04:18

RUSKA DOLINA SMRTI: Pogledajte snimke Buče, koja je postala ukrajinski Grozni

upitno

ZAPADNI ANALITIČARI: Ako Ukrajinci izdrže još samo par dana Rusi su gotovi! Evo zašto!

Planeta -

Ukrajinci bi mogli da „pokrenu tok“ rata ako izdrže još nekoliko dana dok ruske trupe pokušavaju da zauzmu Kijev, rekao je evropski stručnjak za odbranu.

Edvard Arnold, naučni saradnik Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (Rusija), rekao je da, iako Rusija očekuje da će zauzeti Kijev u roku od dva do tri dana, „uzorni“ otpor Ukrajinaca znači da će grad još uvek biti zauzet od strane trupa Vladimira Putina.

„Iz ruske perspektive, oni bi želeli da zauzmu Kijev u roku od dva ili tri dana i iskoriste tu psihološku prednost da slome volju Ukrajinaca za borbu“, rekao je Arnold.

„Što Ukrajinci duže mogu da izdrže, Rusi postaju sve očajniji".

Arnold je rekao da ruska kombinovana strategija do sada nije dala brze rezultate koje se Kremlj nadao da će dobiti, jer je invazija sa dve ose - severoistočne i južne - otežavala koncentrisanje vatrene moći.

Ukrajina, Kijev
foto: screenshot

Savetnik ukrajinskog predsednika rekao je da je oko 3.500 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u poslednja četiri dana. Zapadni zvaničnici su rekli da su obaveštajni podaci pokazali da Rusija trpi veće žrtve nego što se očekivalo i da se njeno napredovanje usporava.

Rusija je u četvrtak započela invaziju na Ukrajinu, za koju je Putin tvrdio da nije imala za cilj da okupira, već da „demilitarizuje“ i „denacifikuje“ zemlju – uprkos tome što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski Jevrejin koji je izgubio rođake u holokaustu.

Ukrajina se bori za oružje, a ljudi u glavnom gradu Kijevu sklonili su se u baze i podzemne stanice kako bi izbegli raketne napade i ulične borbe.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je zauzelo Melitopolj, grad od 150.000 stanovnika, iako Ukrajina nije komentarisala i Velika Britanija je dovela u sumnju taj izveštaj. Takođe se navodi da su ruske snage ušle u drugi po veličini ukrajinski grad Harkov.

Govoreći o tome kako glavni cilj Moskve ostaje „da promeni vladu u Ukrajini i i dalje zadrži kontrolu“, gospodin Arnold je rekao da je Rusija možda želela da izbegne „neselektivno ubijanje civila u prvoj fazi“ jer bi to značilo „drugu fazu kontrolisati zemlju je mnogo teže”.

Ali njegov „neverovatno spor” napredak znači da bi se njegova taktika sada mogla promeniti kako bi gađala populacione centre – počevši, kako je rekao, drugu fazu invazije.

„Rusi, da bi sada vratili brzinu i tempo svoje operacije, moraće da budu mnogo krvaviji i neselektivniji u pogledu načina na koji se bore“, rekao je Arnold, koji je nekada služio u vojsci.

Ali to bi zauzvrat „moglo da podstakne ukrajinsku odlučnost. Zato je sada druga faza, ovo je značajna i krvava borba za ulice ukrajinskih naseljenih centara.

Ukazujući na to kako Ukrajina sada ima procenjenu vrednost municije za nedelju dana, gospodin Arnold je rekao da Zapad treba da učini „sve što može“ da obezbedi oružje što je pre moguće, jer bi još nekoliko dana otpora moglo da znači da se „narativ potpuno menja“ sa padom ruskog morala.

„Ukrajina je još uvek u veoma teškoj poziciji, ali još uvek postoje male, male šanse za nadu da, ako izdrže narednih nekoliko dana, Rusija neće moći da prođe kroz strategiju za celu zemlju, ili je malo verovatno da će moći.”

To bi moglo da dovede do rekonstruisanja elemenata ukrajinskih snaga na zapadu, što bi moglo da se završi kao „veoma dug, dugotrajan sukob, što je upravo ono što Rusi nisu želeli“

Kurir.rs/inews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track