POMORSKI DESANT NA ODESU: Grad koji za Ukrajince predstavlja simbol odbrane - strateški važan za Moskvu!
Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

POMORSKI DESANT NA ODESU: Grad koji za Ukrajince predstavlja simbol odbrane - strateški važan za Moskvu!

Planeta -

U blizini važne luke već su primećena ratna plovila spremna za napad, a na plaže su postavljene mine

Fokus borbenih dejstava ruske armije polako se sa Kijeva i Harkova izmešta na jug Ukrajine - na Odesu.

Ovaj grad, treći po veličini, i važna luka, kako tvrde lokalne vlasti, očekuje ruski pomorski desant i pokušaj zauzimanja. To je nova ofanziva armije pod komandom Vladimira Putina, ruskog predsednika.

Kako se navodi, Odesa je strateški važna luka za napadače, dok za Ukrajince predstavlja simbol odbrane.

Pripreme za borbu

brod Ropuca
foto: EPA/VADIM SAVITSKY

U proteklih osam dana situacija u Odesi je, posle prvobitnih napada s Crnog mora, bila koliko-toliko mirna. Već na početku rata ukrajinska vojska je na pojedine plaže, za koje je procenila da bi mogle biti iskorišćene za iskrcavanje, postavila protivpešadijske i protivoklopne mine, dok je stanovništvo Odese punilo džakove s peskom kako bi napravilo zaštitu u slučaju iskrcavanja. Da se nešto sprema, bilo je evidentno još u utorak. Tada je jedan usamljeni ruski vojni brod plovio uz obalu Odese. Pretpostavlja se da je u pitanju bila fregata „Admiral Grigorovič“ i da joj je zadatak bilo izviđanje i pronalaženje pogodnog mesta za pomorski desant na Odesu. Međutim, da se sprema konkretna akcija, bilo je vidljivo na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vidi velika koncentracija ruskih brodova kako plovi s Krima prema Odesi.

brod Groskov
foto: AP Mark Schiefelbein

Ova formacija se juče nalazila blizu Nikolajeva, nekadašnjeg najvećeg ruskog, a kasnije i ukrajinskog brodogradilišta, gde su izgrađeni bili svi kapitalni brodovi tada sovjetske, a danas i ruske mornarice. Okolinu Odese juče su nadletali i ruski izviđački avioni, koji su uočeni kod mesta Zatoka u regionu Odese, gde se spekuliše da bi trebalo da počne desant.

Zapadni izvori uspeli su da identifikuju da se radi o četiri desantna broda klase „ropuča“ I i II, kao i o jednom desantnom brodu klase „ivan gren“. Ovi brodovi isključivo služe za amfibijsko iskrcavanje, a svi imaju i višecevne bacače raketa VBR BM-21 grad, kojima se prvo raketira obala. U pratnji su bila još tri broda s raketnim naoružanjem.

brod Ivan Gren
foto: Profimedia

Na dosadašnjim vežbama ruske flote iskrcavanje je teklo tako što bi brodovi pramcem naseli na obalu, a onda bi se otvorila vrata na brodu i započelo bi brzo iskrcavanje. U prvom naletu koriste se borbeni točkaši BTR-82, koji prevoze mornaričku pešadiju u brzi prodor na kopnu.

Vremenske prilike

Prema ruskoj vojnoj doktrini, pred svaku invaziju inženjerci bi izabrali najbolju obalu za iskrcavanje. Na vreme iskrcavanja utiču plima, oseka, kao i vremenske prilike. Poslednjih nekoliko dana na Crnom moru bilo je jako nevreme, zbog čega se veruje da je pomorski desant na Odesu bio odložen za 48 časova.

Ako je more plitko, desantni brodovi se ne mogu približiti obali, pa se u tom slučaju mornaričko-desantna pešadija na obalu iskrcava oklopnim transporterima BTR-82, težine 13,6 tona, koji plove brzinom od 10 km na čas sa tri člana posade i sedam marinaca.

Ukrajina
foto: Kurir
Ukrajina
foto: Kurir
Ukrajina
foto: Kurir
Štampano izdanje 04.03.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

U KURIRU VAS DANAS ČEKAJU DVA SJAJNA POKLONA! Uz dodatak TV Ekran, dobićete na poklon SEPARATOR ZA ŽUMANCE

Poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete poklon – separator za žumance plus dodatak TV Ekran.

Često vam je za neki recept potrebno samo belance ili žumance. Uvek imate istu brigu, da li ćete uspeti da odvojite belance od žumanceta?

Mi vam poklanjamo proizvod s kojim ćete uspeti na mnogo lakši I brži način da odvojite belance od žumanceta.

Uputstvo za korišćenje separatora za žumance je vrlo jednostavno. Nakon što polomite jaje, žumance će ostati u kalupu, dok će se belance odvojiti kroz rupičasti deo.

Separator za žumance je napravljen od plastike. Ne zauzima mnogo prostora u vašoj kuhinji. Vrlo je praktičan I funkcionalan. Jednostavan je za upotrebu I lak za održavanje.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Radovan Vujović NAJLEPŠA U GLUMI JE TRANSFORMACIJA! Otkrivajući zbog čega je pustio bradu, glumac, koji je pre tačno deceniju stekao popularnost kao kadet Ris u “Vojnoj akademiji”, priča koliko mu je značila uloga u komediji “Bilo jednom u Srbiji”, čiju premijeru iščekuje

Gorica Popović Ne stižem da uživam u penziji jer stalno radim

Branka Katić Na setu nove serije “U klinču” Nikola Kojo nas zasmejava

Čitajte KURIR!

Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track