OVO JE DETALJNA MAPA SVIH NUKELARNIH ELEKTRANA U UKRAJINI! Zelenski: Ako eksplodira, to je kraj svega! Konašenkov: Ukrajinci lažu
Foto: Kurir

sukob oko zaporožja

OVO JE DETALJNA MAPA SVIH NUKELARNIH ELEKTRANA U UKRAJINI! Zelenski: Ako eksplodira, to je kraj svega! Konašenkov: Ukrajinci lažu

Planeta -

Priča o sukobu ukrajinskih i ruskih snaga oko nuklearne elektrane Zaporožje, inače najveće u Evropi, ima dve strane.

Ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage sat vremena artiljerijom gađale elektranu. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo ukrajinske diverzante za napad na nuklearnu elektranu i saopštilo da je to pokušaj „monstruozne provokacije“.

- Nijedna zemlja, osim Rusije, još nije bombardovala nuklearne elektrane. Ova teroristička država sad je pribegla nuklearnom terorizmu. Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. Kraj Evrope - rekao je Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Grafika, Ukrajina, Mapa
foto: Kurir

Samo hitna evropska akcija, dodao je, može da zaustavi ruske snage.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara.

- Nacionalistički režim u Kijevu pokušao je prethodne noći da izvrši monstruoznu provokaciju u prostoru pored elektrane. Jedinicu Nacionalne garde napala je ukrajinska grupa diverzanata, i to s prozora s nekoliko spratova zgrade za obuku pored elektrane - rekao je on.

Najveća nuklearka u Evropi

Šest reaktora izgrađeno u Zaporožju

Nuklearna Elekrana, Zaporožje
foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Zaporožje sa šest reaktora, koja snabdeva četvrtinu električne energije Ukrajine, jedna je od najvećih na svetu i najveća u Evropi. Elektrana je izgrađena 1985. godine tokom sovjetske ere, ima šest reaktora i snabdeva strujom veći deo zemlje. Fabrika se nalazi u gradu Energodaru, blizu reke Dnjepar, na jugu Ukrajine. To je jedno od četiri aktivna nuklearna postrojenja u Ukrajini i predstavlja šest od 15 reaktora u zemlji. Reaktori su pušteni u rad između 1984. i 1995.

Ruske trupe su uzvratile, rekao je Konašenkov, a „grupa diverzanta“ je zatim napustila zgradu i zapalila je dok su odlazili.

- Teritoriju nuklearke Zaporožje zauzele su oružane snage Ruske Federacije - saopštila je ukrajinska Agencija za nuklearnu energiju, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Oni su dodali da zaposleni u nuklearki nastavljaju da rade na reaktoru, a da će se snabdevanje električnom energijom nastaviti u skladu sa uobičajenim bezbednosnim pravilima.

Andrej Mlakar

Bonus video:

03:02

Direktno sa granice Rumunije i Ukrajine: Anketa koja će vas deprimirati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track