STARE 32 GODINE Nemačka Ukrajincima šalje 2.700 raketa iz arsenala koje je ostavila Sovjetska vojska posle povlačenja 1990.
Foto: Printscreen/Twitter

ruske proizvodnje

STARE 32 GODINE Nemačka Ukrajincima šalje 2.700 raketa iz arsenala koje je ostavila Sovjetska vojska posle povlačenja 1990.

Planeta -

Nemačka je odlučila da poveća isporuku oružja Ukrajini u ratu i šalje joj dodatnih 2.700 protivvazdušnih raketa, koje su sovjetske proizvodnje.

Berlin je odobrio dodatnu podršku Ukrajini, rekao je za Frans pres vladin izvor, govoreći o raketama Strela koje potiču iz zaliha vojske bivše komunističke istočne Nemačke.

Te zalihe dobijene od Sovjetskog Saveza su uključene u zalihe nemačke vojske Bundesvera posle nemačke reunifikacije 1990. godine tako da su više od 30 godina stare. ; Pored toga nemačko ministarstvo odbrane poslednjih dana je poslalo Kijevu 18.000 dodatnih vojnih šlemova, pored 5.000 već poslatih.

Berlin je u subotu već odobrio slanje Ukrajini 500 protivvazdušnih raketa tipa Stinger, protivtenkovskih raketnih bacača i devet haubica, što je već stiglo u Ukrajinu. Haubice su takodje sovjetske proizvodnje.

To što nemačka koristi oružje sovjetske proizvodnje da ga šalje u pomoć Ukrajini, uzimajući ga iz oružanih rezevi istočne Nemačke tema je polemike poslednjih nedelja.

Odluka Berlina da pošalje oružje Ukrajini predstavlja preokret u nemačkoj posleratnoj politici pošto je zemlja ranije uvek zabranjivala zbog svoje istorije pod nacizmom da izvozi ubitačno oružje u zone konflikta.

Berlin je takodje obajvio da znatno povećava svoju vojnu potrošnju, da odmah oslobadja 100 milijardi evra da modernizuje vojsku i povećava budžet za odbranu za naredne godine na preko dva odsto.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track