U UKRAJINI GORELA NAJVEĆA EVROPSKA NUKLEARNA ELEKTRANA: Zvaničnici saopštili ima li opasnosti od radijacije VIDEO
Foto: Printscreen/Guardian

rat u ukrajini

U UKRAJINI GORELA NAJVEĆA EVROPSKA NUKLEARNA ELEKTRANA: Zvaničnici saopštili ima li opasnosti od radijacije VIDEO

Planeta -

Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporožija, najveće nuklearke u Evropi, pored koje su se tokom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

Požar je tokom noći lokalizovan, a pred jutro i ugašen, izveštaja o žrtvama za sada nema.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da je požar izbio u zgradi za obuku unutar kruga nuklearne elektrane.

"U 5.55 (4.55 po srpskom) požar u zgradi za obuku (veličine 60x40 m), nuklearne elektrane Zaporižija u Enerhodaru, lokalizovan je na površini od dve hiljade metara", stoji u objavi ukrajinske državne službe za hitne situacije.

Ukrajinske vlasti objavile su ranije da su ruske snage granatirale nuklearku i nastavile da je granatiraju i kada je izbila vatra.

"Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporožje sa svih strana, najveću nuklearku Europe. Već je izbio požar. Ako eksplodira, biće 10 puta gore od černobiljske katastrofe. Rusi moraju ODMAH prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu", poručio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Vatrogasci su tek nekoliko sati nakon što je požar izbio pušteni u područje nuklearne elektrane u Zaporožju da ugase požar.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve prenela je da su uslovi radijacijske i požarne bezbednosti u nuklearnoj elektrani Zaporožja u granicama normale.

Osnovna oprema u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromenjena nakon tamošnjeg požara, bez promene nivoa radijacije, saopštila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ubrzo nakon što su ukrajinske vlasti objavile da je požar lokalizovan, stigla je nova informacija da je požar ugašen.

"U 06:20 (05:20 po srpskom vremenu) požar u zgradi za obuku nuklearne elektrane Zaporižija u Energodaru je ugašen. Žrtva nema", poručila je ukrajinska služba za hitne situacije.

Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, grada u kojem se nalazi nuklearka, rekao je da su borbe ruskih i ukrajinskih snaga kod nuklearke prestale, javio je ukrajinski BBC pozivajući se na lokalnu televiziju.

Tokom noći oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Evropljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima: Ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu u Ukrajini, nuklearku Zaporižija. Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu. Ovo je prvi put u našoj istoriji, u istoriji čovečanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda preti slanjem sveta u pepeo. Ovo sada više nije pretnja, ovo je realnost", rekao je on.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track