UKRAJINSKI MINISTAR TVRDI: Turska nam šalje još dronova Bajraktar! Stižu i novi projektili! VIDEO
Foto: Screenshot YT

jasno

UKRAJINSKI MINISTAR TVRDI: Turska nam šalje još dronova Bajraktar! Stižu i novi projektili! VIDEO

Planeta -

Turska je Kijevu isporučila dodatne udarne bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2, izjavio je u sredu ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov. Turska vlada nije odmah komentarisala izjavu.

„Novi Bajraktari su već isporučeni i raspoređeni za borbu. Biće još projektila“, rekao je ministar, misleći na bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 turske proizvodnje i prenosive protivvazdušne i protivoklopne sisteme američke proizvodnje. On je rekao da se pružanje strane vojne pomoći Kijevu pojačava.

„Evropa postaje naša pozadina i pruža ono što nam je neophodno za odbranu. Mi smo na čelu slobodnog sveta“, dodao je on.

Pojedine države članice Evropske unije, kao i Velika Britanija i SAD, obećale su vojnu pomoć Ukrajini poslednjih dana, a EU je najavila paket „smrtonosne pomoći“ od 450 miliona evra.

Reznikova objava je uglavnom bila posvećena podizanju morala Ukrajinaca i osuđivanju Rusije zbog njenog napada na njegovu zemlju. On je suseda Ukrajine nazvao „terorističkom državom“ i tvrdio da je, tokom telefonskog razgovora sa Lojdom Ostinom, američki ministar odbrane pohvalio borbeni duh i profesionalizam ukrajinskih trupa.

Ukrajina tvrdi da je prvi put u istoriji upotrebio najsavremeniji turski borbeni dron u regionu Donbasa, kršeći sporazum o prekidu vatre

Ukrajina je kupila 12 Bairaktar ​​TB2 2019. godine i poslala dodatne porudžbine nakon testiranja. Kijev je navodno polagao nade u tursko oružje, pošto je video primere njegove uspešne upotrebe od strane Azerbejdžana tokom kratkog oružanog sukoba sa etničkim jermenskim pobunjenicima u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha 2020. godine, koji se završio pobedom Bakua.

Ukrajina je prvi put rasporedila tursku bespilotnu letelicu protiv svojih otcepljenih istočnih regiona u oktobru 2021. Kijev je tvrdio da raspoređivanje nije prekršilo uslove sporazuma iz Minska, koji su zahtevali i od Ukrajine i od pobunjenika da povuku teže naoružanje sa linije fronta. Pobunjenici su zauzeli suprotno mišljenje o štrajku.

Prošle nedelje Rusija je priznala separatističke Donjecke i Luganske Narodne Republike kao nezavisne države i obavezala se da će upotrebiti silu da ih zaštiti od Ukrajine.

Nekoliko dana kasnije, nakon što je Kijev odbio da povuče svoje trupe sa teritorije za koju dve republike tvrde da je njihova teritorija, Moskva je pokrenula masivnu vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Optužuje Kijev da odbija da primeni Protokol iz Minska i da se priprema za napad velikih razmera na pobunjenike.

Turske dronove je rusko Ministarstvo odbrane navelo kao među ukrajinskom vojnom opremom koju su njene snage uništile tokom sukoba koji je u toku.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja