvidiva, sa aktivnim borbama u mnogim gradovima i drugim lokacijama“.

"Uslovi se mogu pogoršati jer se vojni napadi Rusije nastavljaju u različitim delovima zemlje bez ikakvog upozorenja“, navodi se u saopštenju i pozivaju tamošnji Amerikanci da "sada odu koristeći privatne dostupne opcije prevoza ako je to bezbedno“.

Ambasada je upozorila da putevi mogu biti zakrčeni, izloženi borbenim dejstvima i da je infrastruktura poput mostova možda uništena ili oštećena u borbama. "Sklonište u mestu boravka može da bude najbolja opcija za neke“, navodi se.

Ambasada je preporučila građanima da pređu u Mađarsku, Rumuniju i Slovačku ako je moguće, upozorivši da su granični prelazi u Poljskoj i Moldaviji ozbiljno zakrčeni i da su neki prijavili i po 30 sati čekanja na granici.

Dalaj lama poziva na mir

Dalaj lama pozvao je na mir i uzajamno razumevanje i poručio da je "duboko ražalošćen konfliktom u Ukrajini".

"Rat je zastareo. Rešenja bez nasilja su jedini način", poručio je u izjavi koju su objavili svetski mediji.

Moskovska berza odložila početak trgovanja

Moskovska berza startovaće jutros kasnije trgovanje na deviznom tržištu i na tržištu novca, tri sata kasnije od uobičajenog vremena otvaranja za devizno tržište, i obustaviće trgovanje na deviznom repo tržištu, saopštila je berza.

Ova vest stiže u trenutku kada je ruska rublja u ponedeljak pala na najniži nivo u istoriji, a dolar je skočio u odnosu na skoro sve konkurente nakon što su zapadne zemlje najavile nove sankcije kako bi kaznile Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Ruska centralna banka potvrdila je u ponedeljak da je naredila brokerima da obustave izvršavanje svih naloga stranih pravnih i fizičkih lica za prodaju ruskih hartija od vrednosti.

Banka je takođe u saopštenju navela da tek treba da odluči da li će u ponedeljak otvoriti druga tržišta osim tržišta valuta i novca.

Vazdušna uzbuna

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u više ukrajinskih gradova.

Dopisnik BBC iz Kijeva javlja da su sirene zbonile u Čerkasju, Dnjipru, Harkovu, Vinjtsji, dok Kijev independent navodi da su sirene za vazdušnu opasnost aktivirane i u Lugansku i Žitomiru.

Zaharova: UN ne mogu da omoguće dolazak Rusa u Ženevu

"Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije predvođene ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevu na sastanak UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava. To je odgovor generalnog sekretara UN", izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a preneo TASS.

Zaharova je podsetila da su ruski susedi i Evropska unija zatvorili njihov vazdušni prostor za ruske avione.

Raste podrška Zelenskom

Volodimir Zelenski
foto: AP

Preko 90 odsto Ukrajinaca kaže da podržava predsednika Vladimira Zelenskog, prema anketi koju je ovog vikenda sprovela grupa Rejting.

Prema podacima prikupljenim od dve hiljade ispitanika iz cele Ukrajine, 91 odsto je podržalo Zelenskog, samo 6 odsto je reklo da ga ne podržava, a 3 odsto je ostalo neodlučno.

Podrška je trostruko veća u odnosu na decembar prošle godine. Na pitanje o šansama da Ukrajina može da odbije ruski napad, 70 odsto je reklo da veruje da je to moguće.

Stanovnici Krima i područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini isključeni su iz ankete, navodi BBC

Bolsonaro: Sudbina naroda u rukama komičara

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro ocenio je da je narod Ukrajine stavio svoju sudbinu u ruke komičara, prenosi BBC.

Bolsonaro je odbio da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši da su Brazil i Rusija "praktično, bratske nacije".

"Nećemo zauzimati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomoći kako god budemo mogli. Veliki deo Ukrajine govori ruskim jezikom", naglasio je Bolsonaro.

Ovde će se održati pregovori

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografiju mesta održavanja današnjih pregovora Rusije i Ukrajine.

"U Belorusiji je sve spremno da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine. Čeka se dolazak delegacija“, navelo je ministarstvo u tvitu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nije uveren da će biti postignut napredak, ali da će pokušati.

"Iskreno ću reći, kao i uvek, da ne verujem u rezultat ovog sastanka“, rekao je on. "Ali hajde da pokušamo, da nijedan građanin Ukrajine ne bi sumnjao da sam ja, kao predsednik, pokušao da zaustavim rat kada je uopšte postojala šansa".

Eksplozije jutros u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija. U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters. Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

Ofanziva na Kijev

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine nastavljena je rano jutros. Navodno, severno od Kijeva ruska vojska je pokušala da izgradi pontonski most za prelazak preko reke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske i dodao da su Rusi neuspešno pokušali da zauzmu grad Irpin nedaleko od Kijeva.

Projektil u zgradu

Ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Belorusijom. Za sada nema potvrde ni detalja ovog incidenta.

Ruski gubici

Ukrajinska vojska saopštila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4500 vojnika, kao i da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni. Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tekom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

Kijev se otvara

Ukrajinska novinska agencija javlja da u 8 sati po lokalnom vremenu prestaje policijski čas i da se otvaraju prodavnice, a i metro koji služi i kao sklonište od bombardovanja.

Rublja pala 26 posto posle sankcija Zapada

Ruska rublja pala je 26 posto nakon što su SAD i druge zapadne zemlje blokirale rusku centralnu banku ijoš neke ruske banke iz SWIFT bankarskog sistema. Analitičari upozoravaju da je to rekordan pad rublje.

Raste cena nafte

Na londonskom tržištu je u četvrtak, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, cena barela nafte skočila znatno iznad 100 dolara, prvi put nakon više od sedam godina, ali se u petak ponovno spustila ispod te psihološki važne granice.

Analitičari procenjuju da će se cena barela u Londonu verovatno zadržati oko nivoa od 100 dolara sve dok Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), američke kompanije koje naftu vade iz škriljaca ili Iran ne osiguraju alternativu ruskoj nafti i ne plasiraju na tržište više barela.

Ukrajinske žrtve

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u ruskoj invaziji do sada ubijena 352 ukrajinska civila, uklučuju 14 dece.

Ministarstvo je objavilo da je 1684 osoba ranjeno, uključujući 116 dece.

SAD očekuju da će Belorusija danas poslati svoje vojnike u Ukrajinu

Agencija AP prenela je izjavu neimenovanog visokog američkog zvaničnika koji je rekao da obaveštajne službe očekuju da će Belorusija već danas poslati svoje vojnike u Ukrajinu.

Zapovednik odbrane Kijeva: Rusi više puta pokušali da probiju odbranu grada, bez uspeha

Zapovednik obrane Kijeva, general pukovnik Aleksandar Sirski rekao je da je "neprijatelj nastavio dap okušava da probije obranu Kijeva. U više navrata ruske trupe pokušale su juriši na predgrađe glavnog grada. Sva kretanja neprijateljskih snaga bila su pod kontrolom, a odluke su donete na vreme. U glavnom gradu naše domovine situacija je pod kontrolom. Svi pokušaji ruskih okupacionih trupa da postignu cilj su propali", naveo je on.

"Ruske trupe su demoralisane i iscrpljene. Pokazali smo da možemo da zaštitiimosvoj dom od nepozvanih gostiju", zaključio je Sirski.

Ukrajinski ministar odbrane: Rat je postao evropski

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je rat u Ukrajini postao "evropski"

"Rat je postao evropski. Napokon je to i Evropa shvatila. Pola Evrope već skuplja, pakuje, nosi oružje i opremu. Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao. Evropa je već pružila privremeno utočište desetinama hiljada onih koje želimo najviše da spasimo – našim mališanima i njihovim majkama. Bez ikakvih formalnosti. Kao svojim najrođenijim. Sada stvarno nemamo granicu na zapadu. Ali podrška je i na jugu i na Dalekom istoku i iza Atlantika", naveo je on i poručio "Ukrajina će pobediti!"

Fon der Lajen: EU želi Ukrajinu kao članicu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u razgovoru za Juronjuz da EU želi Ukrajinu u svom okrilju

"Oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok", rekla je ona.

Vazdušna uzbuna u Kijevu

U Kijevu su se rano jutros oglasile sirene za vazdušnu uzbunu.

Borelj:Nove mere EU, 500 miliona evra za naoružavanje Ukrajine

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podrzao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatski angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

"Odlučili smo da iskoristimo nase mogućnosti da obezbednimo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrednosti od 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo, zaštinu opremu. Sve to će biti finasirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond", rekao je Borelj.

Aeroflot otkazuje sve letove ka evropskim destinacijama

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama.

Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Blinken:Sankcije će ograničiti sposobnost Rusije da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

Bonus video:

04:18

RUSKA DOLINA SMRTI: Pogledajte snimke Buče, koja je postala ukrajinski Grozni

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track