ZBOG POTEZA ZAPADA PREMA MOSKVI, KINA NA OPREZU: Da bi izbegao sudbinu Rusije, Peking možda spreman na finansijski udar!
Foto: Profimedia

Epoch times

ZBOG POTEZA ZAPADA PREMA MOSKVI, KINA NA OPREZU: Da bi izbegao sudbinu Rusije, Peking možda spreman na finansijski udar!

Planeta -

Kina bi vrlo lako mogla da ubrza svoje planove za pronalaženje alternativa za svetski sistem međunarodnog plaćanja kojim dominiraju dolari, nakon što vidi da je Rusija postala ekonomski izolovana, rekao je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Pauel je ovu procenu izneo 3. marta tokom saslušanja Senatskog odbora za bankarstvo, kada ga je ispitivao senator Džek Rid , koji je predsednik Senatskog odbora za oružane snage.

„Mislim da su Kinezi posebno zainteresovani za činjenicu da smo uspeli da sastavimo globalnu koaliciju da u suštini zatvorimo rusku ekonomiju“, rekao je Rid.

„I počeće da razmišljaju o tome kako da izbegnu tu sudbinu ako dođu u slične okolnosti“, rekao je senator, pre nego što je dodao da će Kina „veoma pažljivo razmotriti“ čitavo pitanje dolara kao sredstva razmene u svetu. .”

Iako senator nije elaborirao u kakve bi „okolnosti“ kineski režim mogao da uđe, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je zabrinutost da bi Komunistička partija Kine (KPK) mogla da bude ohrabrena i da preduzme vojnu akciju kako bi ispunila jednu od svojih ambicija — invazija Tajvana.

KPK vidi Tajvan kao deo svoje teritorije koja mora biti ujedinjena sa kopnom, silom ako je potrebno. Međutim, Tajvan je de fakto nezavisan entitet, gde Tajvanci biraju svoje vladine zvaničnike putem demokratskih izbora.

U oktobru prošle godine kineski lider Si Đinping obećao je da će „ponovno ujedinjenje“ Tajvana sa Kinom „definitivno biti realizovano“.

Rid je pitao Pauela da li predsednik Federalnih rezervi razmatra ovo pitanje i da li će obavestiti Kongres o razvoju događaja i podeliti svoje mišljenje o tome šta misli da bi se moglo dogoditi.

„Da za sve gore navedeno“, rekao je Pauel u odgovoru. On je dodao da Kina radi na sistemu za razmenu poruka koji je poput SVIFT međunarodnog sistema plaćanja.

Dana februara 26, Sjedinjene Države, Evropska unija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija objavile su da će zabraniti određenim ruskim bankama pristup SVIFT sistemu, kao odmazdu za ruski vojni napad na Ukrajinu.

„To se sada dešava. To se dešava već neko vreme“, rekao je Pauel o naporima Kine da se izoluje od potencijalno onoga što Rusija sada doživljava.

Međutim, invazija „može da promeni putanju“ kineskih napora, rekao je Pauel.

Kurir.rs/Epoch Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track