VIŠE NIJE MILIJARDER: Ruski bankar izgubio 5 milijardi dolara zbog rata u Ukrajini
Foto: Printscreen/YouTube

sankcije

VIŠE NIJE MILIJARDER: Ruski bankar izgubio 5 milijardi dolara zbog rata u Ukrajini

Planeta -

Oleg Tinkov jedan je od 11 bogatih Rusa koji su izgubili status milijardera nakon pada ruske berze i rublje, koji je usledio posle Putinove invazije na Ukrajinu.

Tinkov je postao jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji kad je posle prodaje piva i knedli pozicionirao svoju digitalnu banku Tinkoff na londonskoj berzi.

Međutim, piše Index, nakon napada na Ukrajinu deonice Tinkofa ubrzo su pale više od 90 posto. Ruski bankar je tako za manje od mesec dana izgubio više od 5 milijardi dolara, a onda i svoj status milijardera.

Tako se svrstao među najmanje 10 bivših ruskih bogataša koji su ispali iz kluba milijardera zbog pada ruskih deonica i rekordno niske vrednosti rublje u odnosu na dolar, a sve zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

Forbe procenjuje da se Tinkova neto vrednost sada smanjila na oko 800 miliona dolara jer je značajan deo njegovog bogatstva vezan za Tinkof banku, čija je tržišna vrednost s visoke 23 milijarde dolara u novembru u utorak pala na nešto više od milijardu dolara.

Naime, moskovska berza zatvorena je već treći dan zaredom. Berza se uopšte nije otvarala ove sedmice nakon što je Zapad nametnuo žestoke sankcije, što je dovelo do sunovrata rublje i skoka kamatnih stopa.

Za to vreme su Tinkoff banka i druge ruske firmedoživjele nagli pad cena deonica. Deonice Lukoila, najvećeg ruskog nezavisnog proizvođača nafte čiji je osnivač milijarder Vagit Alekperov, takođe su pale gotovo 93%.

Čak i pre ruske invazije i sankcija Tinkov je bio u brojnim problemima.

Sin sibirskog rudara koji je 2006. pokrenuo Tinkoff banku uhapšen je u martu 2020. u Londonu pod optužbom za utaju poreza u SAD. U oktobru 2021. platio je 509 miliona dolara kako bi rešio taj slučaj s američkim ministarstvom pravosuđa.

Mesec dana nakon hapšenja, najavio je da će se povući s mesta predsednika Tinkoff banke jer mu je dijagnostifikovana akutna leukemija.

Iako mu se bogatstvo smanjilo, bivši milijarder još uvek poseduje niz luksuznih vila u Kaliforniji, skijaške kuće u francuskim Alpama, avion mada je ruskim avionima sada zabranjen pristup evropskom i britanskom vazdušnom prostoru a predsednik SAD najavio je da će i Amerika uvesti istu zabranu.

Tinkov, koji se svojevremeno Fajnenšl tajmsu hvalio svojim vezama sa Putinom, jedan je od nekolicine ruskih superbogataša koji su progovorili o ratu.

Rekao je da je tokom svoje bolesti shvatio koliko je ljudski život krhk i pozvao na zaustavljanje ruskih operacija u Ukrajini.

"U Ukrajini sada svakoga dana umiru nevini ljudi, to je nezamislivo i neprihvatljivo! Države bi trebalo da troše novac na lečenje ljudi, na pronalaženje leka protiv raka, a ne na rat", poručio je on.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

02:00

UKRAJINSKE VLASTI TVRDE: Više od 20 mrtvih u Harkovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track