CENA GASA ZBOG KRIZE U UKRAJINI OTIŠLA U NEBESA: Probijena granica od 2.400 dolara za hiljadu kubika!
Foto: Profimedia / STEFAN SAUER / AFP

sankcije

CENA GASA ZBOG KRIZE U UKRAJINI OTIŠLA U NEBESA: Probijena granica od 2.400 dolara za hiljadu kubika!

Planeta -

Cena gasa u Evropi dostigla je istorijski maksimum, prošavši granicu od 2.400 dolara za hiljadu kubnih metara. O tome svedoče podaci o trgovanju na ICE Futures 4. marta.

Prema podacima Londonske berze, u petak je cena gasa u Evropi porasla za više od 30%. Cena aprilskih fjučersa na TTF čvorištu u Evropi je već dostigla 2411,3 dolara.

Dan ranije, 3. marta, cena gasa u Evropi je takođe postavila novi rekord, premašivši 2.250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Istog dana se saznalo da su senatori oba doma američkog Kongresa podneli na razmatranje predlog zakona o zabrani uvoza energenata iz Rusije. Predlog zakona takođe uključuje proglašenje vanrednog stanja u Sjedinjenim Državama. U ovom slučaju američki predsednik Džo Bajden treba da objavi potpunu zabranu uvoza sirove nafte, naftnih derivata, LNG-a i uglja iz Rusije.

Dana 2. marta, eksperti koje su intervjuisali Izvestija rekli su da bi, u slučaju embarga na ruske energente, cene gasa u Evropskoj uniji takođe mogle da budu petocifreni . Tada će rast kotacija moći da se zaustavi samo tehnički, istakli su analitičari.

Rast berzanskih kotacija za gas se posmatra u pozadini činjenice da su Sjedinjene Države , Evropska unija, Velika Britanija i neke druge zemlje najavile uvođenje sankcija jednom broju ruskih pravnih i fizičkih lica u pozadini posebnog Operacija Ruske Federacije za zaštitu Donbasa.

Kurir.rs/Izevstija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track