05:54

REPORTER KURIRA PRISUSTVOVAO POTRESNOJ SCENI NA UKRAJINSKOJ GRANICI

Uživo

REPORTER KURIRA PRISUSTVOVAO POTRESNOJ SCENI NA UKRAJINSKOJ GRANICI: Kolone izbeglih žena i deca pristižu danonoćno u suzama

Planeta -

Ekipa Kurir televizije nalazi se na graničnom prelazu Sigetu Marmatije između Rumunije i Ukrajine gde već drugi dan beleži potresne scene dok desetine hiljada izbeglica beži iz ratom zahvaćene zemlje.

- Ovde izbeglice pristižu non-stop, granični prelaz radi 24 sata, volonteri takođe rade 24 sata. Izbeglice pristižu tokom cele noći i od jutros. Dolaze iz pravca Ukrajine i prolaze pogranični grad Solotvino i most na Tisi koji razdvaja teritoriju Ukrajine i Rumunije, a zatim prolaze kroz kontrolne punktove. Ono što je očigledno jeste da dolaze žene sa malom decom, starije osobe, ali i poneki muškarac, što može da bude čudno, jer je u Ukrajini raspisana opšta mobilizacija. Ovde smo videli neke vojno sposobne muškarce. Kad sam se malo raspitao kod kolega, objasnili su mi da su to zapravo strani državljani koji imaju pasoše nekih drugih zemalja, uglavnom Mađarske, Izraela ili Rumunije i da oni prolaze - rekao je reporter Dušan Ilić u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Dušan Ilić
foto: Kurir televizija

Na graničnom prelazu su prema njegovim rečima postavljeni punktovi sa humanitarnom pomoći. Ima vode, sokova, toplih napitaka, hrane... Prisutni su i predstavnici Rumunske pravoslavne crkve koji rade non-stop. Samo na ovom graničnom prelazu je juče ušlo u Rumuniju između 3.000 i 4.000 ljudi.

U Rumuniju je inače do sada ušlo nešto više od 120.000 ljudi. Na štandovima su pelene za bebe, hemikalije, ali i hrana za kućne ljubimce. Tu su štandovi Crvenog krsta i Unicefa.

Dušan Ilić
foto: Kurir televizija

- Ovaj rat razdvojio je ukrajinske porodice. Tokom jučerašnjeg dana smo ovde prisustvovali zaista potresnim scenama. Jedan član porodice koji je pre ruske invazije prešao granicu stoji na rumunskoj strani dok čeka druge članove svoje porodice, koji dolaze sa ukrajinske strane, a potom u suzama stoje zagrljeni nekoliko minuta i potom prolaze dalje kroz verifikacione punktove i dobijaju pomoć - rekao je reporter televizije Kurir Dušan Ilić.

1 / 10 Foto: Kurir televizija

Veliki je broj humanitarnih organizacija, ljudi dolaze peške i automobilima. Rat je uticao i na drugačije ponašanje odbrambene politike.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:49

OVO JE HITLERIZACIJA PUTINA! Koprivica oštar: Ukrajina služi kao baza NATO SISTEMA I RAKETA, dan pre RATA AMERIKA JE OVO URADILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track