SPOMENIK HOLOKAUSTU U KIJEVU NIJE OŠTEĆEN? Zelenski tvrdio da jeste, izveštaji sa terena govore suprotno?
Foto: Panama / Alamy / Alamy / Profimedia

babin jar

SPOMENIK HOLOKAUSTU U KIJEVU NIJE OŠTEĆEN? Zelenski tvrdio da jeste, izveštaji sa terena govore suprotno?

Planeta -

Prema poslednjim izveštajima, izgleda da u ruskim raketnim napadima nije oštećen Memorijalni centar Holokausta Babin Jar u Kijevu, kako se ranije tvrdilo.

U utorak je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru naveo da je ruski projektil pogodio mesto na kojem se odaje počast 33.000 Jevreja koje su tamo ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata i dodao da se "istorija ponavlja".

"Koji je smisao govoriti 'nikad više' 80 godina ako svet ćuti kada bomba padne na isto mesto Babinog Jara? Najmanje petoro ubijenih. Istorija se ponavlja...", napisao je Zelenskij.

Čitav svet tada se digao na noge u osudi napada a Nejtan Šaranski, izraelski političar i portparol Memorijalnog centra rekao je da je "simbolično da Putin kreće sa napadom na Kijev, raketiranjem područja Babin Jara, najvećeg nacističkog masakra", preneo je Indeks.

Međutim, novinar izraelske publikacije Jediot Aronot (Yediot Ahronot) kasnije je posetio to mesto i preneo da, uprkos padu tri projektila u blizini, sam spomenik nije oštećen, piše BBC.

Obraćajući se juče američkom jevrejskom listu Forvard, Šaranski je pojasnio da su projektili oštetili tamošnje jevrejsko groblje, kao i obližnji sportski kompleks iz sovetskog doba koji Memorijalni centar želi da uzme "pod svoje okrilje".

Njujork tajms je pre dva dana naveo da još uvek nije poznato koliko je oštećen Memorijalni centar.

Naime, spomenik se nalazi blizu glavnog televizijskog tornja koji je bio gađan projektilima, pri čemu je poginulo petero ljudi.

Memorijalni centar Babin Jar je na Fejsbuku objavio kako su ruske snage napale to područje, ali nije naveo da li je došlo do oštećenja na spomeniku.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track