NEĆEMO RAT NA NEBU I ZEMLJI SA RUSIJOM Stoltenberg oladio Zelenskog! Nema ništa od mešanja u sukob, a ni Zone zabranjenog leta
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Invazija ruski problem

NEĆEMO RAT NA NEBU I ZEMLJI SA RUSIJOM Stoltenberg oladio Zelenskog! Nema ništa od mešanja u sukob, a ni Zone zabranjenog leta

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u više navrata tražio je od NATO partnera uvođenje Zone zabranjenog leta na teritorijom cele Ukrajine kako bi omogućio svojoj vojsci konsolidaciju zbog čestih vazdušnih napada i helikopterskih desanata. Zona zabranjenog leta trebala je da se odnosi i na krstareće rakete. U ovu priču upleli su se i drugi zapadni analitičari, ali džabe.

Naime, NATO je odlučio da od toga nema ništa, jer bi takava akcija završila širenjem rata na čitavu Evropu, a onda ulsedio je hladan tuš za Kijev i samog Zelenskog.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je posle sastanka ministara spoljnih poslova alijanse da neće biti ulaska ni na teritoriju ni u vazdušni prostor Ukrajine.

B-52, NATO, Rumunija
foto: Flightradar24 Printscreen

"Jedini način da se uvede zona zabrane letova je slanje borbenih aviona NATO u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim nametanje te zone obaranjem ruskih aviona. Ako bismo to uradili završili bismo potpunim ratom u Evropi", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su NATO saveznici odgovorni da spreče eskalaciju rata van Ukrajine.

Stoltenberg je rekao da će naredni dani verovatno biti još gori, sa još mrtvih, stradanja i razaranja pošto su ruske snage donele teže oružje i nastavile napade širom zemlje.

nato, Ukrajina
foto: Shutterstock

On je osudio rusko granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, što dodatno potvrđuje izuzetnu opasnost ovog rata, uključujući moguću nuklearnu katastrofu, i potrebu da ruski predsednik Vladimir Putin odmah okonča ovaj rat.

Stoltenberg je takođe istakao da se suočavamo sa pretnjom sukoba koji bi mogao da traje godinama, da su se odnosi NATO-a sa Rusijom promenili dugoročno i suštinski i da je prva lekcija ovog rata potreba za strateškom solidarnošću i zajedničkim američkim i evropska akcija.

On je istakao i da je NATO jači nego ikad i da kao odgovor na rusku invaziju jača saradnju sa Finskom i Švedskom, koje nisu članice. „Ovo je Putinov rat“, rekao je Stoltenberg i pozvao ruskog predsednika da zaustavi rat. „Onda ne želi rat sa Rusijom“, rekao je on i dodao da je alijansa odlučna da brani svaki pedalj savezničke teritorije.

Kurir.rs/Beta/RTV SLO

Bonus video:

01:00

Zaparožje: Napad na jednu od najvećih nuklearnih postrojenja u Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track