ODAKLE SVE PSI RATA DOLAZE U UKRAJINU DA SE BORE PROTIV RUSA: Veliki broj je iz jedne mirne i neutralne evropske zemlje!
Foto: AP, EPA

rat u ukrajini

ODAKLE SVE PSI RATA DOLAZE U UKRAJINU DA SE BORE PROTIV RUSA: Veliki broj je iz jedne mirne i neutralne evropske zemlje!

Planeta -

Nakon što je ukrajinski predsednik najavio osnivanje Međunarodne legije teritorijalne odbrane, pozivajući strance da se pridruže borbi protiv Rusije, hiljade boraca iz celog sveta izrazilo je interesovanje.

U poruci objavljenoj na Fejsbuku, ukrajinski predsednik Zelenski je rekao da je prvih 16.000 boraca već na putu ka zemlji u kojoj će se boriti da „zaštite slobodu i živote svih nas“.

Ukrajinska ambasada u SAD primila je, kaže, više od 3.000 prijava američkih državljana koji žele da se bore protiv Rusije. Nekoliko stotina njih je već stiglo u Ukrajinu, a mnogi od njih su vojni veterani, piše Militari Tajms

Italijanski institut za međunarodnu politiku saopštio je da je, prema podacima dostupnim u otvorenim izvorima i na društvenim mrežama, najmanje 591 strani borac iz devet zemalja na putu za Ukrajinu ili je već tamo. Među njima je 70 japanskih državljana, 400 Šveđana, deset veterana NATO snaga, stotinu Litvanaca, jedan finski rezervista, jedan Norveški i najmanje sedam beloruskih dobrovoljaca. Oko 20 Australijanaca je izrazilo interesovanje, ali se čeka njihova formalna prijava.

Takođe se procenjuje da je nekoliko hiljada ukrajinskih državljana koji žive u inostranstvu zainteresovano za povratak kući ili su se već vratili. Govori se i o posebnoj gruzijskoj legiji koja poziva one neiskusne u ratu da dođu na ratište. Od 2014. godine na ratištu je aktivan bataljon Azov, koji je kasnije inkorporiran u Ukrajinsku Nacionalnu gardu, a u čijem sastavu su i Hrvati. Bataljon je ozloglašen po svom osnivaču i članovima zbog svoje neonacističke ideologije, a o tome je verovatno govorio i Putin kada je pomenuo denacifikaciju Ukrajine.

Italijanski institut ističe da se od 2014. godine procenjuje da je u sukobu na obe strane učestvovalo više od 17.000 boraca iz 55 zemalja. Međutim, poziv dobrovoljcima iz inostranstva izaziva opravdanu bojazan od radikalizacije dolazećih boraca koji su često članovi ekstremno desničarskih grupa.

Nije sasvim jasno da li je dolazak stranih boraca u skladu sa zakonom. Rusija je poručila da neće tretirati strane plaćenike kao zarobljenike i da će ih goniti. Među državama koje nisu blagoslovile odlazak svojih državljana su SAD i Australija, odakle dolaze stotine volontera. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da pojedinci odlučuju sami. Japan je pozvao svoje građane da se uzdrže, a Južna Koreja je rekla da je odlazak nezakonit. Češka Republika, Danska, Kanada i Nemačka objavile su, međutim, da po njihovom zakonu služenje u stranoj zemlji nije protivzakonito.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja