AMBASADOR SRBIJE ACA JOVANOVIĆ: U Ukrajini ostalo tek 30 Srba! Smirujem bračni par iz Beograda, u skloništu su i imaju hrane
Foto: Profimedia, Kurir TV

pre sukoba tamo ih je bilo oko 300

AMBASADOR SRBIJE ACA JOVANOVIĆ: U Ukrajini ostalo tek 30 Srba! Smirujem bračni par iz Beograda, u skloništu su i imaju hrane

Društvo -

Srbin sa ženom Ukrajinkom i dvoje dece želi da pođe kolima u Srbiju

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da pre sukoba u toj zemlji bilo ukupno oko 300 Srba, a da ih je ostalo tek deseti deo.

"Stalno razgovaramo sa našim ljudima koji su ovde. Bračni par iz Beograda je u hotelu, u skloništu su imaju hranu, smirujem ih i dajem savete", rekao je za Večernje novosti Jovanović.

Kako je naveo, u kontaktu je sa jednom porodicom koja u Kijevu ima restoran, a javio mu se još jedan čovek koji živi u Ukrajini, ima ženu Ukrajinku i dvoje dece, i želi da dođe u Srbiju.

"Želi autom da krene ka Srbiji. Rekao sam mu da to ne čini nikako do danas posle policijskog časa, pa ćemo onda da procenimo situaciju", rekao je Jovanović koji je i dalje u Kijevu.

On je naveo da Ukrajinci žive u svojim kućama i stanovima, na zalihama koje imaju, prodavnice su poluprazne, ne idu kamioni za snabdevanje.

Sve činimo da pomognemo vozačima kamiona da izađu iz Ukrajine

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je danas da je ambasada u kontaktu sa vozačima kamiona iz Srbije koji ne mogu da izadju iz Ukrajine i da se sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim ministarstvom spoljnih poslova.

"Mi već četiri-pet dana na graničnim prelazima na izlasku ih Ukrajine, imamo problem. U Djakovu imamo na graničnom prelazu 44 vozača kamiona, pet-šest kilometara ispred Djakova još 30 kamiona", rekao je Jovanović za TV Pink, navodeći da ima još takvih slučajeva. Prema informacijama koje dobija ambasada Srbije u Kijevu, oni imaju "odredjenu količinu hrane i vode", ali je problem što je velika nestašica goriva tako da i tamo gde ga ima mogu da dobiju samo do 20 litara.

"Oni vozači kamiona koji su krenuli ; prema Rusiji i Belorusiji vraćeni su jer ne mogu da izadju u tom pravcu tako da i oni moraju da se vrate. Javljaju nam se i vozači koje je policija skrenula ka parkinzima. Sa svima njima smo u kontaktu", rekao je Jovanović. On je naveo da je prethodna noć u Kijevu bila mirnija u odnosu na ranije, da je u 8 prestao policijski čas i da sad ulicama Kijeva prolaze neka vozila, ali u manjem broju.

"Uspeli smo juče kolima ambasade sa diplomatskim tablicama nakratko da odemo do prodavnice. Kolega je uzeo poslednji karton jaja, kupili smo suhomesnato i nešto brašna. Mleka i hleba odavno nema", rekao je ambasador.

Kako je objasnio, on i još trojica službenika žive u ambasadi Srbije, mese hleb, prate vesti i situaciju.

"Navikli smo na ove zvuke, detonacije, sve smo to u Srbiji prošli za vreme bombardovanja 1999. godine", rekao je Jovanović.

Kurir.rs/Beta/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track