IZRAELSKI OFICIRI SAVETOVALI VLADU: U sukobu u Ukrajini ostanite NEUTRALNI! Jedan od razloga i situacija u Siriji!
Foto: EPA ALISA YAKUBOVYCH, Shutterstock

jasno

IZRAELSKI OFICIRI SAVETOVALI VLADU: U sukobu u Ukrajini ostanite NEUTRALNI! Jedan od razloga i situacija u Siriji!

Planeta -

Visoki vojni komandanti u Izraelu guraju politiku neutralnosti u sukobu Rusije i Ukrajine, izvestio je u petak Ynet.

Premijeru Naftaliju Benetu savetovano je da vodi opreznu politiku i da se pojavi kao mirotvorac u krizi, dok hoda tankom linijom između saveznika u Vašingtonu i Moskvi.

Za razliku od SAD i zemalja EU, Izrael nije uveo sankcije ruskim finansijskim organizacijama ili pojedincima nakon invazije Moskve na Ukrajinu prošle nedelje.

Prema Ynetu, vojni komandanti su rekli Benetovoj vladi da „ne napada javno Ruse“ i da vodi „uravnoteženu, odgovornu i realističnu politiku suočenu sa vojnim izazovima“ u Siriji i Iranu.

Otkako je Moskva otpočela invaziju 24. februara, izraelski političari su se uzdržavali od kritikovanja Rusije, pritajili se i zadržali diplomatski stoicizam.

Izrael je bio uzdržan na nedavnom glasanju u Savetu bezbednosti UN o sukobu, iako je podržao rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska invazija 28. februara.

Izraelski modus operandi u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom je da iako su SAD saveznik Izraela, Rusija je sused na severnoj granici sa Sirijom, gde Tel Aviv vidi borce koje podržava Iran kao pretnju.

U 2015. godini, ruska vojna intervencija u Siriji bila je od vitalnog značaja za vladu Bašara el Asada koja je izgubila nekoliko provincija od pobunjeničkih boraca tokom građanskog rata.

Od tada je Rusija uspostavila pomorske i vazdušne stanice na sirijskoj obali, uglavnom luku Latakija i vazdušnu bazu Hmeimim.

Cilj Izraela je da održi bezbednosnu koordinaciju sa Rusijom u Siriji, navodi Ynet.

Ruski raketni sistemi zemlja-vazduh, S-300 i S-400, nisu funkcionisali u Siriji i vladinim snagama nije dozvoljeno da ih koriste. Izrael želi da zadrži status kvo kako bi održao prednost u napadima na ciljeve u Siriji.

U četvrtak, Kenet Mekenzi, šef Centralne komande Sjedinjenih Država (Centcom) posetio je Izrael i sastao se sa Avivom Kočavijem, načelnikom generalštaba izraelske vojske.

Obe strane su razgovarale o „tekućoj saradnji između vojske, održavanju regionalne stabilnosti i operativnoj saradnji“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Ministar odbrane Beni Ganc rekao je Mekenziju u četvrtak da će „Izrael nastaviti da bude posvećen odličnim odnosima između vojske SAD i Izraela i produbljivanju odnosa“, navodi Ynet.

Kurir.rs/MEE

Bonus video:

03:02

Direktno sa granice Rumunije i Ukrajine: Anketa koja će vas deprimirati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track