05:58

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Putin hteo da nas okupira za 2 dana, Rusi očekivali da ih narod dočeka sa cvećem VERUJEM U POBEDU

ukrajinska kriza

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Putin hteo da nas okupira za 2 dana, Rusi očekivali da ih narod dočeka sa cvećem VERUJEM U POBEDU

Planeta -

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič naglasio je da se njegova zemlja uspešno brani od invazije Rusije i da ruska vojska na svakom koraku nailazi na snažan otpor lokalnog stanovništva.

Aleksandrovič se osvrnuo i na jučerašnje petosatne pregovore dve strane u Belorusiji koji su se završili bez epiloga.

- Bilo je teško. Naš cilj je ostvaren. Tražimo da se ruska vojska povuče i to će odmah prekinuti rat. Važno je reći da tokom i posle pregovora ruska vojska nije prekinula da napada Ukrajinu i to uglavnom civilne objekte. Sad kad vide da ne mogu da ostvare ništa u svojoj zlobi slepo pucaju na civilne objekte. Videli smo rezultat bombardovanja Harkova sinoć - rekao je Aleksandrovič u jutarnjem programu Kurir televizije.

Oleksandar Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

Ambasador je dodao da nije poznato kad će biti nastavljeni pregovori.

- Hoćemo da to bude što brže. Mi smo uvek spremni za pregovore. Sačekaćemo dan-dva - rekao je Aleksandrovič.

Osvrnuo se i na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je cilja vojne akcije "demilitarizacija i denacifikacija" Ukrajine.

- Pravi fašisti obično glasno kažu da treba da se borimo protiv fašista. Ukrajinska vojska se ne nalazi na teritoriji Rusije nego je obrnuto. Uspešno se branimo zbog ukrajinskog naroda. Rusi su očekivali da će im narod ići u susret sa cvećem u rukama. Svaka vojska mora da se odmori i da zna kud ide. Ruski vojnici objavljuju na svojim mrežama da nemaju nikakvu podršku stanovništva. Niko nije bežao ka Rusiji nego prema Poljskoj i Rumuniji - rekao je ambasador.

Ukrajina prema njegovim rečima dobija podršku iz celog sveta.

Oleksandar Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

- Što se duže Ukrajina bori to jača i podrška celog sveta. Nijedna zemlja sinoć na Generalnoj skupštini UN nije podržala Rusiju osim Belorusije. Rusi mešaju laž i istinu da se ne bi znalo šta se tačno dešava. Ne može Rusija da prevari svet više puta - rekao je Aleksandrović.

Dodaje da je sada mnogo veći optimista nego što je bio nakon napada Rusije.

- Jedino mi je žao što ginu civili. To je najteže. Verujem u konačnu pobedu Ukrajine baš zbog toga što se ceo narod bori protiv Rusije. Ukrajina nije pala za dva dana. Putin je hteo da zauzme Ukrajinu za dva dana jer 27. februara slave dan vojske za specijalne operacije. Svet vidi da se Ukrajina bori. To je bilo iznenađenje za agresora. Treba da završimo taj rat pobedom Ukrajine - rekao je ambasador.

Aleksandrovič je demantovao navode da je razrušen centralni trg u Kijevu itvrdi da ruska strane neprestano širi dezinformacije.

Oleksandar Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

- Pre neki dan su Rusi prikazali da hiljade padobranaca pada u Harkov, ali to je bio snimak sa nekog vazdušnog šoua iz 2016. godine. Putin vidi da ništa ne pomaže pa baca svoju vojsku kao topovsko meso. Tako se desilo i u Drugom svetskom ratu i u ratu protiv Finske. Već oko 5.700 ruskih vojnika je poginulo. Nisu uspeli i neće uspeti. Ruskoj vojsci je prekinuta komunikacija. Namerno ubijaju lokalne stanovnike - rekao je ambasador.

Dodaje da očekuje da će Ukrajina nakon molbe predsednika Volodimira Zelenskog po ubrzanoj proceduru biti primljena u EU.

Putin
foto: Printscreen/RTS

- Ukrajina ne brani samo sebe već gubi živote i za evropske vrednosti. Osam zemalja se već izjasnilo da će podržati inicijativu. Ne znam kako će to tehnički izgledati, ali sam siguran da ćemo uskoro dobiti status kandidata za članstvo - rekao je ambasador.

Aleksandrovič smatra da će se sukob preliti i na sledeće generacije.

- Neće biti kontakata Ukrajine i Rusije nekoliko sledećih generacija. Imam mnogo prijatelja u Rusiji. Svi mi kažu da smo dobili nož u leđa još pre osam godina - rekao je Aleksandrović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Bonus video:

11:16

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Ubijeno 800 ruskih vojnika, radijacija kod Černobilja iznenada povećana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track