BAJDENOVA NEODLUČNOST IŠLA RUSIMA NA RUKU! Ričard Grenel: Sadašnji predsednik SAD je poništio ključnu Trampovu odluku!
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC, EPA-EFE/SARAH SILBIGER

bruka

BAJDENOVA NEODLUČNOST IŠLA RUSIMA NA RUKU! Ričard Grenel: Sadašnji predsednik SAD je poništio ključnu Trampovu odluku!

Planeta -

Slabe poruke i politika predsednika Džoa Bajdena u vezi sa gasovodom Severni tok 2 odigrali su ulogu u odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu 24. februara, sugerisao je bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel u nedavnom intervjuu.

„Ovo je katastrofa... Nismo morali da dovedemo do ove situacije“, rekao je Grenel za Epoh Tajms.

Grenel, bivši američki ambasador u Nemačkoj, rekao je da veruje da je odluka Bajdenove administracije u maju 2021. da ukine sankcije kompaniji koja stoji iza ruskog gasovoda Severni tok 2 prema Nemačkoj i njenom izvršnom direktoru, uticala na Putinovu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu.

„Ovo je užasna situacija koja se razvila jer je Džo Bajden toliko slab i više puta je poručio da će donositi odluke i da neće razmišljati o posledicama“, rekao je on.

„Bajdenova administracija je ukinula sankcije sa gasovoda Severni tok 2. Gasovod Severni tok 2 je najuticajniji projekat koji Rusi imaju. Trampova administracija je to sankcionisala. Nije bio u funkciji.”

Projekat predstavlja investiciju od 11 milijardi dolara iz Rusije koja bi, ako bude sertifikovana, prenosila 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku svake godine.

Prošle godine, u izveštaju Stejt departmenta koji je poslat Kongresu zaključeno je da su Severni tok 2 AG – kompanija koja stoji iza gasovoda – i njen izvršni direktor, Matijas Varnig, Putinov saveznik, bili angažovani u aktivnostima koje su podložne sankcijama. Ali državni sekretar Entoni Blinken odmah se odrekao tih sankcija, rekavši da je to u nacionalnom interesu SAD.

Bajden je 23. februara prešao da objavi nove sankcije Severnom toku 2 AG i njegovim korporativnim službenicima „kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini“.

0643419640, Severni tok 2, gasovod
foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

„Kao što sam jasno rekao, nećemo oklevati da preduzmemo dalje korake ako Rusija nastavi da eskalira“, rekao je predsednik u saopštenju, najavljujući mere.

Ruski zvaničnici „isključuju i uključuju energiju kad god žele da stvore uticaj“, rekao je Grenel. „Već znamo da Rusi to rade".

„I tako najveća ekonomija u Evropi, Nemci, ne bi trebalo da bude u poziciji da može da bude pod uticajem Rusa. I trenutno su sa ovim gasovodom Severni tok 2.

„Ovo je neuspeh epskih razmera“, nastavio je Grenel.

„Ne bismo bili u ovoj situaciji da je Donald Tramp predsednik, da imamo predsednika koji zaista razmišlja o tome šta se dešava“, dodao je on. „Postoje implikacije za vaše odluke. Kada odustanete od sankcija na gasovodu Severni tok dva, nemojte se iznenaditi što osnažujete Ruse.

Bajden je u međuvremenu u ponedeljak umanjio strahove od nuklearnog rata sa Rusijom, nakon što je Putin rekao da je u nedelju rekao da je stavio ruske snage za nuklearno odvraćanje u „visoku pripravnost“.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u ponedeljak da Sjedinjene Države neće pokušati da eskaliraju retoriku protiv Rusije u svetlu očigledne povećane nuklearne pretnje.

„Važno je zapamtiti – čak i tokom poslednjih nekoliko meseci i godina – kada smo imali značajna neslaganja sa Rusijom po nekoliko pitanja, Sjedinjene Države i Rusija su se dugo složile da će nuklearna upotreba imati razorne posledice“, rekla je ona novinarima.

Kurir.rs/Epoch Times

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track